U POSJETI

Stan u Splitu za mladu obitelj: Vlasnici su željeli da im prostor izmami osmijeh na lice

 Kate Ševo
Svaka prostorija je jedinstvena i cjelina za sebe, a opet sve se lijepo uklapa u jedan poseban mozaik

Jedna mlada obitelj željela je da dizajnerica interijera Tamara Skelin od 120 metara kvadratnih stana u Splitu stvori veselu i svjetlom ispunjenu oazu u kojoj se oni mogu opustiti nakon napornog dana. Udovoljiti ovakvom zahtjevu puno je teže nego što mislite, ali Tamari je to pošlo za rukom.

image
Kate Ševo
image
Kate Ševo

Ribice, alge i raznoliko bilje glavni su elementi kojima je dizajnerica interijera Tamara Skelin ostvarila veseli i opušteni ugođaj u domu mlade obitelji. Vodimo vas u njihov stan površine 120 metara kvadratnih

- Odlučila sam se za boje, konkretne uzorke, zidne tapete i pregršt detalja koje sam spojila u skladnu cjelinu. Naglasak je bio na uzorcima i bojama koje su vlasnici htjeli provući kroz cijeli prostor, što je na kraju rezultiralo stilom u štihu 60-tih godina. Osim glavne ideje da se stvori sretno mjesto koje će izmamiti osmijeh na lice vlasniku čim se nađe u prostoru, postojali su i praktični zahtjevi gdje sam morala stvoriti multifunkcionalan prostor s dovoljno mjesta za odlaganje koje ne mora biti vidljivo na prvi pogled - objašnjava nam Tamara.

image
Kate Ševo
image
Kate Ševo

OBLOGE

Interijerom dominiraju zidne tapete s upečatljivim uzorcima, od dnevnog boravka do spavaće sobe, a zanimljive gipsane 3D obloge našle su se u blagovaonici

image
Kate Ševo
image
Kate Ševo

NAGLASAK JE NA UZORCIMA I BOJAMA KOJE SU VLASNICI HTJELI PROVUĆI KROZ CIJELI INTERIJER, ŠTO JE NA KRAJU REZULTIRALO STILOM U ŠTIHU ŠEZDESETIH GODINA

Saznajemo kako se s ostvarivanjem svih ovih ideja počelo praktički od golih zidova stana. Uređenje je trajalo sedam mjeseci, a obnova je zapravo bilo potpuna.

- U stanu smo rušili sve pregradne zidove i projektirala sam novi prostor krojen po mjerama i željama klijenata. U potpunosti je promijenjen raspored stana i shodno tome odrađeni su kompletni elektroinstalacijski i vodoinstalaterski radovi, postavljanje podnog grijanja, audio sustav u cijelom stanu, kao i izmjena svih vanjskih zatvora. Ukratko ogolili smo prostor do kostura i nanovo ga izgradili - opisuje dizajnerica.

image
Kate Ševo
image
Kate Ševo

ATRAKTIVNA VISILICA U BLAGOVAONICI POPUT VELIKE ŽIČANE LOPTE S PREGRŠT KRIJESNICA OSVJETLJAVA TAJ PROSTOR

image
Kate Ševo
image
Kate Ševo

Svaka prostorija je jedinstvena i cjelina za sebe, a opet sve se lijepo uklapa u jedan poseban mozaik. Prostrani dnevni boravak posebno se odlikuje hrabrom zidnom tapetom s morskim motivima, od algi do ribica. Jednako tako, zanimljiv je i kamin, koji nije baš uobičajen u južnim krajevima, ali svatko tko je osjetio buru zna da je on vrlo dobrodošao, a osim toga njegova pozicija odmah do televizora poziva vas da se odmaknete od ekrana i usmjerite pogled u treperenje vatre za potpuni opuštajući ugođaj. Osim toga, na pravo opuštanje poziva i udobna sofa koja se svojom dubokom zelenom bojom uklapa u jedan suvremeni i organski stil koji još prati veliki tepih od jute i lanene zavjese.

image
Kate Ševo
image
Kate Ševo

JEDINSTVENO

Sve su prostorije u stanu posebne na svoj način, tako ni kupaonica i dječja soba ne zaostaju u ukrašavanju zidova, a može se naći i nekoliko retro komada namještaja

image
Kate Ševo
image
Kate Ševo

Bez sumnje, ovo je stan koji voli prirodne boje i teksture. Tako se, osim dnevnog boravka, kroz svaku prostoriju provlači barem neki zeleni ili detalj iz prirode, a svijetlo drvo na podu i u pojedinim komadima namještaja te zanimljive ilustracije na zidovima koje ističu pojedine biljke ili koralje doprinose cijelom tom, u nekom obliku sramežljivom biofilnom dizajnu, kojemu je kruna predivno vanjsko osvjetljenje koje prožima cijeli stan preko velikih staklenih stijenki.

- Namještaj je u velikoj mjeri rađen po mjeri, tako da pametno iskoristimo svaki dio stana, kao na primjer ormar u kupaonici s uvlačnim vratima, gdje su smještene perilica rublja i sušilica, ili ormar u radnoj sobi koji se pretvara u dodatne krevete. Drvo je osnovni materijal za namještaj i parket koji se proteže cijelim stanom, osim keramike u kupaonici. Prozračne zavjese su lanene i pamučne, a prirodni materijali korišteni su i za uzglavlja kreveta i trosjed. Svaki detalj u stanu biran je s velikom pažnjom - opisuje Tamara.

image
Kate Ševo
image
Kate Ševo

KUHINJA

Kuhinjski su elementi od neobrađenog svijetlog drva, a zelene visilice iznad šanka daju svoj pečat u kuhinjskom dijelu

image
Kate Ševo
image
Kate Ševo

Zidne tapete s upečatljivim uzorcima smjestile su se u svim prostorijama, zanimljive gipsane 3D obloge našle su se u blagovaonici, a pločice španjolskog stila u kupaonici i toaletu. Ono što je jedna od najzanimljivijih stavki ovog stana su baš ti detalji koji su izrazito karakterni i jedinstveni, a opet stvaraju jednu koheziju gdje se nimalo ne nadmeću, nego poštuju jedni druge.

image
Kate Ševo

BIOFILIJA

Vidljive su naznake biofilnog dizajna. Kroz svaku prostoriju provlači barem neki zeleni ili detalj iz prirode. Drvo je osnovni materijal za namještaj, a prirodni materijali korišteni su i za uzglavlja kreveta i trosjed

image
Kate Ševo
image
Kate Ševo
image
Kate Ševo
image
Kate Ševo

- Kako bismo zadržali štih 60-tih godina, nabavili smo neke rabljene komade, kao noćne lampice, upravo iz tog doba, kao i još neke dekorativne detalje. Naravno, bila je bitna i rasvjeta, a naglasila bih vesele zelene visilice iznad šanka koje daju svoj pečat u kuhinjskom dijelu, zatim zaista posebnu visilicu u blagovaonici, koja poput velike žičane lopte s pregršt krijesnica osvjetljava taj prostor te narančastu stolnu lampu u dnevnom boravku kao još jedan detalj povratka u 60-te - kaže dizajnerica.

Ovu priču ćemo završiti tamo gdje smo je možda trebali započeti - u kuhinji. Zamislite jutarnje ispijanje kave za ugodnim šankom s pogledom na more. To je svakako nešto što svakome može izmamiti osmijeh na lice, ma što god nosio taj dan. Elementi od neobrađenog svijetlog drva, fini i lagani zastori koji lepršaju na povjetarcu i pokoji biljni detalj stvaraju još jedan unikatan prostor u ovom šarmantnom stanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 01:43