URBANA PREOBRAZBA

Novogradnja koja mijenja lice popularnog zagrebačkog kvarta: ‘Stanovi su trostrano orijentirani, režije su minimalne, a cijena...‘

 Ivana Grgic/Cropix
Velike staklene stijene u stanovima protežu se od poda do stropa, a kutne aluminijske škure u otvorenom položaju pretvaraju dio boravaka u lođu

Anina ulica u zagrebačkoj četvrti Rudeš jedan je od mnogih dijelova metropole koji doživljavaju urbanu preobrazbu. Tome će svakako doprinijeti i nova Zgrada A, koju su projektirali arhitekti Zoran i Vito Boševski iz Studija OWL, a investitor je Gradzilla. U mirnom okruženju u kojem prevladavaju obiteljske kuće i rijetki niski stambeni objekti, ova zgrada nastoji pratiti osnovni oblik kuće, onako kako ga svako dijete zamišlja - kao kocku s kosim krovom. Riječ je o modernoj zgradi koja je bitno izmijenila vizuru Anine ulice, za koju GUP predviđa značajno proširenje i pod urbanim pravilima svrstava je u iznimku s maksimalnim uvjetima katnosti i BRP-a koji odgovaraju manjim i srednjim stambenim zgradama. Zgrada A ima tri stambene etaže i sadrži šest stanova; dva po etaži. Stanovi su dvosobni i trosobni, trostrano orijentirani, a unatoč cijeni od 3500 eura po kvadratu, svi su već prodani.

image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix

- Naši su dosadašnji projekti na zapadu grada, gdje dobro poznajemo karakteristike svake lokacije, jer sam osobno tu odrastao. Smještaj projekta na jugoistoku zagrebačkog naselja Rudeš omogućio je našim stanarima blizinu tramvaja te odličnu prometnu povezanost s cijelim gradom. Specifičnost zgrade velike su staklene stijene od poda do stropa u gotovo svakoj prostoriji i kutne aluminijske škure koje u otvorenom položaju pretvaraju dio dnevnog boravaka u lođu - govori Nikola Andabaka, direktor Gradzille.

image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix

U oblikovnom smislu posebnost zgrade je krov i način njegove izrade tehnikom falcanja lima. U interijeru su korištena moderna i praktična rješenja poput sustava videoportafona povezanog s mobitelom stanara. Zahvaljujući suvremenoj tehnologiji sustav dizalica topline u kombinaciji s podnim grijanjem ima nisku emisiju ugljikova dioksida i znatno manju potrošnju energije u odnosu na klasične sustave grijanja. Stanovi su opremljeni master prekidačem za isključivanje svih svjetala u stanu i Wi-Fi pametnim termostatima, a sva parkirna mjesta opremljena su pripremom za punjač električnih vozila.

image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix

- U većini projekata manjih stambenih zgrada uvjeti ograničenja parcele i prostornog plana diktiraju osnovni oblik. U ovom smo slučaju zaključili da ih samostojeća zgrada može u potpunosti zadovoljiti. Dobiveni oblik uske i dugačke zgrade idealan je za formiranje kosog krova s galerijskim stanovima. Preostao je izazov kako riješiti dobiveni volumen tako da se izdvaja od okoline, da je elegantan i upečatljiv; da ima karaktera. Korištenjem vidljivog betona u prizemlju, žbukane fasade na katovima i obloge od falcanog lima u potkrovlju zgrada dobiva svoju bazu i krunu - objasnio je arhitekt Vito Boševski.

image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix

Već spomenuti urbanistički plan omogućio je investitoru da prohodni prostor prizemlja zgrade iskoristi za spremišta i parkinge, a da se stambeni prostori realiziraju na višim katovima. Time su ih odmaknuli od prometa ulice te postigli u svakom stanu veliku količinu prirodnog svjetla i tišine.

image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix

- Anina ulica, osim što je žila kucavica Rudeša, posebna je i po tome što je zbog urbanističkog plana, u kojem se ona vodi kao iznimka, našem projektnom uredu omogućena veća sloboda u razvoju jedne ‘drugačije‘ nekretnine. Prednosti su života u ovoj zgradi njezina velika energetska učinkovitost i pametni, trostrano orijentirani tlocrti s puno sunca. Energetski certifikat zgrade je NZEB (nearly zero-energy building - zgrada gotovo nulte energije), čime su troškovi režija svedeni na minimum. Vjerujemo da će u skoroj budućnosti Anina ulica prilično drukčije izgledati i nadamo se da će Zgrada A služiti kao dobar primjer onoga što se može postići - kaže Nikola Andabaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 13:08