TRIKOVI KOJI POMAŽU

Najlakši i najbrži načini za čišćenje madraca

Održite svoj madrac čistim i mirisnim uz ove jednostavne savjete!

Madraci na našim krevetima u spavaćoj sobi često su nam najomiljenije mjesto za odmor na kraju napornog dana, ali jedno je sigurno - na njima se s vremenom nakupljaju odumrle stanice kože, mrlje, prašina, znoj i još mnogo stvari. Upravo zbog toga, redovito čišćenje madraca obavezna je stvar kako biste svake večeri legli u čisti krevet te tako sačuvali svoje zdravlje.

Kako bismo vam pomogli, donosimo vam nekoliko jednostavnih i brzih načina za čišćenje madraca.

1. Pospremajte krevet svakog jutra

Iako možda mislite da pospremanje kreveta ne čini veliku razliku, varate se. Naime, pospremanjem prekrivača 'provjetravate' madrac i tako sprječavate brže nakupljanje odumrlih stanica kože, prašine i neugodnih mirisa. Umjesto toga, okrenite prekrivač svakog jutra kako biste omogućili da vlaga koja se nakupila tijekom noći ispari. Ako se noću pojačano znojite, otvorite prozor prije nego što krenete na spavanje, što će također pomoći u reguliranju vlažnosti u spavaćoj sobi.

2. Perite posteljinu jednom tjednom

Prekrivač i plahte najbolje je prati barem jednom tjedno. Obeshrabrite grinje da se ne presele u vaš madrac promjenom plahte i prekrivača najmanje jednom tjedno i pranjem u perilici na minimalnoj temperaturi od 60 stupnjeva.

3. Redovito usisavajte svoj madrac

Usisavanje madraca nešto je što nikako ne biste smjeli zaboraviti. Naime, tako ćete se riješiti prašine, dlaka i ostale prljavštine koja se nakupila na vašem madracu tijekom vremena.

4. Koristite sodu bikarbonu za uklanjanje mrlja

Kad je riječ o uklanjanju mrlja s madraca, jedno je sigurno - soda bikarbona prirodan je čistač i učinkovito pomaže u čišćenju madraca. I ono što je još najbolje od svega - nije nimalo agresivna pa neće uništititi površinu madraca. Pomiješajte sodu s hidrogen peroksidom i deterdžentom za posuđe. Dobivenu tekućinu stavite u bočicu sa raspršivačem i nanesite na mrlju. Protrljajte ju čistom krpom ili spužvicom, a nečistoća bi trebala nestati.

Foto: Pixabay

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 17:37