U POSJETU

Mladi menadžer preuredio je svoj stan od 50 kvadrata u širem centru Zagreba. Sam je osmislio uređenje!

 NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
Interijer je pročišćen i oslobođen od suvišnih sitnica, a glavni naglasak je na finoj eleganciji koja stvara spokoj

Mladi "account manager" koji radi u jednoj zagrebačkoj marketinškoj agenciji, Grigor Baždar ugostio nas je u svome stanu od 50 metara četvornih u širem centru Zagreb. Stan se nalazi u zgradi iz 2007. godine, a prije samog useljena Grigor se odlučio na preuređenje.

image

Grigor Baždar

NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- Od većih radova sam rušio zid koji je dijelio spavaću sobu i dnevni boravak, dizao sam zidove koji vode u kuhinju kako bih sakrio kuhinjske elemente, uklonio sam sve pločice, kadu i sanitarije u kupaonici i zamijenio sam ih mikrocementom, walk-in tušem i novim sanitarijama. U predsoblju i spavaćoj sobi sam radio ugradbene ormare koje sam htio da se stope sa zidovima tako da vizualno ne upadaju u oči. Imao sam sreću da nisam morao mijenjati stolariju i parkete jer su kvalitetni i u dobrom stanju – jedino sam prebrusio i lakirao parkete nakon što su svi majstori izašli – prisjeća se Grigor.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Nakon što su završeni svi grubi radovi Grigor se upustio u uređenje kompletnog stana, koje je u potpunosti sam osmislio.

-­ Kako je ovo bio potpuno samostalni projekt, htio sam sam sebi dokazati da svoju viziju mogu pretvoriti u stvarnost, ali i da sve funkcionira kao cjelina i da sve ima smisla. Dao sam si zadatak da mi ništa ne promakne i da dobijem onaj „o svemu si razmišljao“ moment, unatoč tome što nisam imao pomoć stručnjaka i što mi je estetika nerijetko puno bitnija od funkcionalnosti. Pri kraju radova me bilo strah hoće li sve funkcionirati s obzirom da sam sve radove s majstorima rješavao „na divlje” bez projekata, tlocrta i drugih korisnih stvari, ali evo, očito sam imao više sreće nego pameti jer je na kraju sve dobro ispalo i sve funkcionira – objašnjava nam Grigor.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

S obzirom da se Grigor već godinama bavi poslom koji je kreativnog karaktera i koji je obično zasićen bojama, u svom privatnom životu teži ka mirnijem stilu, bez puno stvari, uzoraka i sličnog. Stoga je i cijeli stan pročišćen i oslobođen od suvišnih sitnica gdje je glavni naglasak na finoj eleganciji koja stvara spokoj.

Posebno se izdvajaju štukature na zidovima koje daju element topline, zanimljiva rasvjeta i par efektnih slika (dva apstraktna printa iznad komode i jedna velika slika iznad mramorne konzole koju je sam Grigor naslikao prije nekoliko godina), puno biljaka i dvije skulpture akademske kiparice Adele Mesić.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- Od materijala nisam koristio ništa neuobičajeno, osim možda za kupaonicu. Znao sam da ne želim pločice jer ih ne volim, odnosno ne volim fuge i spojeve tako da sam cijelu kupaonicu obukao u mikrocement i to mi je možda najbolja odluka koju sam donio. Super izgleda, nije nešto što se često može vidjeti u kupaonicama, a odličan je za održavanje. Lako se čisti i ne primaju se gljivice na njega. Što se tiče boja, kako sam htio da mi svaka prostorija ima zasebanu atmosferu, imao sam tri palete boja. Znam da zvuči malo kaotično, ali zaista funkcionira. Za glavni prostor koji se sastoji od ulaza, blagovaonice, dnevnog boravka i spavaće sobe, koristio sam bež, crnu i drvo (orah), za kuhinju crnu, tamno i svjetlo sivu, a za kupaonicu crnu, sivu i bijelu – opisuje ovaj mladi kreativac.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Namještaj je kombinacija svega i svačega, od komada iz masovne proizvodnje do nekih dizajnerskih. Rasvjeta pak više ima estetsku, nego funkcionalnu ulogu. Lampe su većinom „statement” komadi i podižu cijeli dojam interijera. Grigor nam objašnjava kako je cijela jedna strana stana u staklu i ima jako puno prirodnog svjetla pa većinu vremena nema potrebe paliti svjetlo, a i kad dođe vrijeme za to, uvijek samo pali lampe i rasvjetu koja ima prigušivače tako da uvijek ima ambijentalnu, toplu rasvijetu koja je jako ugodna za oči.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- Kad bih si nešto zacrtao, ta vizija bi bila toliko jasna da sam teško pristajao na kompromise. Inače sam zaista „easy-going” i svemu se lako prilagodim, ali ovo je ipak bio moj vlastiti prostor u pitanju – zaključuje Grigor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 11:07