MIX‘N‘MATCH

Kako spojiti različite metale i dobiti originalan interijer: vodič za vas koji ne volite dosadne šprance

 ANDREAS VON EINSIEDEL/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Slijedite li pravila, velika je vjerojatnost da ćete dobiti korektan interijer. Istovremeno, velika je vjerojatnost da ćete dobiti interijer koji je nalik svim ostalima: u prijevodu, korektan i dosadnjikav.

Oni koji se vole kockati da za veći dobitak, znaju dobro promiješati karte. Zašto igrati na sigurno, kad biste miješanjem mogli dobiti neočekivane i originalne kombinacije? Upravo to možete postići kombiniranjem metalnih završnih obrada i tekstura, čime ćete dobiti nove stilske bodove.

image
GEORGE MDIVANIAN/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA
image
FILIPPO CARLOT/IMAGO STOCK&PEOPLE/PROFIMEDIA

Pri kombiniranju metala važno je postići ravnotežu: previše metalik boja, pogrešna kombinacija metala ili nepravilno pozicioniranje unutar prostora može izazvati kaos. Stoga, ako želite da vaš stan uistinu zablista, ovaj će vam vodič pomoći da donesete prave odluke.

Stvaranje izazovnog kontrasta miješanjem metala uključuje boje, teksture i oblike te dodaje dimenziju i dubinu prostoru, tvrdi Heather Wrigh na portalu Livabl.com. Osim vizualnog utiska, ovaj ekstra potez daje i toplinu, koja posebno do izražaja dolazi u tlocrtima otvorenog koncepta i u prostorijama s puno krutih površina, poput kuhinja i kupaonica.

image
PAOLO DE SANTIS/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA
image
DIANA NIKOLOVA/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA

Kad kupujete metalne predmete za svoj prostor, prvo što vam pada na pamet su komadi rasvjete te dijelovi kojima treba opremiti kupaonicu i kuhinju, poput sudopera, miješalica za vodu, nape, štednjaka, stolaca... Ali koje metale odabrati? Kromirani su predmeti prvi izbor, što automatski znači i da su najčešći, stoga i predvidljivi. Evo što još možete izabrati...

image
STEFAN SCHURR/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA
image
GEORGE MDIVANIAN/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA

Mat crna

Metalni predmeti mat crne boje posljednjih su godina izuzetno popularni jer djeluju neuobičajeno i prostoru daju pomalo dramatičnu notu. Mat crna je svestrana, dobro se uklapa u sve stilove, iako je najočekivanija u modernim prostorima.

Bakar

Bakar osim tople crvenkasto-narančaste boje ima i prirodna antibakterijska svojstva, što ga je uvelo u mnoga domaćinstva tijekom i nakon pandemije. Popularan je izbor za rustikalne interijere, kao i za prostore industrijskog stila.

Mjed

Mjed (mesing) je bila popularna tijekom 1980-ih godina te ponovno početkom 21. stoljeća, a vraća se i danas na mala vrata. Osim klasične (i dobro poznate) polirane mjedi, često se koristi i brušena mjed originalne teksture i prirodne patine.

Željezo

Siva je neutralna boja, a željezni predmeti sive boje stvaraju ugodnu pozadinu na kojoj se lako ističu ostali metali. Mogu varirati nijansom od svjetlijih do tamnijih, a sve će se nijanse dobro uklopiti pri kombiniranju.

Krom

Kromirani predmeti za kućanstvo već su dugi niz godina prisutni u domovima širom svijeta. Krom je elegantan, svojevremeno vrlo futuristički, što ga čini idealnim izborom za privlačenje pogleda.

Nehrđajući čelik

Predmeti od nehrđajućeg čelika vrlo su česti u kuhinjama, zahvaljujući čvrstoći i lakom održavanju. Želite li da vaša kuhinja izgleda poput profesionalne, ovaj je materijal vaš prvi izbor - čak i za kuhinjsku radnu ploču.

Nikal

Nikal, posebno onaj polirani, nudi blještavilo poput nehrđajućeg čelika i kroma. Predmeti od brušenog nikla dobar su izbor za kombiniranje, naročito za pozadinske naglaske.

Bronca

Bogatiji od mjedi i bakra, sjaj bronce daje prostoru topliju notu. Želite li metal kojim ćete naglasiti neke detalje, bronca je vrlo dobar izbor.

Zlato

Zlato je toplo, ostavlja dojam klasike i glamura. Njegova svestranost čini ga idealnim za razne stilove i pouzdanim izborom svih onih koji žele eksperimentirati s kombiniranjem metala.

image
TOM MERTON/CAIA IMAGE/PROFIMEDIA
image

White tub green leaves. Salon shower. Generate Ai,Image: 839623323, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: Ivan Ryabokon/Panthermedia/Profimedia

IVAN RYABOKON/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA/IVAN RYABOKON/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA
image

Modern bathroom. House bath room. Generate Ai,Image: 833834360, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: Ivan Ryabokon/Panthermedia/Profimedia

IVAN RYABOKON/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA/IVAN RYABOKON/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA
image

Golden toilet in luxury bathroom. 3D illustration.,Image: 839660067, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: Cigdem Simsek/Panthermedia/Profimedia

CIGDEM SIMSEK/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA/CIGDEM SIMSEK/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA

Najefektnije kombinacije metalnih predmeta

Mat crna i mjed

Brušeni nikal i bakar

Mjed i polirani nikal

Krom i brušena bronca

Bronca i mjed

Zlato, mjed i prirodno željezo

Želite li u svom interijeru kombinaciju metalnih predmeta, za početak ne pretjerujte s brojem različitih metala. Kombiniranje će vizualno obogatiti vaš prostor, ali miješanje previše metala stvara vizualni kaos. Stoga prvo uzmite u obzir veličinu prostora i držite se sljedećih pravila: ne koristite više od dvije vrste metala u manjoj i ne više od tri u većoj prostoriji.

Distribucija i ravnoteža također su važne za stvaranje ukupnog dojma, zato je važno predmete od različitih metala pravilno razmjestiti po prostoriji. Neka omjer nikad ne bude pravilan, ni pola-pola ni tri ravnomjerne trećine. Odaberite dominantni metal. a drugi metal koristite da biste naglasili određene predmete.

image
BARRY CALHOUN/IMAGESOURCE/PROFIMEDIA
image
FLORIAN SCHULTZE/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA
image
JESSICA PETERSON/TETRA IMAGES/PROFIMEDIA

Slijedite isto pravilo koje se koristi za nanošenje boje: omjer 60/30/10. Dominantnih 60 posto metalnih predmeta naglasite s 30 posto sekundarnih, odnosno s 10 posto tercijarnih metala. Ako koristite dva različita metala, neka metalni predmeti primarnog izbora čine 60 do 70 posto, a ostatak neka ostane za akcente od drugog metala.

Vodite računa i o rasvjeti u prostoriji jer neki metali jako reflektiraju, dok su drugi prigušeniji, a to će utjecati na cjelokupni izgled i dojam miješanih metala. Pazite i na temperaturne podtonove: mjed, bakar i zlato su topli, s narančastim/crvenim podtonovima, dok nehrđajući čelik i krom imaju plave podtonove, što ih čini hladnijima. Budite oprezni pri kombiniranju toplih s hladnim metalima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 09:51