BETONSKA ATRAKCIJA

Nakon 17 godina velika i dugoočekivana investicija: Maslinari istarskog Tara dobili novu uljaru

 www.koridor27.com
Arhitektura koja poštuje prirodu, kako u tehnološkom procesu tako i u umjetničkom

SURADNICI NA PROJEKTU:

  • Projekt fizike zgrade: Naravno d.o.o.
  • Elektro projekt i vatrodojava: Instel d.o.o.
  • HVAC: Assequi d.o.o.
  • El. zaštite od požara: IngLabos d.o.o.
  • Geodezija: Arc Geo d.o.o.
  • Tehnološki projekt: Pro -eko d.o.o.
  • Tehnološki projekt otpadnih voda: Eko projekt d.o.o.
  • Izvođač: Đusto d.o.o.
  • Nadzorni inženjer: ON projekt d.o.o.
  • Voditelji projekta: Marko Knezoci, dipl.ing.građ. i Slavica Belević, dipl.ing.građ.
  • Stručni savjetnik: Rudolf Baldasar, dipl.ing.stroj.
  • Inženjeri gradilišta: Fadil Husić, dipl.ing.građ., Vinko Keškić, dipl.ing.građ, Enver Mehmedović, ing.građ.

Punih 17 godina tarski su maslinari čekali svoju novu uljaru. Kada je 2003. godine porečka Agrolaguna jednu od najmodernijih uljara u ovom dijelu Europe demontirala i preselila u Poreč, tarski su maslinari bili primorani voziti svoj urod na preradu po cijeloj Istri, a u nekim slučajevima čak i u Sloveniju. Njihovim mukama došao je kraj zahvaljujući novoj uljari, koja se nalazi u bliskom zaleđu Tara, na lokaciji Paparnica, u čiju je gradnju općina Tar - Vabriga uložila 12 milijuna kuna s općinskim poduzećem Finida kao investitorom i budućim upraviteljem.

Novigradski arhitektonski ured Konzola arhitektura pobrinuo se za projektno rješenje ove tarske uljare, pa smo ih zamolili da nam objasne kako je tekao taj proces.

image
www.koridor27.com
image
www.koridor27.com
image
www.koridor27.com

Koordinacija suradnika

- Uljara je napravljena po principu javno-privatnog partnerstva. Programskim zadatkom bilo je definirano funkcionalno rješavanje i pozicioniranje dviju linearnih linija za preradu maslina, uz zbrinjavanje otpadnih voda koje se pojavljuju u procesu proizvodnje, prostor za skladištenje ulja, uredski prostori i prostori za prezentaciju i prodaju ulja. Projektom je predviđeno korištenje otkošćivača kojim se od komine stvara suha koštica koja se može koristiti za stvaranje peleta koji služe kao agregat za kotao koji se koristi u procesu proizvodnje - ističu projektanti.

image
www.koridor27.com
image
www.koridor27.com

12 milijuna kuna uložili su Općina Tar - Vabriga i njezino poduzeće Finida u gradnju

image
www.koridor27.com

- Ukupna je površina uljare 1000 četvornih metara. U arhitektonskom smislu, uljara je jednostavan montažni kubus koji se sastoji od predgotovljenih betonskih elemenata stupova, greda i fasadnih panela. Planiranom perforacijom fasadnih panela kubus je otvoren prema kontekstu u kojem se nalaze masline čiji se plod u uljari obrađuje. Odabrali smo aluminijsku stolariju, a osnovna ideja je da se cijeli proces proizvodnje može pratiti s natkrivenog trijema - dodaju. Projektanti naglašavaju da je kod projektiranja ovakvog "jednostavnog" objekta vrlo bitno sudjelovanje i koordinacija više suradnika zbog rješavanja problema otpadnih voda, optimiziranja tehnološkog procesa, zaštite na radu i energetske učinkovitosti.

image
www.koridor27.com
image
1000 četvornih metara sveukupna je površina uljare
www.koridor27.com

Perforacijom fasadnih panela kubus je otvoren prema kontekstu u kojem se nalaze masline čiji se plod obrađuje

image
www.koridor27.com
image
www.koridor27.com

Iako možda na prvi pogled objekt ostavlja dojam da je lišen arhitektonske kompleksnosti, to je daleko od istine. Uklopiti 1000 četvornih metara betona s unutarnjim industrijskim pogonom u polje maslina i time ne narušiti prirodnu vizuru, zahtijeva dobro promišljene manevre i znalačke odluke. Betonsko pročelje oslobođeno svake obrade i ušminkavanja stoji kao odgovor na krutu zemlju vrtova maslina, a moglo bi se reći i da oponaša koru tog neuništivog drveta.

image
www.koridor27.com

Crni aluminijski okviri, kao i crne čelične stube, stopljeni s betonom, garancija su čvrstoće te obećavaju trajnost kao utjeha maslinarima za strpljenje i dugo čekanje

image
www.koridor27.com
image
www.koridor27.com

Srušena barijera

Stakleni dio fasade u samom prizemlju ruši barijeru između interijera i eksterijera te ovim postupkom dvije suprotive stvarnosti postaju jedno, okolni vrt od maslina nesmetano ulazi u prostor i biva dio kompletnog procesa. Crni aluminijski okviri, kao i crne čelične stube, stopljeni s betonom svjedoče jednom čvrstinom i obećavaju trajnost kao utjehu maslinarima za strpljenje i dugo čekanje.

image
www.koridor27.com
image
www.koridor27.com

Idejno rješenje potpisuje novigradski ured Konzola arhitektura

image
www.koridor27.com
image
Situacija

Ključni zaključak ovog projekta svakako je taj da tarski maslinari više ne moraju kilometrima voziti svoje masline da bi iz njih napokon poteklo ulje, ali u onom arhitektonskom smislu presretni smo kad naiđemo na projekt koji je napravljen s toliko poštovanja prema prirodi, kako u tehnološkom procesu tako i u umjetničkom. S obzirom na to kako su okolne masline neprimjetno obgrlile novo zdanje, slobodno možemo reći da ga i one odobravaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 08:24