omiljena namirnica

Po čemu se razlikuju bijeli, žuti i crveni krumpir? Malo ljudi zna koji je najbolji za pripremu ukusnog ručka!

 /SHUTTERSTOCK

Krumpir je osnovna i mnogima omiljena namirnica koja se uzgaja u više od 120 zemalja. Dnevno ga konzumira preko milijardu ljudi, a u svijetu postoji oko 2000 sorti krumpira. U trgovinama i na tržnicama često nalazimo krumpir u tri različite boje – crvenoj, bijeloj i žutoj. Znate li po čemu se razlikuju? Boja krumpira određena je sortom.

Bijeli krumpir

Sadrži više škroba od ostalih sorti. Zahvaljujući sadržaju škroba, takav je krumpir idealan za kuhanje i izradu pirea.

Žuti krumpir

Ove sorte krumpira su bogate karotenom. Takvo povrće dobro zadržava svoj oblik tijekom kuhanja. Zato je žuti krumpir odličan izbor za salate i pečenje.

Crveni krumpir

Sadrži mnogo antioksidansa antocijanina i najmanje škroba od svih navedenih vrsta. Izvrstan je za prženje i pripremu pomfrita.

Postoje i druge sorte krumpira neobičnih boja. Primjerice, ljubičasti krumpir bogat je fenolnim kiselinama i antocijanima, a specifičan je i po neobičnom okusu, prenosi Mondo.

Koji vi najviše volite?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 13:19