VODIČ ZA IZRAČUN

Ne bacajte novce: Znamo točno koliko vam litara boje treba za pojedini projekt

 Unsplash
Stručnjaci za boje dali su nekoliko savjeta o tome koliko je litara (ili možda samo litra boje) potrebno za bojanje zidova

Bojenje sobe može biti brz i jeftin način da osvježite svoj prostor. Ali često može natjerati čak i iskusne majstore da se zapitaju: "Koliko boje trebam?". Poznavanje prave količine boje za obavljanje posla može osigurati da svaki projekt bude dovršen na vrijeme, u okviru proračuna i uz najmanje gnjavaže. Nitko ne želi u zadnji tren trčati u trgovinu jer je limenka boje odjednom prazna i nemate dovoljno za drugi sloj. Ništa nije tako frustrirajuće kada su četke mokre i shvatite da nema dovoljno boje da dovršite svoju dnevnu sobu.

image
Unsplash

S druge strane, višak boje koju ste naručili ostat će u vašoj garaži. Tipičan rok trajanja boje je oko dvije godine (ali to može varirati ovisno o marki i formulaciji). Kupnja previše nije ekološki prihvatljiva, a kupnja premale količine može uzrokovati razlike u boji.

Stručnjaci za boje dali su nekoliko savjeta o tome koliko je litara (ili možda samo litra boje) potrebno za bojanje zidova, bez obzira na površinu ili visinu zidova.

Kako izračunati koliko boje trebate?

Kako biste odredili koliko vam je boje potrebno za vaš projekt, trebali biste uzeti metar i možda kalkulator - ovisno o vašim matematičkim vještinama. Ako bojate sobu (bilo što u tom smislu), morate odrediti koliko četvornih metara namjeravate pokriti. Kada mjerite zid, nemojte uključivati ​​podnožja, letvice ili druge ukrase.

Evo kako dobiti točnu procjenu:

Bez obzira bojate li sobu ili vanjski dio svoje kuće, pokrivenost boje je prilično univerzalna. Općenito pravilo je 4,5 litre na 37 četvornih metara. Ali to je samo gruba smjernica: da biste dobili precizniji broj, koji ćete sigurno željeti za velike projekte, također možete koristiti kalkulator boje ili procjenu boje poput onih koje pružaju Benjamin Moore, Backdrop, Pratt & Lambert ili Sherwin- Williams; uzimaju u obzir mjere prozora i vrata.

image
Unsplash

Kako izračunati koliko boje trebate za jedan zid?

Ako planirate dramatični akcentni zid, nećete morati odrediti površinu cijele prostorije. Umjesto toga, širinu ćete samo pomnožiti s visinom zida koji bojite. Dakle, ako se radi o zidu od 3 metra sa standardnim stropom od 2,5, trebat će vam dovoljno boje da pokrijete 7,5 četvornih metara. Isto tako, ova formula će vam reći koliko vam je boje potrebno za strop.

Kako izračunati koliko je boje potrebno za manje projekte?

Planirate obojiti ormare ili namještaj? Upotrijebite iste jednadžbe kao gore, množeći visinu puta širinu kako biste dobili površinu koja se može bojati, dodajući malo više za stvari kao što su noge stola. Obično bi litra boje trebala pokriti projekt DIY namještaja ili ako želite ponovno obojiti okvir kamina. Za nešto vrlo malo, kao što je bojanje okvira ogledala, spremnik veličine uzorka dovoljna je boja.

Koju površinu pokriva jedna litra boje?

Ponekad je litra sve što trebate. Jedna litra obično pokriva 9 četvornih metara površine. "Kada radite s litrom boje, preporučujem da se usredotočite na malu sobu ili prijelazni prostor, kao što je ulazni dio ili toalet kako biste bili sigurni da imate dovoljno boje za cijeli projekt", kaže Sue Wadden, direktorica boja marketing u Sherwin-Williamsu za Architectural Digest.

image
Unsplash

Hoće li ovaj izračun funkcionirati i kod bojanja preko tamnijih boja?

Planirate sivi zid? Vjerojatno će vam trebati dodatna boja kada prelazite s tamnog na svijetlo. Duboka baza boje zahtijeva više slojeva boje od svjetlije boje. Nanesite sivi temeljni premaz na površinu prije nego što svoje zidove obojite zasićenom bojom kako biste smanjili broj nanošenja.

Što bi još "uradi sam" kreativci trebali imati na umu kada je riječ o pokrivnosti boje?

Ako bojate površinu s visokom teksturom, poput štukature, a ne glatku, kupite malo više boje, kaže Julianne Simcox, menadžerica marke Pratt & Lambert. Kuhinjski ormarići također zahtijevaju više boje.

Kvaliteta vaših alata za bojenje također može imati veliki utjecaj. Navlake za valjke, na primjer, mogu određivati ​​kako se boja upija. Koliko boje stavite na kist i valjak imat će veliki utjecaj. Početnici nanose prvi sloj koji je možda pretanak. Zaista želite lijep, bogat sloj boje."Uz to, nemojte stavljati toliko boje na valjak da se razlije po cijelom zidu. Najbolje što možete učiniti je temeljito premazati poklopac valjka u ladici za boju tako da bude potpuno zasićen bojom. Zatim pređite preko teksturiranog dijela pladnja kako biste uklonili višak prije nego prijeđete na površinu zida.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 15:36