Uradi sam

Naravno da možete obojiti radijator, ali ne bilo čime. Ove boje smanjuju snagu za čak 20 posto

 @lilhouseontheterrace
Bojanje radijatora zahtijeva pažljivu pripremu, ali rezultati mogu biti zadovoljavajući i to možete učiniti potpuno sami

Vjerojatno ste se već nekoliko puta zapitali možete li obojiti svoje bijele i dosadne radijatore? Odgovor je da. Radijatori se obično bojaju i nema razloga zašto to ne biste napravili. Alternativno, ako je vaše pitanje je li bojanje radijatora projekt koji možete sami napraviti, odgovor je također potvrdan. Bojanje radijatora zahtijeva pažljivu pripremu i nije nikome zabavno, ali rezultati mogu biti zadovoljavajući i to možete učiniti potpuno sami.

image
Unsplash

Hoće li boja utjecati na snagu radijatora?

Možda ste zabrinuti da će bojanje radijatora smanjiti njegovu učinkovitost. Pod određenim okolnostima, boja može smanjiti toplinski učinak radijatora, ali to nije nužno loše. Davne 1935. godine Ured za standarde američkog Ministarstva trgovine napravio je studiju o učinku boje na radijatore. Studija je pokazala da bojanje radijatora nije ugrozilo njihovu učinkovitost. Prilično iznenađujuće, tražili su praktičan način za smanjenje toplinske snage radijatora bez smanjenja njihove učinkovitosti. Razlog je bio taj što su mnogi od tih radijatora prvi put postavljeni na prijelazu u dvadeseto stoljeće, kuće su bile s većim protokom prirodnog zraka i manje izolirane, pa su izračuni koliki bi radijator trebao biti često bili precijenjeni. Do 1935. godine mnoge od tih prostorija bile su neugodno pregrijane jer su uvedeni bolji prozori i bolja izolacija zidova.

image
Unsplash

Fino podešavanje radijatora s bojom

Radijatori bi se trebali ispravnije zvati "konvektori". To je zato što je oko 70 posto izlazne topline u prostoriju putem konvekcije, gdje se zrak zagrijan vrućom površinom radijatora diže, da bi se zamijenio hladnijim zrakom ispod. Boja nema utjecaja na konvektivna svojstva radijatora. Ostalih 30 posto toplinske snage rezultat je zračenja. Zračna toplina struji izravno iz radijatora – ona zrači – a na količinu topline koju će vaš radijator izbaciti ne može utjecati sama boja, već boja koju odaberete. Stupanj u kojem boja zrači toplinu naziva se njezinom emisivnošću. Tamne boje imaju veću emisivnost od svijetlih — zato će tamni automobil ljeti apsorbirati i odavati više topline od bijelog. Kod radijatora je razlika u zračenju između tamne i svijetle boje vrlo mala. No, kao što je spomenuta studija otkrila, bojanje radijatora metalik bojom može imati značajan utjecaj na njihov toplinski učinak. Srebrne i brončane metalik boje imaju vrlo nisku emisivnost i bojanje radijatora tim bojama smanjiti će ukupnu snagu za čak 20 posto.

Uobičajeno je vidjeti radijatore koji su obojeni srebrnom bojom ili broncom. Zanimljivo je znati da je izvorno to ponekad učinjeno da bi ih se ublažilo. Ako razmišljate o bojanju svoga, rezultate te studije možete iskoristiti u svoju korist. Ako imate sobu koja je stalno pregrijana, razmislite o korištenju metalik boje. S druge strane, toplinski učinak metalik obojenih radijatora može se poboljšati za gotovo 20 posto jednostavnim nanošenjem nemetalnog gornjeg premaza. Važan je samo vanjski sloj boje.

image
Unsplash

Razmotrite svoje mogućnosti bojanja radijatora

Ako ste odlučili da želite promijeniti boju svojih radijatora, imate nekoliko izbora.

Najlakša i najbolja (i u velikoj mjeri najskuplja) opcija je angažirati stručnjaka koji će vam isključiti radijatore, odnijeti ih na pjeskarenje od hrđe i prethodne boje i obojiti ih sprejem u kontroliranim i dobro prozračenim uvjetima. Bojenje raspršivačem najbolje funkcionira i stvara glatko i potpuno prekrivanje površina radijatora, ali je to neugodno činiti u kućnim uvjetima.

Namjeravate li sami bojati svoje radijatore, bez obzira na način bojanja koji ćete koristiti, najprije morate temeljito pripremiti radijatore i radni prostor. To uključuje uklanjanje boje ili hrđe i pranje s trinatrijevim fosfatom (TSP). Ako vaši radijatori više ne rade i samo su artefakti ranijeg sustava grijanja, možete odmah započeti s pripremnim radovima. Ako vam radijatori još uvijek rade, isključite ih i pustite da se potpuno ohlade.

image
Unsplash

Koja je najbolja boja za radijator?

Postoji široka različitost mišljenja među profesionalcima o tome koju boju preferiraju za radijatore i kako je nanijeti. Za one koji savjetuju nanošenje boje četkom, postoji opća suglasnost da temeljni premaz treba biti alkidni na bazi ulja. Kao završni premaz, neki od profesionalaca tvrde da je kvalitetna lateks boja savršeno zadovoljavajuća. Lateks boja ima jasne prednosti - čišćenje je lakše, dostupno je više boja, a miris je manje napadan. Međutim, toplinska tolerancija boje lateksa općenito je ocijenjena na oko 180 stupnjeva, tako da uporaba na radijatorima možda nije i najbolja. Naravno, ako su vam radijatori neispravni, toplina nije problem.

Za veću otpornost na toplinu i izdržljivost, drugi profesionalci preporučuju alkidni emajl ili emajl za sprječavanje hrđe. Radijatori, sa svim svojim zavojima, predstavljaju jedinstvene izazove za četku. Kako bi riješili te izazove, neki profesionalci koriste poseban kist, s dugom ručkom i zakošenom glavom, ili koriste valjak za farbanje malog promjera za teško dostupna mjesta.

image
Unsplash

Boja u spreju ima prednost u tome što glatkije i potpunije dopire do kutova i pukotina vašeg radijatora, ali bojanje sprejom zahtijeva pažljivo maskiranje područja i stvara štetnije pare od boje koja se nanosi četkom. Emajl koji se nanosi u spreju dolazi u nizu boja i sigurno je otporniji na toplinu od lateksa. Visokotopljivi emajl dostupan je u sprejevima, ali izbor boja je ograničen. Za početak koristite temeljni premaz za metal visoke topline. Ako imate pristup pištolju za raspršivanje, možete koristiti emajl na bazi ulja za jednostavno nanošenje boje u spreju s većim izborom boja.

Ako su vam radijatori u funkciji, pazite da ne obojite zaporne ventile jer ćete kasnije imati poteškoća s otvaranjem. Pustite da se boja osuši 24 sata ili duže prije nego što ponovno uključite grijanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 06:41