BEZBRIŽAN SAN

11 stvari koje trebate napraviti u spavaćoj sobi kako biste se napokon dobro naspavali

Mnoštvo je faktora koji utječu na kvalitetu našeg sna. Na neke nažalost ne možemo u potpunosti utjecati. Kvaliteta zraka izvana ili buka su faktori koje teško možemo dugoročno riješiti. Na san, naravno, utječe i svakodnevni stres kojeg se nije uvijek lako riješiti. Ono na što možete utjecati kako biste se zaista dobro naspavali je interijer vaše spavaće sobe.

Organizacija National Sleep Foundation ističe kako smo zbog današnjeg ubrzanog tempa zaboravili kako je to biti u potpunosti svjež i odmoran. Također, kako bismo se zaista dobro naspavali, nije dovoljno obući pidžamu u ući u krevet. U nastavku vam donosimo savjete stručnjaka iz nacionalne organizacije koja se brine o kvaliteti sna.

1. U potpunosti zamračite spavaću sobu

Neovisno o tome jeste li osoba koja voli spavati uz svjetlo ili bez njega, stručnjaci kažu da svjetlost jako utječe na kvalitetu našeg sna, a da toga nismo ni svjesni. Stoga možete promijeniti zavjese u sobi ili nabaviti masku za spavanje.

2. Prigušite svjetla kada se spremate za spavanje

Kako biste sami sebe pripremili za kvalitetan san, ugasite velika svjetla u spavaćoj sobi i upalite lampe. Na taj će se način vaš mozak postepeno prilagođavati na manje svjetla te ćete se tako sami smiriti i biti spremniji što prije zaspati.

3. Pokušajte s ambijentalnom glazbom

Naš mozak procesuira zvukove i dok spavamo. Ako je vaša spavaća soba na mjestu gdje možete čuti vanjski promet ili neke druge nepoželjne zvukove, važno ih je prigušiti koliko možete. Pokušajte s puštanjem ambijentalne glazbe.

4. Lavanda za bolji san

Dokazano je da miris lavande umiruje zato što smanjuje broj otkucaja srca i umiruje krvni tlak. Upravo to vaše tijelo stavlja u opušteno stanje, savršeno za utonuti u san.

5. Pospremite sobu

Istraživanja su pokazala i da neuredna soba utječe na kvalitetu sna. Ne trebate imati besprijekorno urednu sobu, dovoljno je da očistite površine noćnog ormarića i redovito spremate robu u ormar.

6. Izbacite jarke boje iz sobe

Jarke boje nas razbuđuju, stoga se odlučite za neutralne i svijetle tonove. Ako vam spavaća soba bez jarkih detalja izgleda previše neutralno, poigrajte se s teksturama.

7. Dodajte biljke u sobu

Osim što vašoj spavaćoj sobi dodaju toplinu, utječu na razinu vlage u sobi i zbog njih se osjećate opuštenije.

8. Mijenjate madrac svakih 8 godina

Životni vijek jednog madraca je 8 godina. Nakon 8 godina madraci postaju pomalo izobličeni i neudobni, a osim toga više se ne mogu toliko kvalitetno očistiti kao inače.

9. Pametno odaberite jastuk na kojem spavate

Jastuk na kojem spavate treba biti takvog oblika da vam glava na njemu leži u potpunosti u ravnini s kralježnicom. Također, potrebno ga je mijenjati svake dvije godine.

10. Napravite krevet

Svakako ćete se ugodnije osjećati ako navečer legnete u uredno napravljen krevet.

11. Nemojte držati mobitel u sobi

Za ovaj ste savjet zasigurno već čuli. Nije dobro držati elektroničke uređaje u svojoj sobi, bilo da se radi o mobitelu ili laptopu. Plava svjetlost koja ide iz ovih uređaja utječe na kvalitetu našeg sna. Ako mobitel koristite kao budilicu, kao alternativu možete nabaviti pravu budilicu.

Izvor: housebeuatiful

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2024 00:49