za miran san

Ovo je 10 stvari u vašoj spavaćoj sobi na koje morate pripaziti jer utječu na kvalitetu sna

 Unsplash
Ako se stalno budite umorni, s glavoboljama ili začepljenog nosa možda problem leži u vašoj spavaćoj sobi

Budite li se ujutro osjećajući se umornije nego kad ste navečer otišli na spavanje? Jesu li glavobolje, začepljenje nosa ili upale grla uobičajeni dio vaše jutarnje rutine? Je li vam se teško sjetiti kada ste zadnji put dobro naspavali ili se probudili odmorni, a da se niste osjećali ukočeno i s raznim bolovima u tijelu? Ako su vaši odgovori na ova pitanja "Da", moguće je da problem leži u vašoj spavaćoj sobi.

image
KRBLOKHIN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

1. Jastuk

Nakon dugog, teškog dana, vjerojatno odahnete kad vam glava napokon padne na jastuk. Nažalost, jastuci brzo stvaraju prekomjerne količine štetnih tvari, kao što su bakterije, plijesan i grinje, što dovodi do simptoma alergije poput upaljenog grla, glavobolje i začepljenog nosa. Jastuke treba zamijeniti barem jednom godišnje ako nisu perivi. Koristite anti-alergijsku navlaku da zaštitite jastuk, a jastučnicu mijenjajte svakih nekoliko dana.

Ako vam ujutro ne smetaju simptomi alergije, već glavobolja, ukočen vrat ili bolna ramena, vaš bi jastuk i dalje mogao biti krivac. Vremenom jastuci gube potporu i oblik, ostavljajući glavu izvan poravnanja s kralježnicom. Ako se vaš jastuk ne vrati u prvobitni oblik nakon što se presavije na pola, ili je to pjenasti jastuk s udubljenjem glave koje je trajno urezano na istom mjestu, vrijeme je za zamjenu.

image
ARTPRITSADEE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

2. Biljke

Iako sobne biljke daju živopisnu dozu boja u vašu spavaću sobu - pa čak i pomažu u pročišćavanju zraka - ako ih imate tendenciju previše zalijevati, ne samo da će vaše biljke na kraju podleći truljenju korijena, već je vrlo vjerojatno da će njihovo tlo postati dom plijesni koja može izazvati alergijske simptome kod onih osjetljivih na astmu ili alergije u zraku. Rješenje je jednostavno - sobne biljke zalijevajte samo kad je vrh tla suh i nikada ih ne ostavljajte da stoje na pladnju s vodom.

image
GOLLYKIM/GETTY IMAGES

3. Kućni ljubimci

Naravno, to su vaši voljeni članovi obitelji, ali što se tiče spavanja, bolje im je u vlastitim ugodnim krevetima, a ne da dijelite svoj. Ne samo da će kućni ljubimci vjerojatno poremetiti vaš san, već je i njihovo krzno prepuno alergena poput peruti, prašine, peludi, spora plijesni i bakterija . Dajte svojim četveronožnim prijateljima vlastite krevete pored vašeg, a vi ćete se vjerojatno bolje naspavati.

4. Mirisne svijeće

Iako su svijeće nesumnjivo romantične i sjajan su ukras u spavaćoj sobi, ako često palite mirisne svijeće, riskirate manje seksi nuspojave. Mirisne parafinske svijeće mogu tijekom izgaranja oslobađati štetne kemikalije poput benzena i toluena, dok je sam miris nadražujući onima koji su osjetljiviji. Preporuka je držati prozor otvorenim dok svijeća izgara.

image
DUSANPETKOVIC/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

5. Usisavač

Iako je vaš usisavač najlakši način za rješavanje problema s nečistoćama u spavaćoj sobi, ako koristite usisavač bez HEPA filtra, mogli biste usisati prašinu, pelud i prljavštinu, samo da bi se oni vratili natrag u zrak vaše spavaće sobe. Potražite usisavač s HEPA filtrima koji zadržavaju i najmanje čestice, a ako se u usisavaču koriste vrećice, pobrinite se da su i one izrađene od HEPA materijala

6. Proizvodi za čišćenje

Svakako, želite da vaša spavaća soba bude čista i blistava, ali ne ako to znači iritaciju očiju, probleme s dišnim sustavom ili glavobolju. I to je ono što mnogi komercijalni proizvodi za čišćenje uzrokuju onima osjetljivima na mirise. Umjesto toga, koristite prirodne proizvode za čišćenje koji ne sadrže štetne kemikalije, ili još bolje, upotrijebite učinkovita, jednostavna DIY sredstva za čišćenje poput octa kako biste održavali svoju spavaću sobu čistom.

image
Unsplash

7. Prozori

Ako je prozor vaše spavaće sobe trajno zatvoren, zadržavate širok raspon zagađivača, uključujući prašinu i pelud; isparavanja proizvoda za čišćenje i kemikalije iz toaletnih potrepština poput laka za kosu, dezodoransa i laka za nokte.

Agencija za zaštitu okoliša tvrdi da zrak u zatvorenom može biti dva do pet puta zagađeniji od zraka na otvorenom, što je zapanjujuća brojka. Kad vrijeme i sigurnost to dozvole, otvorite prozore spavaće sobe i pustite da svjež zrak cirkulira kroz sobu.

8. Ovlaživač zraka

Suha, koža koja svrbi zbog upotrebe centralnih grijanja tijekom zime je čest problem svugdje, a u sušnim klimatskim uvjetima to je cjelogodišnja smetnja. Iako je ovlaživača zraka uz krevet u vašoj spavaćoj sobi izvrstan način za ublažavanje simptoma uzrokovanih suhim zrakom, ako zaboravite svakodnevno mijenjati vodu ili zanemarujete redovno čišćenje ovlaživača zraka, uskoro biste se mogli naći s još jednom zdravstvenim problemom - simptomi alergije zbog rasta plijesni u ovlaživaču zraka. Mijenjajte vodu ovlaživača svakodnevno i temeljito ga očistite barem jednom tjedno.

image
Unsplash

9. Madrac

Provodite trećinu svog života na madracu i na njemu se nalaze ljuskice kože, tjelesne tekućine, grinje, bakterije, prašina i prljavština. Vaš madrac zahtijeva redovito čišćenje baš kao i ostatak vaše spavaće sobe. Uvelike koristi ako madrac ima zaštitni pokrivač za grinje, tekućine i male čestice.

Ostali zdravstveni problemi proizlaze iz gubitka potpore. Madraci stariji od pet godina imaju tendenciju razvijanja opuštenosti, trošenja opruga i pjene te udubljenja zbog težine vašeg tijela. Ako je buđenje s bolnim leđima postalo normalno, vrijeme je da počnete razmišljati o novom madracu. Općenito, možete mijenjati madrac svakih pet do deset godina radi najbolje podrške i kvalitete spavanja.

image
ALEKSANDR ZHURILO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

10. Tepih

Svakako, tepih je mekan i ugodan pod golim nogama, što ga čini najpopularnijim izborom za spavaću sobu. No, tepih zadržava svaku trunku prašine, prljavštine, peludi, peruti životinja i opće prljavštine s cipela i nogu, a čak može postati dom buhama ako ih vaši kućni ljubimci dobiju. Tepih vaše spavaće sobe treba najmanje tjedno usisavati i dobro oprati svakih nekoliko mjeseci. Ako su problem alergije ili astma, osjećat ćete se bolje ako se riješite tepiha i umjesto njega postavite drvo ili laminat. Mnogo je lakše održavati čistoću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. travanj 2024 09:35