IVANA GRGIĆ/ CROPIX
mlade nade

Kustosice Marta Radman i Stephanie Peršić stvorile su uspješan ženski projekt koji trenutačno gostuje u Zagrebu

Marta je Zadranka, a Stephanie je iz Labina, one su autorice projekta "Percepcije", koji su osmislile kako bi dosad neafirmiranim, ali vrlo talentiranim umjetnicama pružile priliku da izađu iz anonimnosti.

Marta je Zadranka, a Stephanie je iz Labina, one su autorice projekta "Percepcije", koji su osmislile kako bi dosad neafirmiranim, ali vrlo talentiranim umjetnicama pružile priliku da izađu iz anonimnosti.

Labin i Zagreb vole se odavno. Na umjetničkoj razini povezani su još od 70-ih godina prošlog stoljeća, kad je taj istarski gradić pružio priliku za stvaranje i izlaganje brojnim slikarima i kiparima, kao što su Edo Murtić i Milena Lah. Labin i Zagreb odnedavno opet vežu čvrste spone zahvaljujući dvjema mladim kustosicama, koje su odlučile stvoriti platformu za povezivanje suvremenih autorica iz labinskog i zagrebačkog umjetničkog kruga i prezentaciju njihova stvaralaštva. Marta Radman (34) i Stephanie Peršić (31) autorice su projekta "Percepcije", u kojem sudjeluje deset mladih umjetnica u dobi od 27 do 37 godina, potpuno različitih po načinu izražavanja i doživljaju svijeta, a opet objedinjenih snažnim ženskim pričama.

Namjera je od prvog trenutka bila, kaže Marta Radman, da autoricama pristupe iz ponešto drukčijeg kustoskog kuta - da ne budu sputane zadanom tematikom, nego da stvore ili ponude gotove radove kojima najiskrenije progovaraju o svijetu koji ih okružuje. No, kustosice su na umu imala još jednu plemenitu misao, a to je da se ovim projektom prevlada izazov nevidljivosti mlađe generacije unutar institucionalnih i galerijskih prostora. Koliko su u tome uspješne, svjedoči interes koji "Percepcije" pobuđuju: prva izložba je održana u Gradskoj galeriji Labin prije točno godinu dana, proljetos su predstavljene u Galeriji Kortil u Rijeci, a sada su došle i u zagrebačku Galeriju Forum. U planu je još nekoliko izložbi u regiji.

Iako se kaže da ne treba miješati prijateljstvo i posao, Marta i Stephanie su iznimka koja potvrđuje pravilo. Upoznale su se u Zagrebu, gdje su obje upisale diplomski studij povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu, nakon što su završile preddiplomske - Labinjanka Stephanie u Rijeci, a Zadranka Marta u svom gradu.

image

Nakon otvorenja ‘Percepcija‘ u Gradskoj galeriji Labin lanjskog ožujka: čuče Meri Files, Glorija Blazinšek, Marta Radman i Monika Milas, a stoje Stephanie Peršić, Marina Rajšić, Anja Juričić, Eni Blašković, Hana Hanak, Alba Miočev, Iris Poljan,

Altripiani Photography Venezia

"Već prvog dana predavanja u Zagrebu osjetile smo neku međusobnu vibru. Sjele smo jedna pokraj druge i sljedeće dvije godine bile smo nerazdvojne. Zajedno smo učile, dijelile stres prije ispita i slavile uspjehe. A nakon diplome, obje u drami zbog nemogućnosti pronalaska posla u struci, dijelile razočaranja zbog brojnih odbijenica. I tako razočarane, vratile se svaka u svoj grad ‘odraditi sezonu‘ - Stephanie u wellness centru, a ja u hostelu", govori Marta Radman. Sezona je, kaže, završila, a jesen im je objema donijela neočekivane prilike: Stephanie je postala voditeljica Gradske galerije Labin, a Marta je započela pripravništvo u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti u Zagrebu, u kojem je danas zaposlena kao kustosica.

"Bile smo presretne", nastavlja Stephanie, "i dogovorile smo se da ćemo uvijek ostati one iste Stephanie i Marta kakve smo bile kada smo se upoznale. Ipak, nismo posve iste: u studentskim danima smo ozbiljno partijale, a danas smo nas dvije ‘one koje prve pobjegnu s tuluma‘".

image

Crne skulptorske instalacije organskih oblika autorice Monike Milas

Altripiani Photography Venezia

Premda ih dijeli više od 200 kilometara udaljenosti, djevojke smatraju da je njihovo prijateljstvo čvršće nego ikad. Održavaju ga svakodnevnim videopozivima (i više njih dnevno), a zezaju se da bi u nekoj kasnijoj životnoj fazi trebale napraviti izložbu od svojih video i glasovnih poruka. Na taj su način i nabacivale ideje za projekt "Percepcije", govorile o suvremenim mladim autoricama koje prate, dijelile informacije o umjetničkoj sceni u Zagrebu i Istri. Martin prvi izbor bile su Zagrepčanke Monika Milas i Hana Hanak jer su posve različite - Monika sa svojim crnim skulptorskim instalacijama organskih oblika i Hana kao kontrast sa svojim ružičastim motivima na radovima kojima preispituje budućnost tradicionalnog slikarstva i suprotstavlja ga digitalnim tehnologijama. Stephanie pak kao svoju prvu misao ističe Marinu Rajšić koja joj je ponudila vuneni tepih - satkan od pojedinačnih faza obrade tog materijala tradicionalnim metodama.

Od skromnih početaka u ljeto 2022., kada su prvi put iznijele koncept umjetnicama, "Percepcije" su se pretvorile u uspješnu priču o ženskoj ustrajnosti, ambiciji i umjetnosti. Nakon Zagreba slijedi Beograd, gdje će u galeriji Doma omladine izložba biti otvorena 3. studenog. Putovanje tu ne završava, jer su nedavno doznale divnu vijest: stručno povjerenstvo Obalnih galerija Piran iz Slovenije odabralo je "Percepcije" za otvaranje izložbene sezone u travnju 2025. - u Galeriji Monfort.

Linker
26. lipanj 2024 09:38