KAKAV LUKSUZ

Ovo je službeno najskuplja kuća na svijetu i prodaje se za nevjerojatnih 423 milijuna eura

Provincija Seine et Marne u Francuskoj gdje se nalazi dvorac

 /SHUTTERSTOCK

Povijesni dvorac na periferiji Pariza spreman je postati najskuplja kuća na svijetu ako bude prodan za traženu cijenu od 423 milijuna dolara, izvještava Mansion Global. Poznat kao Château d‘Armainvilliers, dom je prethodno pripadao obitelji Rothschild, slavnoj engleskoj bankarskoj dinastiji, kao i marokanskom kralju Hassanu II., a trenutno je dostupan izvan tržišta putem Whisper Auctions, prenosi Architectural Digest.

Prema objavi u arhivi obitelji Rothschild, rezidencija datira iz 12. stoljeća kao drevno uporište, ali je djelomično uništena u Francuskoj revoluciji. Obnovljen je za vrijeme Drugog Carstva, a kupio ga je 1877. Edmond de Rothschild, koji je dvorac zamijenio zamkom.

"Između 1881. i 1938. napravljeni su mu brojni dodaci, a glavni arhitekti bili su Félix Langlais i Emile Ulmann", objašnjava se u arhivskoj objavi.

Do početka 20. stoljeća imanje je naraslo na 3961 hektara. Prema Mansion Globalu, imanje se prostire na 100 soba na tri kata i uključuje tri dizala, 17 tematskih spavaćih soba i pet salona. Sadržaji u kompleksu uključuju štale za 50 konja, kozmetički salon i smještaj za članove osoblja. Nakon Edmondove smrti, kuća je proslijeđena raznim članovima obitelji Rothschild prije nego što ju je Edmondov unuk prodao kralju Maroka 1980-ih. Godine 2008., "nekretninu je kupio vlasnik s Bliskog istoka, ali nikada nije korištena", rekao je za Mansion Global Ignace Meuwissen, suosnivač Whisper Auctions koji vodi prodaju.

Za još jednu francusku rezidenciju, Château Louis XIV, trenutno se vjeruje da je najskuplja kuća na svijetu. Posljednji je put prodan 2015. za nešto manje od 250 milijuna dolara, ali ako Château d‘Armainvilliers dosegne bilo kakvu cijenu blizu objavljene tražene cijene, lako će osvojiti krunu. Meuwissen je za Mansion Global rekao da će kuća vjerojatno promijeniti vlasnika iza zatvorenih vrata.

"Većina nekretnina koje prodajemo je u tajnosi; nekretnine mijenjaju vlasnike uglavnom povjerljivo," rekao je. I već postoji interes potencijalnih kupaca. "Jedan iz istočne Europe, tri iz Azije i jedan iz Mongolije", rekao je Meuwisse.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 12:04