BUČNA PERILICA

Perilica rublja neprestano "cvili"? Ovo su mogući uzroci koje je potrebno što prije riješiti

 Unsplash
Neki zvukovi, poput pretjeranog "cviljenja" tijekom rada perilice, pokazatelj su većeg problema

Tijekom normalnog rada, perilice rublja ispuštaju nekoliko zvukova, uključujući i manje škripanje, koje je dio normalnog rada perilice. Neki zvukovi, poput pretjeranog "cviljenja2 tijekom rada perilice, pokazatelj su većeg problema. Zapravo, "cviljenje" može biti iz nekoliko razloga.

image
Unsplash

Neravnoteža

Perilica rublja centrifugira punu količinu rublja između 800 i 1800 okretaja u minuti u svom bubnju za pranje. Ova vrsta snage znači da ako perilica nije u ravnini, centrifuga može dodatno opteretiti jednu stranu perilice. Tijekom vremena to uzrokuje trošenje i lomljenje odbojnika i ležajeva koji okružuju bubanj za pranje. Znak ranog upozorenja da je perilica neuravnotežena je redovito škripanje, dok znakovi naprednijeg oštećenja perilice uključuju redovito "cviljenje" koje se javlja tijekom ciklusa centrifuge, obično kada bubanj nije zaštićen odbojnicima i ležajevima. Ovo je pokazatelj da je potrebna ozbiljna pomoć profesionalnog servisera. Ako je "cviljenje" manje, ponovno namjestite nožice perilice dok ne sjedne ravno na tlo.

image
Unsplash

Količina opterećenja

Punjenje perilice do vrha također može uzrokovati probleme perilici, uključujući "cviljenje". Prepunjavanje perilice znači da će se ona okretati većom snagom pri istoj brzini. Previše sile tijekom centrifuge i pretjerano naprezanje uzrokovat će savijanje odbojnika i destabilizirati bubanj. Količina punjenja također igra ulogu u tome koliko će vaša odjeća biti čista, tako da smanjenje količine odjeće pri svakom punjenju ne samo da će eliminirati "cviljenje" i spasiti vašu perilicu, već će također pomoći spasiti odjeću.

image
Unsplash

Oštećen bubanj

S vremenom se bubanj u perilici ošteti kovanicama, patentnim zatvaračima, korozijom i drugim vrstama trošenja, što može uzrokovati rupe, ali češće uzrokuje udubljenja i ponekad savijanja metala. Ako se metalni bubanj dovoljno iskrivi, može dotaknuti metal vanjskog dijela, uzrokujući metalno "cviljenje" koje traje tijekom pranja, uključujući ciklus centrifuge. Zamjena bubnja će eliminirati ovu buku.

Pogonski remen

Poput mnogih uređaja i strojeva koji koriste motor, perilica radi preko pogonskog remena koji povezuje motor s ostatkom mehanizma i stvara vrtnju. Oštećen ili pohaban remen, ili onaj koji je loše podešen, uzrokovat će škripanje i "cviljenje" tijekom ciklusa centrifuge. Ovlašteni stručnjak za popravak može dijagnosticirati pogonski remen i odrediti treba li ga ponovno podesiti ili zamijeniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 21:07