VRIJEDI PROBATI

Ove sitne i jeftine promjene u domu mogu vam smanjiti račune za grijanje ove zime

 Unsplash
Bit će vam drago čuti da s ovim trikovima za grijanje nema potrebe sjediti i drhtati u dnevnoj sobi ispod hrpe deka

Kako dolazi hladnije vrijeme, svi tražimo jednostavne načine na koje možemo smanjiti račune za energiju ove zime. Dok bi vaša prva pomisao mogla biti reducirati vrijeme grijanja, postoje neke druge jednostavne promjene koje možete napraviti ove jeseni na svojim radijatorima kako biste uštedjeli novac.

Svi znamo da je za naše novčanike (i planet) bolje smanjiti grijanje kad god možemo, ali postoji i nekoliko jeftinih promjena koje možete napraviti na svojim radijatorima kako bi dugoročno bili energetski učinkovitiji. Štoviše, većina njih neće zahtijevati da angažirate profesionalca.

Ako se nadate da ćete ove zime uštedjeti na računu za plin (a budimo iskreni, tko se ne nada?), pojedini stručnjaci dijele svoje savjete o tome kako svoje radijatore učiniti energetski učinkovitijima. I bit će vam drago čuti da s ovim trikovima za grijanje nema potrebe sjediti i drhtati u dnevnoj sobi ispod hrpe deka.

image
Unsplash

1. SERVISIRAJTE SUSTAV ZA GRIJANJE

Jedan siguran način da smanjite troškove grijanja je da vaš sustav grijanja servisira stručnjak. Ovisno o vrsti sustava grijanja koji imate, vjerojatno ćete servisirati vaš bojler jednom godišnje, ali to nije jedini uređaj kojemu treba servis. Važno je uzeti u obzir širi sustav grijanja vašeg doma, uključujući same cijevi i grijače.

Vaši radijatori mogu postati ozbiljan problem ako se ne servisiraju redovito. - Hladni dijelovi na radijatorima mogu biti pokazatelj nakupljanja mulja, što utječe na učinkovitost grijanja i dugoročno će vas koštati jer koristite više plina nego što je potrebno- objašnjava Simon Morris, voditelj marketinga u The Radiator Company za Livingetc..

Serviser lako isprati vaše radijatore kako bi uklonio nakupine. Proces jednostavno uključuje ispiranje svježom vodom kroz uređaj kako bi se očistila sva prljavština iz unutrašnjosti i može se provesti u nekoliko minuta.

image
Unsplash

2. PROVJERITE PROTOK BOJLERA

Ne razumijemo svi detalje našeg bojlera, pogotovo jer se oni sve više moderniziraju. Međutim, ako postoji jedna stvar s kojom biste se trebali pozabaviti u svom domu, to je protok vašeg bojlera.

Brzina protoka mjeri se brzinom kojom vaš bojler može zagrijati vodu koja se dovodi do različitih izlaza tople vode. Laički rečeno, što je temperatura polaznog voda viša, to će vam račun biti skuplji.

image
Unsplash

3. ODZRAČITE RADIJATORE

Većina nas zna za ovaj izvrstan trik, ali za one koji ne znaju, odzračivanje radijatora doista može značajno utjecati na energetsku učinkovitost vašeg doma budući da se zračni džepovi mogu tijekom vremena zadržati unutar radijatora, sprječavajući protok vode.

Jasan pokazatelj da je vašim radijatorima potrebno odzračivanje je to što su određena područja hladna na dodir, posebno na samom vrhu. Ako iz vaših cijevi dopiru tajanstveni zvukovi, osobito nakon što ste uključili grijanje, to bi također mogao biti znak.

Kako biste sami odzračili radijatore, morat ćete koristiti ključ za radijator. (U nekim slučajevima može poslužiti i odvijač s ravnom glavom.) Prvo isključite grijanje i provjerite jesu li vam radijatori hladni. Zatim zaštitite svoj tepih ili pod krpom i stavite zdjelu ili vrč ispod ventilacijskog otvora, zatim polako otvorite ventilacijski otvor na vrhu radijatora. Trebali biste osjetiti i čuti kako zarobljeni zrak izlazi.

Nakon što protok zraka prestane, zatvorite ventilacijski otvor i ponovno uključite radijatore. Trebali biste odmah primijetiti razliku u količini topline koju emitiraju vaši radijatori.

image
Unsplash

4. UGRADITE TERMOSTATSKE RADIJATORSKE VENTILE

Čak i s najboljim pametnim termostatom, mnogi od nas često troše energiju grijući prostorije koje ne koriste. Ako vaši radijatori još nisu instalirani s termostatskim radijatorskim ventilima, isplati se uložiti i instalirati ovaj pametni mali uređaj.

Radi se o ventilima koji reguliraju temperaturu vašeg radijatora što znači da možete kontrolirati grijanje unutar pojedinačne sobe bez podešavanja termostata. Mnogi radijatori će već imati instalirane ove ventile, ali ako ne, možete kupiti jedan po pristupačnoj cijeni.

Kao što Greg objašnjava: S porastom troškova energije, brzi, jednostavni i jeftini dodaci vašem domu koji vam mogu uštedjeti novac zaista su od pomoći. Termostatski ventili za radijatore su upravo to i omogućuju kućanstvima da ručno podešavaju radijatore u svakoj prostoriji svog doma – smanjujući količinu energije potrebnu svakoj prostoriji i tako smanjujući vašu ukupnu potrošnju energije.

Ako koristite određene prostorije daleko češće od drugih, ovaj mali komad može vam pomoći da snizite temperaturu u sobama koje ne koristite tako često. - Ako ne koristite sobu, možete ručno isključiti radijator i uštedjeti nešto novca - dodaje Greg.

image
Unsplash

5. RAZMOTRITE O PRELASKU NA ALUMINIJSKE RADIJATORE

Većina radijatora tradicionalno se izrađuje od čelika i, iako je on fantastičan vodič topline, moderni radijatori sada su razvijeni od još učinkovitijih metalnih vodiča.

Ako ste u poziciji da instalirate nove radijatore u cijelom domu, vrijedi razmisliti o aluminijskim grijačima. - Oni su najbolja opcija za energetsku učinkovitost jer se zagrijavaju u nešto više od pola vremena nego čelik i koriste 50% manje vode - objašnjava Simon. Aluminij je također puno lakši od čelika, što ga čini mnogo lakšim za postavljanje i uklanjanje radijatora ako je potrebno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 18:58