BRILJANTAN TRIK

Nikada više nećete sušiti suđe u perilici. Evo zašto!

 /SHUTTERSTOCK

Perilica posuđa jedan je od omiljenih kuhinjskih uređaja jer skraćuje vaše vrijeme i energiju potrebnu za čišćenje nakon obilnog obiteljskog ručka. Međutim, zasigurno ste primijetili da tanjuri, čaše i pribor za jelo nisu uvijek suhi na kraju ciklusa. Upravo suprotno. Razlog se krije u vodenoj pari koja nastaje u fazi sušenja, ali pri otvaranju vrata perilice isparava toliko brzo da se stvara velik broj sitnih kapljica vode. Zbog toga mnogi posežu za kuhinjskim krpama ili ručnicima kako bi pažljivo obrisali svaki komad posuđa. No, taj se korak može lako izbjeći uz trik s krpom od mikrovlakana.

Pritom je važno koristiti potpuno čistu krpu od mikrovlakana, koju ćete koristiti samo za ovu namjenu. Nakon što je ciklus ispiranja u perilici završen, otvorite vrata i krpu stavite unutra. Vlakna od mikrofibre ili pamuka privući će vodenu paru poput magneta, a tanjuri će biti bez kondenzacije.

image
/SHUTTERSTOCK

Dodatno stvaranje kapljica pri otvaranju vrata perilice možete spriječiti na način da između posuđa ostavite dodatan prostor. Stoga nemojte zaglavljivati tanjure, zdjele i čaše, probrinite se da voda i zrak dobro cirkuliraju u perilici. Na kraju ostavite vrata otvorena kako bi para izašla i spriječili neugodne mirise.

Ako posuđe držite u perilici posuđa, čekajući da se posuši, riskirate stvaranje ružnih tragova zbog naslaga kamenca. Budite mudri pri pražnjenju perilice. Budući da se kondenzacija podiže i taloži na čašama na gornjoj polici, počnite s uklanjanjem posuđa na dnu perilice, kako biste izbjegli kapanje vode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 17:40