SAVJETI

Žvake nisu samo za žvakanje. Evo kako se još neočekivano mogu koristiti, čak i za neke popravke

 /SHUTTERSTOCK
Neotvorenim žvakama može se otkloniti i neugodan miris u ormaru. Stavite nekoliko otvorenih paketića na mjesto gdje se nepoželjni miris najviše osjeti

Jeste li ikada pomislili da žvakaća guma može biti korisna za nešto više od samog žvakanja? U želji da nađemo mogućnosti korištenja skoro pa svega na razne načine donosimo ih nekoliko i za žvake.

Uklanjanje ogrebotina. Ako primijetite manje ogrebotine na plastici ili drvu, možete ih prekriti žvakaćom gumom. Jednostavno utrljajte malo žvakaće gume preko ogrebotine dok se ne upije u materijal. Ovo može privremeno sakriti ogrebotine.

image
/SHUTTERSTOCK

Ljepljive zamke. Možete napraviti jednostavnu zamku za kukce od žvakaće gume. Stavite malu kuglicu žvakaće gume na vrh čačkalice i ostavite je na mjestima gdje primjećujete insekte. Oni će se zalijepiti za gumu i biti uhvaćeni.

Umirujući miris. Želite li osvježiti zrak u prostoriji ili automobilu, pokušajte s ovim trikom. Uzmite nekoliko neotvorenih paketića žvakaće gume različitih mirisa i stavite ih u posudu s poklopcem. Nakon nekoliko sati, vjerojatno ćete uživati u ugodnom mirisu koji se širi. Neotvorenim žvakama može se otkloniti i neugodan miris u ormaru. Stavite nekoliko otvorenih paketića žvakaće gume na mjesto gdje se nepoželjni miris najviše osjeti. Gumu će apsorbirati miris i zamijeniti ga svojim slatkim mirisom.

image
/SHUTTERSTOCK

Pomoć pri vješanju slika. Žvakaća guma može biti iznenađujuće korisna i prilikom vješanja slika. Umjesto da koristite skupi nosač slika, možete staviti malu kuglicu žvakaće gume na stražnju stranu slike i zalijepiti je na zid. To će vam pomoći da slika ostane ravno i na mjestu.

Stabilizacija nestabilnih predmeta. Kod predmeti koji su skliski ili nestabilni na određenoj površini, žvakaća guma može biti rješenje. Uzmite malu kuglicu žvakaće gume i stavite je ispod predmeta koji se klizi ili ne stoji ravno. Zahvaljujući svojoj elastičnosti, žvakaća guma će pružiti potrebnu stabilnost i spriječiti da predmeti padaju ili se pomjeraju.

Oblikovanje i modeliranje: Žvakaća guma može biti sjajna materijala za oblikovanje i modeliranje. Ako imate kreativne projekte ili umjetničke ideje, iskoristite žvakaću gumu kako biste stvorili različite oblike, teksture ili detalje. Možete je zagrijati u rukama kako bi postala mekša i fleksibilnija, a zatim je oblikovati prema svojoj mašti.

image
/SHUTTERSTOCK

Popravak kabela: Kad primijetite da su se vaši kablovi ili žice poput slušalica počeli otkidati, možete probati koristiti žvakaću gumu kako biste ih privremeno popravili. Stisnite malu kuglicu žvakaće gume oko oštećenog dijela kabla kako biste ga zaštitili od daljnjih oštećenja.

Učvršćivanje labavih vijaka: Kod vijaka koji se stalno odvijaju i labavi su, žvakaća guma može poslužiti kao prirodna brava. Uzmite malu kuglicu žvakaće gume i pažljivo je umetnite između vijka i površine koju vijak drži. To će pružiti dodatnu prianjajuću silu i učvrstiti vijak na svom mjestu.

Uklanjanje tragova olovke: Ako ste slučajno ostavili tragove olovke na papiru ili drugim površinama koje ne možete jednostavno izbrisati, žvakaća guma može biti spas. Utrljajte malu kuglicu žvakaće gume preko mrlje i vidjet ćete kako se olovka prenosi na gumu, uklanjajući tragove.

image
/SHUTTERSTOCK

----------------------------

Ovaj članak je nastao u suradnji novinara s umjetnom inteligencijom ChatGPT, tako da su podaci pročitani od strane naših novinara, selektirani, dopunjeni i obrađeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2024 20:36