Čas posla

Curi vam voda iz vodokotlića? Ne trebate zvati majstora, sve što trebate je odvijač i ovo

 Unsplash
Za ovaj " uradi sam" posao rijetko je potreban bilo koji drugi alat osim odvijača, a on vam možda neće ni trebati

Ako vaš dom ima toalet s klasičnim vodokotlićem na ispiranje onda ste upoznati sa sindromom curenja vode u školjku, koji se može manifestirati na više načina. U teškim slučajem, ventil za punjenje nikada se ne isključuje, a vodokotlić radi neprekidno, trošeći vodu i povećavajući vaš račun, ali u blažim slučajevima, ventil za punjenje može se uključivati i isključivati. Vodoinstalateri ovu povremenu vrstu sindroma rada karakteriziraju kao "fantomsko ispiranje" jer se ventil za punjenje uključuje noću kada je kuća tiha i ostavlja dojam da netko pušta vodu kada nema nikoga.

Ne morate se gnjaviti pozivanjem vodoinstalatera da vam popravi vodokotlić jer ako ste poput većine vlasnika kuća, vjerojatno ćete to moći sami popraviti i uštedjeti na servisu. Za ovaj " uradi sam" posao rijetko je potreban bilo koji drugi alat osim odvijača, a on vam možda neće ni trebati. Možda će vam trebati vodoinstalater ako imate tlačni vodokotlić koji nastavlja raditi nakon ispiranja jer to ukazuje na curenje u tlačnom spremniku, a zamjena spremnika nije tako jednostavna kao popravak konvencionalnog mehanizma za ispiranje i punjenje.

image
Unsplash

Popravite ventile za ispiranje i punjenje

Svaki vodokotlić treba ventil za punjenje spremnika i još jedan za ispuštanje vode iz spremnika i u kućište, a bilo koji od ovih ventila može uzrokovati probleme. Ventil za punjenje je onaj koji je pomaknut na jednu stranu spremnika i postavljen iznad vodoopskrbne linije, a ventil za ispiranje je veliki otvor u donjem središtu spremnika prekriven zaklopkom koji je povezan s ispiranjem..

Najčešći uzrok neispravnosti ventila za punjenje je neispravno podešen plovak, a to vjerojatno možete ispraviti za manje od minute. Kada se ventil za ispiranje pokvari, najčešće je krivac istrošena zaklopka ili brtva spremnika, a to je također lako popraviti, ali vjerojatno uključuje odlazak u trgovinu. Ponekad je curenje rezultat korozije oko otvora ventila za ispiranje, i to se također može popraviti, ali potrebno je malo više truda i može uključivati ​​rastavljanje spremnika.

image
Unsplash

Podesite plovke

Plovak na ventilu za punjenje regulira razinu vode. To može biti velika, zrakom ispunjena plastična kugla na kraju plastične ili metalne armature, ili može biti zatvorena plastična čaša koja ide gore-dolje na osovini ventila za punjenje. Kada plovak nije pravilno podešen, razina vode može porasti iznad otvora preljevne cijevi, koja je dio ventila za ispiranje i izliti se.

Možete podesiti kuglasti plovak zavrtanjem ili odvrtanjem kugle plovka kako biste promijenili duljinu armature — učinite je dužom za snižavanje razine vode u spremniku i kraćom za podizanje razine vode. Također možete sniziti razinu vode okretanjem kraka plovka tako da zavoj u sredini bude okrenut prema gore. Za podešavanje plovka u obliku čaše, zakrenite vijak na njegovoj šipki za podešavanje rukom ili pomoću odvijača. Okrenite vijak u smjeru suprotnom od kazaljke na satu da biste smanjili razinu vode i u smjeru kazaljke na satu da biste je podigli. Neki plovci se podešavaju metalnom kopčom koju stisnete i pomičete gore ili dolje duž metalne šipke.

Ako ventil za punjenje ne reagira na podešavanja plovka, možda ćete morati prilagoditi osjetljivost ventila (za one koji imaju ovo podešavanje; mnogi nemaju). Pronađite vijak na vrhu ventila i okrenite ga odvijačem u smjeru kazaljke na satu kako biste ga zatvorili i učinili osjetljivijim. To bi ga trebalo brže isključiti i smanjiti razinu vode. Ako ventil za punjenje ne reagira na ovo podešavanje, vrijeme je da ugradite novi ventil za punjenje.

image
Unsplash

Zamijenite zaklopku

Kada voda procuri ispod zaklopke i isprazni spremnik, ventil za punjenje nastavlja raditi u pokušaju da dovede vodu do unaprijed postavljene razine, a ako je curenje sporo, ventil će se uključivati povremeno. Curenje uzrokuje mreškanje vode u školjci, iako to komešanje može biti gotovo neprimjetno ako je curenje sporo.

Preporučujemo da pritisnete zaklopku prema dolje da vidite hoće li prestati mreškanje, ali ako je curenje presporo da uzrokuje mreškanje, bolji test je staviti boju za hranu u spremnik navečer i zabilježiti je li voda u zdjeli poprimila boju ili nije. Ako je voda u posudi obojena, zaklopka ili ventil za ispiranje curi. Zaklopke su jeftine i lako ih je zamijeniti sve dok kupite one koje odgovaraju.

Drugi problemi s ventilom za ispiranje

Ako je zaklopka koja curi uzrok problema, to jednostavno može biti zato što je lanac zaklopke prekratak i onemogućuje da potpuno sjedne. Ispravite to tako da otkačite lanac, produžite ga za jednu ili dvije karike i ponovno ga pričvrstite. No neka lanac ne bude predugačak jer se zaklopka neće podići do kraja kada pritisnete ručicu za ispiranje i školjka se neće ispirati kako treba.

Kada zamjena zaklopke i pravilno podešavanje lanca zaklopke ne zaustavljaju curenje, to je zato što je priključak oko otvora ventila za ispiranje labav ili korodirao. Neki ventili za ispiranje imaju plastični adapter i možda ćete ga trebati zategnuti pomoću kliješta, ali ako je ventil od mjedi, a metal je izbočen, najbolje je da zamijenite ventil za ispiranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 18:59