NOVI ŽIVOT

Stariji bračni par nakon odlaska djece odlučio se za novi stan i njegovo preuređenje

 JULIA TOTOLI/
Projektni program eliminirao je jednu od postojećih spavaćih soba kako bi se povećao dnevni boravak

- Kada su klijenti zatražili projekt obnove ovog stana, koji se nalazi u Asa Norte u Brasíliji, glavna briga bila je proširiti društvene prostore – objašnjavaju arhitekti iz ureda CoDA.

Saznajemo kako je par prethodno živio u dupleksu koji je bio gotovo duplo veći od sadašnjeg, no odlaskom djece i željom za putovanjima znatno su smanjili kvadraturu svog novog prebivališta na 163 metra četvorna. Međutim, opcija za praktičnost nije smjela utjecati na prostranost prostora na koji su navikli, niti na njihovu mogućnost da primaju obitelj i prijatelje kod kuće.

image
JULIA TOTOLI/
image
JULIA TOTOLI/
image
JULIA TOTOLI/
image
JULIA TOTOLI/

Stoga su arhitekti iz studija CoDA bili posvećeni izradi projekta u kojem je glavna vodilja bila izgradnja integriranih okruženja, uz što bolje korištenje raspoloživog prostora. Projektni program eliminirao je jednu od postojećih spavaćih soba kako bi se povećao dnevni boravak, a redizajnirao kuhinjski prostor kako bi se omogućila njegova otvorena integracija u društveni prostor.

image
JULIA TOTOLI/
image
JULIA TOTOLI/
image
JULIA TOTOLI/
image
JULIA TOTOLI/

U intimnom dijelu zadržane su glavna spavaća soba i dvije gostinjske koje svakodnevno služe i kao uredi. Kupaonica glavne spavaće sobe također je proširena, kako bi dobila kadu i veći prostor. Nova kuhinja ima koristi od uklanjanja izvornog toaleta i pomoćne prostorije za otvoreniji i horizontalniji izgled. Široka radna ploča u obliku slova "U" opremljena je glavnim kućanskim aparatima, dok bočna stijenka ormara sadrži hladnjak, pećnicu i ostavu, a zidovi su obloženi prirodnim kamenom.

image
JULIA TOTOLI/
image
JULIA TOTOLI/
image
JULIA TOTOLI/

Za smještaj zbirke umjetnina para, velika drvena ploča postavljena je u pregradu između dnevnog boravka i spavaćih soba, blago obješena pomoću metalne konstrukcije usidrene na stropnoj ploči. Ova struktura također prima "kućno kino" vidljivo iz središnjeg dijela s dvostrane sofe koja također konfigurira dnevni boravak.

image
JULIA TOTOLI/
image
JULIA TOTOLI/

Proširenje društvenog prostora pojačano je uklanjanjem izvornog stropa od žbuke, povećanjem visine stropa i otkrivanjem postojeće betonske konstrukcije. Kako bi se naglasila prisutnost ovog elementa, predložena je rasvjeta korištenjem reflektirajućih ladica koje je dizajnirao sam arhitektonski ured i postavljenih nasumično, pružajući ugodno neizravno svjetlo cijeloj prostoriji. Konačno, usvojene strategije rezultirale su jedinstvenim i velikim društvenim prostorom, svijetlim i prozračnim, s povlaštenim pogledom na park i okolna područja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 00:41