Vodič za zdravo spavanje!

Napunite baterije u postelji po svojoj mjeri

Uz tople noge i dlanove brže ćete utonuti u san

Obukli ste svoju najdražu pidžamu, legli u čist i mirisan krevet, a oči se polako sklapaju. Dan je bio ekstremno naporan i stotinke vas dijele od putovanja u zemlju snova. Kad ono… vaš partner, koji već spava snom pravednika, počinje hrkati. Da, inače ga volite i sve biste učinili za njega, ali ovo su trenuci kada ste spremni (bez grižnje savjesti) izbaciti ga iz kreveta… pa čak i života. Nije ni čudo ako se u obzir uzme činjenica da pravo ‘muško’ hrkanje može proizvesti buku od čak 80 decibela, što odgovara buci koju proizvodi gradski promet ili glasna glazba. Problem postoji pa je logično da se treba nekako riješiti. Čepići, spavanje na boku, žlica meda ili odgovarajući jastuk neki su od načina kako se riješiti hrkanja.

Kvaliteta ispred svega

Da je spavanje važno za funkcioniranje organizma opće je poznata stvar, ali ponekad i nije lako usnuti i odspavati idealnih osam sati sna. U povodu Svjetskog dana spavanja razgovarali smo s Šteficom Benjak, voditeljicom asortimana Prima namještaja, koja na zanimljivom primjeru objašnjava koliko je san važan: reakcije osobe koja je budna 17 sati mogu se izjednačiti s osobom koja ima 0,5 promila alkohola u krvi, a nakon 24 sata budnog stanja taj odnos raste na čak 1,0 do 1,2 promila alkohola u krvi. – Najvažnije je zapamtiti da nije važna samo količina sna, već i kvaliteta. Novorođenčad spavajući provede čak 16 do 18 sati dnevno, predškolska djeca spavaju 10 do 12 sati, a školska i odrasla djeca imaju potrebu za najmanje 9 sati. Većina odraslih normalno može funkcionirati nakon 7 do 8 sati sna – kaže Benjak.

Tesla, Napoleon…

Iako je dokazano da vikendom ne možemo nadoknaditi izgubljen san, to ne znači da ga ne trebamo iskoristiti za što dulje spavanje. Kraći san tijekom tjedna uzrokuje pospanost kroz dan, usporava radnu sposobnost i može oslabiti regulaciju šećera u krvi dok dulje spavanje može pomoći da smanjimo stres i što bolje se opustimo od napornog radnog tjedna. Zanimljiv je podatak da višekratno kratko spavanje tijekom dana i noći, umjesto nekoliko sati sna u komadu, za neke se osobe kroz povijest pokazala idealnim receptom za postizanje vrhunca kreativnosti i energije. Tehnike polifaznog spavanja razvili su Nikola Tesla, Napoleon i Leonardo da Vinci, koji su uspjeli uz tek nekoliko sati sna na dan (oko 4 ) imati više energije za svoje svakodnevne izazove. – Tople noge i topli dlanovi određuju koliko ćete brzo zaspati, pa ako se ne možete ugrijati, čarape su rješenje vaših problema. No, hladne noge ne smetaju samo vama, pa lako možete utjecati i na san onih s kojima dijelite postelju. Topli tabani pozitivno djeluju na spavanje, pa ako spavate u čarapama, smanjujete broj noćnih ustajanja – kaže Benjak. Iako je ponekad prije spavanja lijepo pogledati nekakav dobar film, on može biti prepreka za kasnije spavanje. Naime, teža radnja filma može uznemiriti naše spavanje.

Čiji je poplun?

Naravno tu je i pitanje popluna jer nam se čini kako uvijek jedan nastrada i ostane nepokriven. – Često se preporučuje da jedan pokrivač ima jedna osoba jer uvijek postoji “žrtva” ako dvoje dijeli isti. No, to ne mora biti slučaj, neki parovi uživaju dijeleći isti poplun, deku ili plahtu, a najveća tajna je u širini pokrivača. Naime, samo dovoljna širina pokrivača može spriječiti da netko “nastrada” – kaže Benjak. Iako je teško postići, idealno bi bilo u krevet odlaziti uvijek u isto vrijeme, ali da to ne bude prekasno, nikako poslije ponoći. Naravno, važna je i prehrana pa se za ugodan kao idealan večernji obrok preporuča zelena salata začinjena jabučnim octom i maslinovim uljem, kojim povećavate unos vlakana, smanjujete kolesterol i poboljšavate probavu. Logično, treba izbjegavati tešku hranu, kofein, a potrebno je izbjegavati i korištenje mobitela, računala i gledanje televizije. Preporuča se spavati u potpunom mraku, tišini i na ugodnoj temperaturi, nikako u vrućim, zagušljivim ili prehladnim sobama. Za spavaće sobe je idealna sjeverna strana kuće ili stana, a ako ste u mogućnosti, poželjno je da je krevet uzglavljem okrenut u smjeru sjevera. Odabir prirodnih materijala za posteljinu i udobnu pidžamu savršeno nadopunjuje formulu za miran san. No, najvažnija stvar je odabir madraca koji, ako je dobar, pravilno podupire tijelo i opušta muskulaturu.

Neki vole tvrđe

– Kada je tijelo opušteno, kada nas ništa ne žulja i pritišće i kada imamo dovoljno prostora da spavamo u najomiljenijem položaju onda smo na dobrom krevetu i probudit ćemo se odmorni i bez bolova. Ako to nije tako, onda se naše tijelo stalno bori u traženju najpovoljnijeg položaja. Najviše obično trpi kralježnica. Vrlo često su problemi kralježnice vezani uz spavanje i madrac i liječnici ortopedi često savjetuju pacijente da obavezno preispitaju svoj madrac – tvrdi Benjak i dodaje kako su kriteriji kod odabira madraca udobnost, prostranost, čvrstoća i trajnost, dobra termoregulacija i prozračnost. Madrac odabiremo prema svojim afinitetima i navikama spavanja. Netko voli spavati na tvrđem, netko drugi na mekšem madracu. Netko je stalno na rubu kreveta dok drugi vole zauzeti cijeli krevet dijagonalno. Podnica pruža oslonac madracu, rasterećuje ga i povećava trajnost. Mora biti usklađena s madracom. – Odabir oblika i materijala jastuka ovisi o položajima spavanja. Svatko od nas ima svoje kriterije. Odgovor na to jesmo li dobro odabrali u pravilu dobijemo nakon što na njemu odspavamo oko mjesec dama…Madrac ne mora nužno biti jako skup da bi bio dobar – kaže Benjak.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:15