ZNANSTVENO ISTRAŽIVANJE

Jeste li znali da možete ubrzati djelovanje lijekova i do 10 puta ako ispravno namjestite tijelo?

 /SHUTTERSTOCK

Prehlađeni ste ili trpite bol negdje u tijelu? Postoji li nešto što možete učiniti da bi lijekovi protiv bolova brže djelovali? Da, ako ležite na desnom boku i pridržavate se nekoliko savjeta pri uzimanju, lijekovi protiv bolova djeluju i do 10 puta brže.

Bilo da se radi o glavobolji ili bolovima u udovima, što lijek protiv bolova brže djeluje, to bolje. Na to možete utjecati uz nekoliko trikova. Na primjer, lijekovi protiv bolova djeluju 10 puta brže ako ležite na desnom boku, ali postoje druge stvari koje treba uzeti u obzir kada uzimate lijek protiv bolova.

Kada uzimate lijekove protiv bolova, lezite na desni bok

Da bi lijek protiv bolova brzo djelovao, potrebno je leći na desnu stranu. Vrijeme koje je potrebno da lijek protiv bolova počne djelovati uvelike ovisi o vašem držanju. Prema istraživanju Sveučilišta Johns Hopkins (SAD), lijek protiv bolova djeluje 10 puta brže ako ležite na desnoj, nego na lijevoj strani. Tableta ibuprofena ili aspirina ublažava bol nakon samo 10 minuta. Ako ležite na lijevoj strani, potrebno je oko 100 minuta. Što se toga tiče, ako ustanete, potrebno vam je oko 23 minute.

Ovo je ono što stoji iza toga

Da bi bio učinkovit, lijek protiv bolova mora dospjeti u dvanaesnik. Ako ležite na desnoj strani, aktivni sastojak brže klizi u vaš želudac: gravitacija, stezanje želuca i želučani sok savršeno djeluju zajedno. Stoga biste trebali prvo leći na kauč nakon uzimanja lijeka protiv bolova.

Osim držanja, na brzinu djelovanja lijekova protiv bolova utječu i drugi čimbenici. Lijekovi protiv bolova mogu vam uštedjeti mnogo patnje. Što brže djeluju, to ćete se bolje oporaviti. Unatoč tome, s lijekovima uvijek treba postupati vrlo odgovorno i uzimati ih samo kada su zaista potrebni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 14:29