BIZNIS

Što treba za osnivanje tvrtke za trgovanje i posredovanje nekretninama

U Hrvatskoj je registrirano 847 agencija za nekretnine. Posljednjih nekoliko godina osnivalo se oko 150 novih agencija za nekretnine godišnje, ali ih se gotovo isto toliko svake godine i ispisuje iz registra. Tako broj od 850 agencija manje-više varira od 2016. do prošle godine

U Hrvatskoj postoji 847 registriranih agencija za poslovanje i posredovanje u prometu nekretninama, a do rujna ove godine licencirano je 3075 agenata.

Podaci Registara posrednika u prometu nekretnina pri HGK pokazuju da se zadnjih nekoliko godina osnivalo oko 150 novih agencija za nekretnine godišnje, ali ih se skoro isto toliko svake godine i ispisuje iz registra. Tako brojka od 850 agencija manje-više varira od 2016. godine do lani.

Prvo sam položila ispit za licencu za agenciju, potpisala ugovor s osiguravajućom kućom, registrirala se u registar posrednika i našla adekvatan prostor. Našla sam potom suradnike i partnere, kaže vlasnica relativno nove agencije

POVJERENJE

Da bi se dobila licenca, odnosno rješenje Ministarstva gospodarstva da se može poslovati, agencija za nekretnine mora ispunjavati nekoliko uvjeta. Nužno je imati otvorenu firmu (trgovačko društvo) ili obrt u okviru kojeg se ima djelatnost posredovanja u prometu nekretninama. Treba polica osiguranja s osiguravajućim društvom za slučaj odgovornosti za štetu prema trećim osobama te agencija mora imati zaposlenog agenta na puno radno vrijeme i to onog koji je položio stručni ispit za agenta za nekretnine pri HGK.

- Od ostalih uvjeta treba istaknuti da se mora imati adekvatan ured s odvojenom prostorijom za povjerljive razgovore sa strankama. Također, agencija mora za svaku nekretninu koju nudi na tržištu imati potpisani Ugovor o posredovanju s vlasnikom - kaže Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK i vlasnik agencije Kastel nekretnine.

Štoviše, naglašava Ranilović, kupci ne bi trebali komunicirati s agencijom i pojedincima koji nude nekretninu bez potpisanog ugovora s vlasnikom nekretnine.

- U poslu je vrlo bitan odnos s klijentima. Važno je stjecanje povjerenja, jer odluke o kupnji ili prodaji nekretnina su važne životne odluke. Građani trebaju koristiti usluge isključivo licenciranih agencija - rekao je D. Ranilović te dodaje da je uvažavanje dugih kolega, također vrlo bitno i nužno je poštovati kodeks etike.

Razgovarali smo i sa Sandrom Perković Kaštelan, vlasnicom nove agencije Larue nekretnine iz Zagreba, smještene na Trnju.

- Osnovala sam agenciju relativno nedavno. Nakon što sam položila ispit za licencu za agenta, potpisala ugovor s osiguravajućom kućom, upisala se u registar posrednika u HGK i slično, pronašla sam odgovarajući prostor iza Poliklinike Sunce, koji ima propisanu jednu odvojenu prostoriju za povjerljive razgovore s klijentima - kaže Sandra Perković Kaštelan.

zgrade Dugo je ranije, dodaje ona, radila u prodaji u jednoj korporaciji, ali nekretnine su joj oduvijek bile zanimljive i imala je i određeno iskustvo s njima. San joj je bio i imati vlastitu tvrtku.

- Prvo sam našla suradnike i partnere - građevinare, arhitekte, investitore, prodavatelje starih stanova... Tako da trenutno u ponudi imam i točne izmjene stanova, procjembene elaborate, izradu energetskih certifikata i planova posebnih dijelova zgrade, što mi je važno za pružanje kompletne usluge klijentima. U našoj ponudi je nekoliko zgrada u izgradnji te sam u pregovorima s novim investitorima kao i par kuća i nekoliko ekskluzivnih nekretnina koje nisu oglašene na stranici. Rastemo i tražimo nove klijente i jako sam zadovoljna kako sve ide - rekla je S. Perković Kaštelan, koja smatra da je prednost malih i novih agencija to što se s više pažnje posvećuju nekretninama.

Također, mnogim se investitorima pokazalo da je bolje, kao u slučaju njene agencije Larue nekretnine, da im agencije za posredovanje nekretninama dogovaraju, ugovaraju i vode prodaju stanova u zgradama, nego da se time sami bave. Najvećom prednošću rada kod agenata za nekretnine, zaključuje ona, vidi u tome što se radi o dinamičnom poslu u kojem je važna komunikacija te nema ustaljenje rutine.

Foto: Tomislav Krišto/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 18:52