DISCIPLINA I RED

10 vojničkih trikova koji će vam olakšati život i pomoći u nepredviđenim situacijama

 /SHUTTERSTOCK

Ne mičite se i gledajte ravno ispred sebe! Vojna obuka ili služba obilježena je redom i stegom, ali i izvan vojarne možete isprobati 10 vojničkih savjeta koji su se pokazali vrlo korisnima.

1) Uske cipele

Ako postoji jedna stvar po kojoj je vojna obuka na zlu glasu, onda je to beskrajno marširanje preko polja i sela. Žuljevi na nogama su u principu neizbježni, pogotovo ako čizme još nisu razgažene. Često zatežu jer koža još nije dovoljno podatna. Zbog toga morate navlažiti cipele kako biste omekšali kožu. Možete nositi i mokre čarape.

2) Žuljevi na stopalima

Još jedna mogućnost izbjegavanja mjehurića ili ogrebotina na petama je da prvo stavite zavoj na zahvaćeno područje. Ako nemate ovu vrstu medicinske opreme pri ruci, umjesto nje možete koristiti ljepljivu traku.

3) Zavežite cipele

Ostajemo u carstvu hodanja i cipela: kako se vezice ne bi lako odriješile i bile iste dužine s obje strane, zavežite čvor na sredini, gdje se križaju.

4) Prva pomoć

Doduše, higijenske uloške rijetko povezujemo s tipičnom vojničkom opremom – barem ne do sada. Ipak, u hitnim slučajevima, higijenski ulošci se mogu staviti preko ozljede i pričvrstiti trakom kako bi se zaustavilo krvarenje. Osim toga, ulošci se također mogu staviti u cipele kao svojevrsni uložak za upijanje znoja.

image
/SHUTTERSTOCK

5) Ostanite ugrijani

Sportske tajice, hlače za trčanje, tajice za trčanje – to su vrste tajica koje sportaši nose kada trče ili vježbaju. Zimi se mogu nositi ispod normalne odjeće – traperica ili hlača – kako bi vam bilo toplo. Ne ističu se na odjeći, a muškarci se također mogu toplo obući tijekom hladne sezone bez potrebe za pribjegavanjem manje estetskim dugim gaćama.

6) Upaljač za roštilj

Jeftin, ali učinkovit potpaljivač vatre za roštilj napravljen je od pamučnih kuglica na koje je nanesen vazelin. Gore vrlo brzo i prilično dugo za svoju veličinu – oko dvije do tri minute. Stavite ih u roštilj ili u ognjište s ugljenom ili drvima kako biste zapalili vatru.

7) Uredna košulja

U vojnoj obuci, osim vježbe, bitan je i red: precizna uniforma, sjajne cipele i dobro pospremljen krevet za dobrog su vojnika sami po sebi razumljivi. Počnimo s košuljom: ako vam je košulja malo prevelika - na primjer zato što ste nedavno smršavili - možete je presavinuti na stranu i ugurati u hlače.

8) Pospremite krevet

Sljedeći korak je, dakle, krevet: za plahte na gumu, sljedeći korak zapravo nije potreban. Ali kako bi obična plahta bila dobro postavljena, presavijte trokut na rubovima i ugurajte ga ispod madraca.

9) Laštenje cipela

Konačno, pristojna uniforma treba uključivati i cipele glatke poput ogledala: da bi cipele sjajile, može vam pomoći upaljač. Započnite poliranjem cipela velikom količinom kreme za cipele, a zatim je ostavite nekoliko minuta. Zatim lagano prijeđite plamenom upaljača preko ulaštene cipele. Na kraju izglancajte cipelu starom najlonkom.

10) Osvježite pića

Savjet koji se dokazao u toplim i suhim područjima uporabe, ali može biti koristan i svakodnevno ljeti, primjerice tijekom roštiljanja na jezeru: stavite bocu u mokru čarapu. Objesite mokru čarapu s bocom na drvo, na taj način piće ostaje svježe unutar boce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 17:35