Čovjek koji nije mogao šutjeti

 PRESS
Ljetno kino platno

Na Pula film festival stižu premijere hrvatskih svjetskih uspješnica

Hrvatska premijera filma “Tuesday” Daine Oniunas-Pusić i kanski pobjednik Nebojša Slijepčević doživjet će svoje premijere u veličanstvenoj Areni.

Hrvatska premijera filma “Tuesday” Daine Oniunas-Pusić i kanski pobjednik Nebojša Slijepčević doživjet će svoje premijere u veličanstvenoj Areni.

Pulski filmski festival u večeri zatvaranja donosi filmove dvoje trenutačno najistaknutijih hrvatskih redatelja: hrvatsku premijeru imat će “Tuesday”, prvi dugometražni film hrvatske redateljice s londonskom adresom Daine Oniunas-Pusić koji je nedavno imao svjetsku premijeru u New Yorku i ostvario sjajne kritike, a u Areni bit će prikazan i “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića, nedavno nagrađenog Zlatnom palmom u Cannesu.

Oba filma dio su programa PoPularna Pula, a najavljujemo i ostale filmove iz tog programa te atraktivne naslove iz programa Vremeplov i Greater Adria koji će zasigurno privući mnogobrojnu publiku na 71. izdanje Pulskog filmskog festivala koji se održava od 11. do 18. srpnja. Među ostalima, tu su u Cannesu nagrađene crne komedije Yorgosa Lanthimosa “Vrste dobrote” s Emmom Stone i Jesseom Plemonsom te povratnički film Demi Moore “Supstanca” u režiji Coralie Fargeat. Gledat ćemo i svjetsku premijeru restaurirane verzije klasika “Kaja, ubit ću te!” Vatroslava Mimice.

POPULARNA PULA - FILMSKI HITOVI U MAGIČNOJ ARENI

PoPularna Pula program je rezerviran za autorske i regionalne hitove u Areni, a donosi osam naslova.

Među ostalima, tu su u Cannesu nagrađene crne komedije Yorgosa Lanthimosa “Vrste dobrote” s Emmom Stone i Jesseom Plemonsom te povratnički film Demi Moore “Supstanca” u režiji Coralie Fargeat. Gledat ćemo i svjetsku premijeru restaurirane verzije klasika “Kaja, ubit ću te!” Vatroslava Mimice.

PoPularna Pula donosi i novi film Yorgosa Lanthimosa, crnu komediju “Vrste dobrote” u kojoj grčki redatelj opet surađuje s Emmom Stone, Willemom Dafoeom i Margaret Qualley iz “Ubogih stvorenja” (2023.). Bit će prikazana i “Supstanca” (2024.) Coralie Fargeat (“Osveta”, 2017.), feministička satira holivudske opsesije mladošću s Demi Moore u glavnoj ulozi.

image
PULA FILM FESTIVAL PRESS

Program uključuje “Povedi me na Mjesec” (2024.) Grega Berlantija (“S ljubavlju, Simon”, 2018.), američku romantičnu komediju sa Scarlett Johansson i Channingom Tatumom iz vremena svemirske utrke SAD-a i Sovjetskog saveza 1960-ih, kao i novu adaptaciju “Grofa Monte Krista” (2024.) Alexandrea Dumasa, redatelja i scenarista Matthieua Delaportea i Alexandrea de La Patellièrea s Pierreom Ninneyom kao naslovnim junakom.

Tu su i avanturistički film katastrofe o lovcima na oluje “Twisters” (2024.) u režiji za Oscara nominiranog Leeja Isaaca Chunga (“Minari”, 2020.) s Daisy Edgar-Jones (“Normalni ljudi”, 2020.) i Glenom Powellom (“Samo ne ti”, 2023.) te novo poglavlje “Despicable Me” - “Gru i Malci: Neustrašivi špijuni” (2024.). Režiju četvrtog nastavka ove najveće globalne franšize potpisuju Chris Renaud i Patrick Delage, a glasove daju Rene Bitorajac, Hana Hegedušić i drugi domaći glumci.

