Istraživanje u 150 gradova

Zagreb među najpovoljnijim u svijetu po cijenama smještaja

Sa sve većim brojem turista koji posjećuju Zagreb, sve je veći interes stranih web portala, tvrtki i agencija koji se bave ovom granom biznisa za naš glavni grad. Tako je nedavno na listi najboljih kongresnih gradova na svijetu za 2013. bio 79. (od 379 gradova), što je skok od čak 55 mjesta u odnosu na 2012. godinu. Zatim se na iznimno čitanom nizozemskom blogu Stedentripper.com našao na drugome mjestu liste 10 europskih gradova s najboljim restoranima, a nedavno ga je i popularni portal theRichest svrstao na listu neočekivano “cool” gradova.

Raznih top-lista na kojima se pojavljuje Zagreb ima na stotine, a trenutno su oči svijeta uprte u onu web stranice GoEuro.com koja je provela opsežno istraživanje na 150 gradova diljem svijeta istražujući i uspoređujući cijene smještajnih kapaciteta. Na ukupnoj listi gradova rangiranih po cijenama smještaja Zagreb se nalazi na 117. mjestu, s time da lista počinje s najskupljim New Yorkom, a završava s najjeftinijim gradom, albanskom Tiranom, što našu metropolu zapravo pozicionira na 33. mjesto gradova s najpristupačnijim cijenama smještaja. Na listi pet najskupljih, osim New Yorka, nalaze se i St. Moritz, Macao, Miami i Nassau, a na listi pet najjeftinijih, iza Tirane, su Hammamet, Sofija, Kairo te Antalya.

Odlično 33. mjesto

Istraživanje je obuhvaćalo ukupno oko 60.000 hostela, hotela (po kategorijama) i tzv. Airbnb smještaja. Ako slučajno niste upoznati s Airbnb konceptom, evo o čemu je riječ. Rastuća popularnost privatnih smještajnih kapaciteta dovela je do ogromnog interesa za ovaj način putovanja gdje turisti odsjedaju u stanovima ili kućama u gradovima u koje dolaze. Američka web stranica Airbnb.com među prvima je počela nuditi ovakav oblik smještaja i otada bilježi nevjerojatan rast. Zagreb je na rang-listi najpristupačnijih gradova s ovim tipom smještaja prema stranici Airbnb zauzeo 12. mjesto sa 56 $ po noćenju, dok je prva i na ovoj ljestvici Tirana sa 30 $.

Zanimljivo je da su neki naši susjedi ipak povoljniji od Zagreba, a to su bugarska Sofija (42 $), glavni grad Rumunjske Bukurešt (44 $) te susjedni Beograd (44 $). Posebna priča su i hosteli koji posljednjih godina bilježe nevjerojatan boom. U samo tri godine s desetak hostela popeli smo se na njih četrdesetak i svi redom nisu više samo klasični hosteli sa zajedničkim spavaonicama i kupaonicama, nego su inovativni, drugačiji, puno se ulaže u njihovo uređenje i dizajn, svaki ima svoju priču, a dio njih se referira na zagrebačku povijest ili svakodnevicu.

Popularno je i otvarati hostele u zapuštenim prostorima u centru grada pa su u industrijskom stilu, sve se više pažnje pridaje komforu, gostima pružaju sve moguće informacije, dok neki organiziraju i turističke ture po gradu. Ako gledamo cijene najpovoljnijih hostela, mi smo na 33. mjestu sa 16 $ po noćenju. Brojali smo sve gradove koji su povoljniji od nas i one koji imaju iste cijene kao Zagreb, a to su Dublin, Malaga i Varšava. Ako gledamo da je Varšava povoljnija prema ukupnoj rang-listi, nju smo pozicionirali prije Zagreba, a Malagu i Dublin iza jer su skuplji prema ukupnoj rang-listi.

U Kairu noćenje od 6$

Zanimljivo je i da su od nas povoljnije cijene hostela imaju Moskva (15 $), Ljubljana (15 $), Buenos Aires (14 $), Dortmund (14 $), Bratislava (12 $), Beograd (12 $), Sarajevo (12 $)… Najpovoljniji hosteli prema ovoj listi su u Kairu s prosječnom cijenom od samo šest dolara po noćenju, što i ne čudi s obzirom na loše stanje u Egiptu. Što se tiče druge krajnosti, hotela s pet zvjezdica, Zagreb se nalazi na izvrsnom 13. mjestu po cjenovnoj pristupačnosti sa 106 $ po noćenju.

Prva je turska Antalya sa 70 $, a slijede je Varšava sa 74 $ i portugalski Faro sa 76 $ po noćenju. Od zemalja regije među prvih dvadeset našli su se bugarska Sofija na šestom mjestu, Tirana na sedmom, oba grada sa 87 $ po noćenju, deveto je Sarajevo sa 95 $, deseto Skopje sa 100 $ i 14. Bukurešt sa 108 $ po noćenju. Zanimljivo je da, prema posljednjem popisu Ministarstva turizma (16. 1. 2014.), u Hrvatskoj ima 29 hotela s pet zvjezdica, dok su u Zagrebu samo tri, i to Esplanade, Sheraton i Westin. Na listama za hotele od jedne do četiri zvjezdice Zagreb se ne pojavljuje ni među 20 najjeftinijih ni među 20 najskupljih, ali izračunali smo da je prema cijenama u hotelima s četiri zvjezdice Zagreb na 48. mjestu najpristupačnijih, s klasifikacijom od tri zvjezdice na 42. mjestu, oni s dvije zvjezdice su na 32. mjestu, a s jednom na 50. mjestu.

Prag duplo povoljniji

Zanimljivo je da je prosječna cijena noćenja u hotelu s jednom zvjezdicom u Zagrebu 44 $, dok je, primjerice, u Monte Carlu 31 $, a u Pragu točno duplo povoljnija, 22 $. Sve podatke možete pogledati na adresi: www.goeuro.com/accommodation-price-index.

Tablice s najskupljim i najjeftinijim gradovima pogledajte u galeriji

Foto: Shutterstock, Cropix arhiva

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 05:15