Prodaje se kultna kuća
 

 SARAH CROWLEY/SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA
Kultno izdanje

Prodaje se Kevinova kuća iz filma "Sam u kući", pogledajte kako izgleda danas

Vijest da je dom obitelji McCallister izgrađen 1920. u georgijanskom kolonijalnom stilu, s deset spavaćih soba i pet kupaonica stavljen na prodaju oduševila je imućne obožavatelje filma.

Vijest da je dom obitelji McCallister izgrađen 1920. u georgijanskom kolonijalnom stilu, s deset spavaćih soba i pet kupaonica stavljen na prodaju oduševila je imućne obožavatelje filma.

Premda je od snimanja kultne komedije "Sam u kući" prošlo gotovo četvrt stoljeća, prelijepi dom McCallisterovih koji je Kevin dosjetljivo obranio od provalničkog tandema "mokri banditi", i danas je jedna od najljepših i najpoznatijih obiteljskih rezidencija na svijetu. Zato ne čudi što je obavijest da se prodaje kuća u kojoj je Kevin ostao sam na Božić, postala vijest dana. Riječ je o kući u gradiću Winnetka nedaleko od Chicaga, izgrađenoj od crvene cigle čija ukupna površina iznosi 1645 četvorna metra.

Izgrađena je 1920. u georgijanskom kolonijalnom stilu, ima 10 spavaćih soba i 5 kupaonica te unutarnje košarkaško igralište izgrađeno u podrumu kojeg nije bilo u filmu jer su ga dali izgraditi kasniji vlasnici kuće. Proširili su i životni prostor (kuća je ranije imala pet spavaćih soba), a danas stoji 5,25 milijuna dolara, javlja Sky News.

Kupaca neće nedostajati jer je adresa Avenija Lincoln 671, nakon što je 1990. snimljen prvi film "Sam u kući" s Macaulayjem Culkinom u glavnoj ulozi, postala omiljeno odredište za obožavatelje filma. I danas hrle na tu adresu u nadi da će okusiti djelić filmske čarolije. U vrijeme kad je snimljen film, pripadala je obitelji Abendshien, kojima se popularnost njihovog doma baš nije svidjela.

"Da nam je tada netko rekao da će kuću posjetitelji htjeli vidjeti godinama nakon snimanja filma, ne bismo mu povjerovali", rekao je 2020. bivši vlasnik John Abendshien u intervjuu za Vanity Fair.

image

Dizajnerska rješenja scenografkinje Eve Cauley postala su, početkom 90-ih, trend u uređenju interijera

SARAH CROWLEY/SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

Tome u prilog ide činjenica da je 2015., kada je Richard Roeper, novinar Chicago Sun-Timesa pisao o Kevinovoj kući, ispred koje je u redu stajalo 400 automobila, na Badnjak i na Božić. Znatiželjnici su otišli tako daleko da su kucali na ulazna vrata i nepozvani ulazili u dvorište u nadi da će baciti pogled na Kevinovu kućicu na drvetu, piše Architectual Digest. Zato nimalo ne iznenađuje to da je obitelj Abendshien prodala kuću 2012. za 1,585 milijuna dolara u kojoj su živjeli 25 godina.

image

Kevinova urnebesna ‘vožnja‘ stepenicama nakon što je ostao sam u kući

SUPPLIED BY LMK/LANDMARK/PROFIMEDIA

Potom je, odnosno nakon četvrtog nastavka filma iz franšize Home Alone, 2021., Airbnb oglasio da se posjetiteljima otvaraju vrata Kevinovog doma. Četvero najsretnijih fanova moglo je 12. prosinca, provesti jednu noć u slavnoj kući, a uz večeru i obilazak mjesta u kući koja je ovjekovječio film. Među njima su stepenice niz koje se spušta Kevin u sanjkama, uživajući što mu se napokon ostvario davni san. Stepenice su mu poslužile kao sjajno mjesto za zasjedu provalnicima Harryju i Marvu, koje u filmu maestralno glume Joe Pesci i Daniel Stern.

image

Joe Pesci i Daniel Stern u nezaboravnoj sceni filma

SUPPLIED BY LMK/LANDMARK/PROFIMEDIA

Dodajmo i to da je za impresivan, blagdanski dizajn scena iz filma zaslužna scenografkinja Eve Cauley, a neke ideje iz filma postale su, početkom 90-ih, hit u dizajniranju interijera, primjerice, crvena boja tapeta blagovaonice te bogata, zelena boja Forest Green. Novi vlasnici kuće ponešto su izmijenili, ali prostrana obiteljska rezidencija u predgrađu Chicaga još uvijek ima kultni status.

Linker
23. lipanj 2024 12:09