Plastične posude za hranu super su praktične: dolaze s poklopcem u više veličina, u njih se mogu spremiti ostaci obilnog ručka, ne propuštaju sadržaj, prikladne su za nošenje u školu ili na posao... No, ukoliko se ne očiste i posuše ubrzo nakon korištenja, mogu trajno poprimiti neugodne mirise, dok se na dnu posude i rubovima mogu stvoriti žuto-narančaste masne mrlje kojih se teško riješiti. Ukoliko se mrlje pokušaju oprati abrazivnim spužvicama mogu nastati ogrebotine na posudi, što nikako nije poželjno.
Kako, dakle, odmastiti plastične posude? Rješenje postoji.
Ulijte vodu u posudu na način da prekrije dno te dodajte žlicu soda bikarbone. Otopinu ostavite da djeluje nekoliko sati, ukoliko je potrebno i preko noći, ali ju s vremena na vrijeme prokućkajte. Sljedećeg jutra sve što morate napraviti jest dobro isprati posudu. Sve masne mrlje trebale bi nestati, isto kao i neugodan miris. Sodu bikarbonu možete zamijeniti i bijelim vinskim octom.
Također, kako bi vaše plastične posude bile dugotrajne, važno je slijediti upute za njihovu uporabu, koje se najčešće nalaze na bočnoj vanjskoj strani ili na dnu posude s vanjske strane. Oznake će vam reći je li posuda namijenjena za korištenje u mirkovalnoj pećnici, može li se stavljati u zamrzivač, može li se jesti diretno iz nje...
Ukoliko usvojite ove preporuke, osigurat ćete dug život svojim plastičnim posudama.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....