GREATER ADRIA - MEĐUNARODNI PROGRAM NATJECATELJSKOG KARAKTERA

Međunarodni program Greater Adria donosi šest filmova. Pobjednik ovogodišnjeg ZagrebDoxa dokumentarac “Četiri kćeri” (2023.) Kaouther Ben Hanije priča je o radikalizaciji dviju djevojaka Tunižanki koje su napustile obitelj i priključile se zloglasnoj Islamskoj državi.

“Čudovište” (2023.) Zlatnom palmom nagrađenog japanskog redatelja Hirokazua Kore-ede (“Obiteljske veze”, 2018., “Broker”, 2022.) rašomonska je triler/drama. Kontroverzna društvena satira “Veni Vidi Vici” (2024.) austrijskog redateljskog dvojca Julije Niemann i Daniela Hoesla smještena je u svijet nedodirljivih superbogataša, kojima enorman novac i utjecaj omogućuju da rade što god žele.

image
PULA FILM FESTIVAL PRESS

Filmovi iz programa Greater Adria konkuriraju za nagradu Kino mreže, koju predstavnici nezavisnih kinoprikazivača dodjeljuju najboljem filmu. Nagrađenim filmovima bit će osigurane nagrade kao poticaj distribuciji poput oglašivačkog prostora i minimalnog broja ekrana u prvom tjednu distribucije. Festival ovime nastoji doprinijeti kvalitetnoj komunikaciji i suradnji prikazivača i distributera te konkretnim primjerom utjecati na daljnje pozitivne prakse u distribuciji filmova.

VREMEPLOV KROZ SADAŠNJOST I PROŠLOST

U programu Vremeplov prikazuju se dva nova hrvatska filma - “Kuća na Kraljevcu” (2023.), dokumentarac Pere Kvesića (1950. - 2023.) o bogatoj povijesti njegovog zagrebačkog doma te dokumentarac “Šume šume” (2024.) Renate Poljak, formiran oko četiri glavne priče u kojima autorica spaja vizualno impresivne segmente sa svjedočanstvima partizanki. Produkciju “Kuće na Kraljevcu” potpisuje Factum, a film su zbog bolesti autora dovršili koscenaristica i montažerka Vesna Biljan i producent Nenad Puhovski. “Šume šume” producirali su Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću i Kinematograf.

image
PULA FILM FESTIVAL PRESS

U sklopu Vremeplova prisjetit ćemo se i klasika domaće filmske povijesti. Bit će prikazan dugometražni prvijenac Rajka Grlića “Kud puklo da puklo” te drama Zdravka Velimirovića “Derviš i smrt” prema romanu Meše Selimovića koju su nedavno restaurirali Jugoslavenska kinoteka i A1 Srbija. Oba filma prikazana su na Pulskom festivalu 1974. godine. Grlić je tada osvojio Diplomu žirija, a “Derviš i smrt” četiri Zlatne i Veliku srebrnu arenu.

Bit će prikazan i restaurirani biser jugoslavenskog filma iz 1972., satira Bahrudina Bate Čengića “Slike iz života udarnika”, koju mnogi svrstavaju u sam vrh Crnog vala. Digitalno restaurirana verzija, iza koje stoje Slovenska kinoteka, Filmski centar Sarajevo, Hrvatski državni arhiv – Hrvatska kinoteka i Ōsterreichisches Filmmuseum, svjetsku premijeru je imala na Filmskom festivalu u Veneciji 2023. i bila je nominirana za najbolje restaurirani klasik. Vremeplov donosi i svjetsku premijeru restaurirane verzije filma “Kaja, ubit ću te!”, jedno od najupečatljivijih djela Vatroslava Mimice iz 1967., prepoznato kao vrhunsko ostvarenje europskog modernističkog filma. Na Festivalu će, kao novo izdanje edicije “Riječ iza slike” Hrvatskog državnog arhiva biti predstavljena i originalna knjiga snimanja Mimičinog traktata o ljudskoj prirodi i zlu te kroz brojne intervencije, ilustracije i kolaže dati uvid u stvaralački proces autora.

Linker
21. lipanj 2024 16:17