DOBRA SURADNJA

Ovako to izgleda kad arhitekti preurede stan od 44 kvadrata za prijatelja arhitekta

 Radek Úlehla
Materijalno nježno, ali prostorno beskompromisno rješenje značajno je podiglo stambene kvalitete stana od 44 kvadrata u prizemlju

- Ovaj projekt je bio i vrlo specifičan i osobna stvar – bio je to stan za našeg prijatelja, a slučajno i osnivača Studija U/U, koji kultivira javni prostor čeških gradova, posebno s izvrsnim skate parkovima. Uzajamno povjerenje stoga je bilo važan aspekt dizajna i provedbe – kažu na samom početku arhitekti iz češkog studija Neuhausl Hunal.

image
Radek Úlehla
image
Radek Úlehla
image
Radek Úlehla

Materijalno nježno, ali prostorno beskompromisno rješenje značajno je podiglo stambene kvalitete stana od 44 metra četvornih u prizemlju u Pragu. Osnovno načelo cjelovite rekonstrukcije bilo je stvoriti izdašan životni prostor koji je spojio zatečene prostorije kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka. Objedinjavanje tlocrta omogućilo je ulazak svjetla iz dva smjera i pojačalo vizualni kontakt sa zelenilom u dvorištu. Sanitarije i predsoblje također su potpuno obnovljeni, ali njihov raspored nije mijenjan osim što su uklonjena vrata nekadašnje spavaće sobe.

image
Radek Úlehla
image
Radek Úlehla
image
Radek Úlehla

Glavnom i jedinom prostorijom dominiraju dva glavna elementa koji predstavljaju dvije glavne funkcije: kuhinja i višenamjenski podij koji služi kao krevet, spremište, knjižnica, garderoba i klupa. Drveni blok za spavanje, ružičasti blok za kuhanje. Nekadašnja spavaća soba de facto je pretvorena u platformu te je uz dodavanje nekih novih i dodatnih sadržaja zadržala svoju funkciju. Orijentacija kreveta i njegov viši položaj donosi ugodan i umirujući pogled na zelenilo. Platforma čini kompozicijsku osnovu prostora, a svojom kompaktnošću potiče prozračnu i neformalnu atmosferu.

image
Radek Úlehla
image
Radek Úlehla
image
Radek Úlehla
image
Radek Úlehla

Dijalog između dnevnog i uslužnog dijela stana naglašen je korištenim materijalima i njihovim nedvosmislenim koloritom. Kupaonica, kuhinja, nužnik i hodnik – svi u potencijalnom kontaktu s vodom – definirani su ružičastom bojom namještaja, pločica i obloga, dok su skladišni prostori i posebno višenamjenska platforma izrađeni od brezove šperploče. Za mekši ugođaj stana odabrana su kružna rasvjetna tijela i ogledala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2024 18:18