LUDI ZA HRVATSKOM

Invazija na Jadran: Pogledajte tko to kupuje nekretnine na našoj obali, ove godine više nego ikad!

 Dragan Matic/Cropix
Značajno imaju utjecaj na visoke cijene na hrvatskom obalnom tržištu nekretnina

Hrvatska obala nastavlja privlačiti veliki interes slovenskih kupaca nekretnina, koji su se ponovno istaknuli kao najvjerniji u tom smislu, u prvoj polovici 2024. godine. Građani Slovenije postaju godišnje u Hrvatskoj vlasnici najvećeg broja kuća i apartmana, prošle godine tako su kupili 3403 nekretnine.

Prema podacima portala Indomio mreže, u provom dijelu ove godine zabilježen je izniman porast od 20 posto upita slovenskih kupaca za nekretninama u Hrvatskoj u odnosu na prethodnu godinu. Ovaj rast interesa ukazuje, smatraju, na još jednu godinu u kojoj će Slovenci prednjačiti među kupcima.

- Spremni su platiti više za kvalitetne nekretnine na dobrim lokacijama blizu mora. Njihova potražnja uveliko utječe i na cijene na obali - ističe Mladen Matijević, regionalni direktor tvrtke Indomio.

Analiza njihovih podataka pokazuje da su Istra, Kvarner i Dalmacija najpoželjnije regije za slovenske kupce, s posebnim naglaskom na otok Krk. Blizina i pristupačnost ovih destinacija čine ih, kažu, idealnim i za kratkotrajne vikend posjete.

image

4 Island Race krk Cres Lošinj Rab 2023

/Ivan Sardi

Slovenski kupci, zbog svoje spremnosti da plate više za kvalitetne i dobro locirane nekretnine, značajno utječu na rast, odnosno na visoke cijene na hrvatskom obalnom tržištu, slično kao i kupci iz Njemačke prijašnjih godina. Prema podacima iz mreže portala Indomio, prosječne cijene nekretnina u popularnim obalnim regijama su: Istra: 3,546 eura za četvorni metar, Kvarner 3,591 i Dalmacija 3,530.

Uspoređujući s nekim regijama u Italiji cijene nekretnina u Hrvatskoj su značajno više. Prema podacima prikupljenim s portala Immobiliare.it, koji je dio njihove mreže, prosječne cijene nekretnina po četvornom metru iznose u Italiji u područjima koja su na obali blizu Slovenije: Emilia-Romagna 2 217 eura, Friuli Venezia Giulia 1 830 i Veneto 2 235. Regije u Italiji koje su blizu Slovenije, kao što su Friuli Venezia Giulia i Veneto, nude dakle, značajno niže cijene nekretnina u usporedbi s popularnim hrvatskim obalnim destinacijama, ali je poznato i da nisu u smislu obale njihov najatraktivniji dio.

Za Sloveniju, podaci s portala Indomio.si pokazuju, pak, da njihova Obalno-kraška regija ima višu prosječnu cijenu od naše obale: 3 770 eura za četvorni metar.

Zanimljivo je i da tržište nekretnina u većim gradovima u Sloveniji nije u stagnaciji.

Indomio.hr i Crozilla.com, koji su nam ustupili podatke, dio su grupe Indomio, koja obuhvaća nekoliko vodećih portala za nekretnine u južnoj Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2024 11:44