Pet savjeta

Da, trebamo spavati određen broj sati, ali kako se stvarno kvalitetno naspavati?

 iStock
Neispavanost može ugroziti normalno funkcioniranje organizma i zato vam donosimo nekoliko savjeta kako poboljšati kvalitetu spavanja

Svi smo se bar jednom suočili s poteškoćama u spavanju zbog čega znamo da samo jedna noć lošeg sna može imati ogroman učinak na ostatak dana te poremetiti naše svakodnevno funkcioniranje. Ipak, poseban problem se javlja kada se spoji više neprospavanih noći, što je situacija koju mnogi ljudi isprva ni ne primijete dok se ne pojave prvi ukazatelji nedostatka kvalitetnog odmora.

Naime, loša i neadekvatna količina spavanja tijekom noći ne uzrokuju samo pospanost tijekom dana već može ostaviti ozbiljne posljedice na naše psihičko i fizičko zdravlje. Nedostatak sna može imati negativan utjecaj na raspoloženje, razinu energije, emocionalnu stabilnost i zdravlje, a ignoriranje problema može dovesti do lošijeg zdravlja, nakupljanja kilograma i dekoncentracije. Pritom je važno naglasiti da nije dovoljno dugo spavati, već je bitno da odmor bude kvalitetan jer je dobar san neophodan za oporavak organizma, učinkovitost u stanju budnosti i upravljanje emocijama. Jedan od ključnih faktora za ugodno spavanje jest i odgovarajući krevetni sustav, odnosno pravilna i usklađena kombinacija kreveta, podnica i madraca. Upravo zato su u novom katalogu PRIMA spavanje predstavljene detaljne informacije o punjenju i tkaninama te prednostima različitih tipova madraca, a katalog, između ostaloga, savjetuje i individualan pristup odabiru idealnog madraca koji će biti prilagođen navikama spavanja, zdravstvenom stanju, tjelesnoj težini i željama pojedinca.

image
Promo
Freshsplash

No, okrenimo se sada glavnom uzroku poremećaja spavanja. Riječ je, dakako, o nesanici. Zbog nje teško tonemo u san, prerano se budimo ili uopće ne možemo spavati, a neki od razloga koji se pripisuju pojavi nesanice su ubrzani način života, loša prehrana, ali i velika razina stresa i pretjeranog zamora. Stoga vam otkrivamo najbolje načine kako spriječiti nesanicu i napokon se dobro naspavati.

Izbjegavanje alkoholnih pića

Iako vam se na prvu može učiniti kako će alkohol olakšati da utonete u san, on vam također omogućuje da se budite usred noći zbog žeđi i potrebe za odlaskom na WC. Radije čašu vina zamijenite biljnim čajem od kamilice ili lavande koji će vas smiriti.

Tjelovježba ujutro ili poslije podne

Fizička aktivnost na najbolji način izmori tijelo, ali također stvara adrenalin. Zato pokušajte vježbati najkasnije dva do tri sata prije odlaska na spavanje, zbog adrenalina koji će vas duže vrijeme držati budnima. Ako niste raspoloženi za vježbanje, šetnja po svježem zraku je također izvrsna opcija, a prije odlaska u krevet se opustite uz relaksirajuću kupku. Za dobar san potrebno nam je najmanje 10 minuta šetnje ili tjelovježbe dnevno, naglašava se u novom katalogu PRIMA spavanje.

Kvalitetan madrac i jastuk

Faktori za dobar i kvalitetan san na kojima nikada ne biste trebali štedjeti su kvalitetan madrac za spavanje i jastuk. Oni će vam omogućiti adekvatnu potporu za kralježnicu te glavu i vrat, a bez tih uvjeta nema dobrog sna. Važno je odabrati debljinu i čvrstoću madraca prema vlastitim željama i potrebama, jednako kao i kada su jastuci u pitanju, a najbolju ponudu možete pronaći u PRIMA trgovinama. Upravo su stručnjaci iz PRIMA trgovina otišli korak dalje kada je u pitanju kvaliteta spavanja i predstavili novu kolekciju madraca koja se u potpunosti prilagođava svakoj osobi, a više o tome možete pronaći u njihovom katalogu PRIMA spavanje.

Prije no što kupite madrac morate se pitati pet ključnih pitanja: Kome je madrac namijenjen? U kojem položaju volite spavati? Koju tvrdoću madraca volite? Ometa li Vam što san? Koji tip madraca preferirate? Nakon što odgovorite na ova pitanja vratite se na katalog PRIMA spavanje i znat ćete koji madrac je stvoren baš za vas. Uz to, svakako posjetite jedan od 59 PRIMA salona diljem Hrvatske jer će vam stručnjaci najbolje pomoći pri pronalasku idealne kombinacije kreveta, madraca i podnica.

Jeste li znali da se idealan jastuk bira ovisno u tome u kojem položaju najčešće spavate? U katalogu PRIMA spavanje pronađite opcije za one koji vole spavati na trbuhu, leđima, ali i boku.

Prozračivanje spavaće sobe

Bez obzira na godišnje doba, visoke temperature i kvalitetan san ne idu ruku pod ruku. Stoga je iznimno bitno da vam spavaća soba bude dobro prozračena, a za hladnijih dana je preporuka da grijanje isključite minimalno sat vremena prije odlaska na počinak. Poželjna temperatura spavaće sobe je tek 18 stupnjeva Celzijevih.

Uklanjanje tehnologije iz spavaće sobe

Iako smo svi naviknuli stalno imati mobitel u rukama, a najčešće nam služi i kao budilica, pametni telefoni baš kao i tableti, televizori te laptopi kvare kvalitetu sna i dobrog odmora. Razlog je što emitiraju plavo svjetlo koje remeti naš cirkadijani ritam, odnosno ometa hormone i san. Savjet stručnjaka jest da pokušate maknuti takav tip tehnologije iz spavaće sobe, a kao alarm koristite budilicu na satu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:48