I TO JE MOGUĆE

Zimski trikovi koji će učiniti vaš dom toplijim bez uključivanja termostata

 SONJABK/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Kako biste smanjili račun za grijanje, a da pritom ne žrtvujete udobnost, potražite alternativne načine za zagrijavanje doma zimi

Tijekom zime, vaš bi dom trebao biti ugodno utočište protiv hladnih vanjskih temperatura. Podizanje termostata jedan je od načina da svoju kuću učinite toplijom, naravno, ali to može dovesti do pretjeranih troškova energije, posebno u ovom trenutku usred vrtoglave inflacije.

Kako biste smanjili račun za grijanje, a da pritom ne žrtvujete udobnost, potražite alternativne načine za zagrijavanje i održavanje doma zimi. Bez obzira na to odaberete li trajne mjere poput ugradnje novih prozora i provjere izolacije svog tavana ili brze, jeftine popravke, poput kupnje graničnika za vrata, evo nekoliko zimskih trikova osmišljenih kako bi vam pomogli zadržati topli zrak u vašem domu gdje mu je mjesto.

image
Unsplash

1. Instalirajte programabilni termostat

Programabilni termostati daju vam veću kontrolu nad temperaturom vašeg doma tijekom dana, tako da je ne morate držati na 22 stupnja celzijus tokom cijelog dana. Postavite ga na ugodnu temperaturu dok ste budni, a zatim programirajte termostat da se automatski spušta noću ili u druga doba dana kada nikoga nema kod kuće. Zakažite da se temperatura vrati na normalu prije nego što se probudite ili vratite kući kako ne biste zakoračili u hladnu kuću.

Za još veću kontrolu odaberite pametni termostat koji vam omogućuje podešavanje temperature s mobitelja čak i ako niste kod kuće. To je jednostavna nadogradnja koja vam može uštedjeti troškove grijanja.

2. Provjerite jesu li otvori za grijanje otvoreni i nisu blokirani

Mit je da će zatvaranje radijatora uštedjeti novac jer neće grijati neiskorištene prostorije. Sustav vašeg doma odabran je za vaš dom—uključujući sve njegove prostorije—pa bez obzira na to koliko je otvora otvoreno, sustav će generirati istu količinu vrućeg zraka. Potpuno zatvaranje ventilacijskih otvora zapravo može uzrokovati preopterećenje vašeg sustava, što rezultira većim računima za energiju i oštećenjem tijekom vremena. Djelomično zatvaranje može pomoći pumpanju zraka u prava područja, ali svakako ih ostavite najmanje 25% otvorenima.

Također možete pomoći svom sustavu grijanja da radi što učinkovitije tako što ćete osigurati da otvori za topli zrak, radijatori ili drugi grijači oko vašeg doma nisu blokirani. Pomaknite sagove, namještaj ili zavjese koji bi mogli ometati protok zraka. Također biste trebali redovito čistiti ta područja i zamijeniti filtar peći prema preporuci kako biste spriječili nakupljanje prašine.

image
Unsplash

3. Dodajte graničnik ispod vrata

Hladan zrak može lako pronaći put u vaš dom kroz vrata, ali zaštita od propuha može pomoći. Često prekriveni tkaninom i napunjeni pijeskom, ovi se zgodni predmeti postavljaju ispred vrata kako bi spriječili prodor hladnog zraka. Možete čak i napraviti svoj vlastiti. Jednostavno izrežite tkaninu tako da odgovara vašim vratima, zašijte je u dugu cijev, a zatim napunite nadjevom po svom izboru prije zatvaranja. Čep protiv propuha neće eliminirati hladan povjetarac koji dopire kada otvorite vrata, ali će pomoći dok su vrata zatvorena.

4. Izolirajte prozore plastičnom folijom ili mjehurićima

Plastična folija i folija s mjehurićima iznenađujuće su jednostavni i jeftini izolatori prozora. Kompleti za izolaciju uključuju prozirnu skupljajuću foliju koja stvara barijeru oko prozora. Nakon što izrežete plastičnu ploču na veličinu vašeg prozora, nanesite ljepljivu traku oko okvira prozora i upotrijebite sušilo za kosu da zalijepite film na traku.

Za korištenje folije s mjehurićima odaberite srednju do veliku veličinu. Mala folija s mjehurićima je pretanka i neće puno blokirati hladan zrak. Izmjerite svoje prozore i izrežite foliju s mjehurićima na veličinu. Zatim pomoću boce s raspršivačem nanesite tanki sloj vode na prozor. Odmah nakon prskanja, pritisnite mjehurastu foliju na prozor tako da mjehurići budu okrenuti prema staklu. Voda će učiniti da se folija zalijepi i potraje cijelu zimu, održavajući vas toplim.

image
Unsplash

5. Zabrtvite svoje prozore

Dok smo na temi prozora, njihovo brtvljenje je još jedan dobar potez. Zamijenite stara brtvila i dodajte atmosferske slojeve kako bi zadržali propuh i topli zrak unutra. Da biste to učinili, prvo uklonite sve dotrajale brtve s okvira prozora. Zatim upotrijebite pištolj za brtvljenje kako biste polagano provukli smjesu niz šav prozora. Zagladite brtvilo prstom do kraja. Ako želite ići više, zatvorite i unutrašnjost svojih prozora.

6. Otvorite zavjese po sunčanom danu

Ovaj trik za ugrijavanje kuće je potpuno besplatan. Prije nego krenete van, provjerite vrijeme. Ako će sunce izaći, otvorite rolete i zavjese kako bi priroda besplatno zagrijala vaš dom. Noću obavezno zatvorite sve zavjese kako biste spriječili prodor hladnog zraka unutra.

image
Unsplash

7. Stavite svoj stropni ventilator u suprotan smjer

Ovo je trik koji se često zanemaruje. Tijekom ljeta, vaš stropni ventilator radi u smjeru kazaljke na satu kako bi povukao topli zrak i rashladio vas, međutim, ventilatori mogu biti od pomoći i zimi kako bi vaša kuća bila topla.

Postavite ih da rade u smjeru suprotnom od kazaljke na satu i oni će cirkulirati zrak i pomoći gurnuti topli zrak dolje tamo gdje ga možete osjetiti.

8. Držite unutarnja vrata otvorena

Naravno ne vrata koja vode van, već vrata u unutrašnjosti vašeg doma. Na prvi pogled, moglo bi se činiti da se to protivi teoriji da će zatvaranje vrata nekih soba značiti manje prostora za grijanje. Ali održavanje otvorenih vrata u cijelom domu omogućiti cirkulaciju zraka. To će pomoći u regulaciji temperature u cijeloj kući.

image
Unsplash

9. Pojačajte izolaciju

Iako bi ovaj korak mogao biti malo složeniji, provjera vaše izolacije kako se približava zima može biti pametan potez za uštedu novca. Ako već neko vrijeme niste pregledali svoju izolaciju, možda je vrijeme da je pogledate. Dodatna izolacija pomoći će regulirati temperaturu u vašem domu bez da energija izlazi kroz tavan ili podrum.

10. Ispecite neke poslastice

Trebate ideju za brzo zagrijavanje? Pokrenite pećnicu kako biste zagrijali kuću dok pečete svoju omiljenu poslasticu. Kada ste gotovi s pečenjem, otvorite vrata pećnice samo dok se hladi. Zatvorite vrata kada sva toplina nestane. Ne preporučujemo to raditi s malom djecom ili kućnim ljubimcima u kući.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:22