PRIPAZITE

Vlasnici domova upozoreni na opasnosti koje mogu nastati zbog popularnog rješenja za jeftinije grijanje

 /SHUTTERSTOCK

Stručnjaci pozivaju ljude da pod svaku cijenu izbjegavaju popularni trik i upozoravaju na potencijal "ozbiljne opasnosti", prenosi The Sun.

Nedavno je "uradi sam" grijač od terakote postao viralan na internetu. Neobični grijač proizvodi dovoljno topline za zagrijavanje kuće bez upotrebe struje ili plina. Posuda od terakote stavlja se naopako iznad upaljenih svijeća i toplina se širi kroz nju, ali popularni trik može predstavljati ozbiljnu opasnost za sigurnost, upozorava stručnjak za grijanje.

Catherine Storer govori o nekoliko razloga zašto jeftina metoda nije vrijedna rizika.

Posude od terakote mogu se lako razbiti ili eksplodirati zbog izlaganja visokim temperaturama za koje nisu dizajnirane da izdrže. Razbijanje i eksplozija mogu dovesti do ozbiljnih opeklina, objašnjava Storer.

Otopljeni vosak iz svijeća koje se koriste u grijaču također izaziva zabrinutost zbog opasnosti od požara. Ako posuda padne i svijeće se prevrnu, otopljeni vosak može doći u dodir sa zapaljivim materijalima. Moglo bi izazvati požar, ugrožavajući živote i imovinu ljudi.

Storer također naglašava rizik od trovanja ugljičnim monoksidom do kojeg može doći kao posljedica neadekvatne ventilacije za svijeće.

Kada svijeće gore u zatvorenom prostoru kao što je ispod posude od terakote, one troše kisik i proizvode ugljični monoksid koji se može zarobiti i nakupiti do opasnih razina. Ugljični monoksid je plin bez boje i mirisa koji može biti smrtonosan u visokim koncentracijama.

Storer preporučuje alternativne, sigurnije opcije za održavanje topline u vašem domu ove zime.

"Jedan od najučinkovitijih načina da svoj dom održite toplim je njegova dobra izolacija", rekla je.

Ona savjetuje da osigurate da su praznine oko vrata i prozora zabrtvljene. Također predlaže dodavanje izolacije na vaš tavan ili korištenje toplinskih zavjesa. Ove će mjere smanjiti bilo kakvu potrebu za dodatnim izvorima grijanja ili opasnim postupcima.

Također je dodala: "Redovito odzračivanje radijatora može značajno poboljšati grijanje u vašem domu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 15:51