Nove moderne hale

Logistika u Hrvatskoj nastavlja daljnji rast: Najavljene nove investicije i dodatna ulaganja

 Jos Zwaan/Unsplash
Razgovarali smo s Patrickom Franolićem, direktorom konzultantske tvrtke Spiller Farmer

Jedno od najaktivnijih područja u 2021. je bila logistika te se nastavlja daljnji rast. U Velikoj Gorici Log Expert kreće s izgradnjom dodatnih 45.000 kvadrata. Planirana je gradnja u Bobovici kod Samobora, novi projekt pod RC Europe veličine 83.000 kvadrata. Očekuju se projekti u Rugvici i Bistri. Zakupi logističkih površina su na minimalno pet godina. Površine skladišnih prostora su najčešće između 5-15 tisuća po kvadratu kod kupnje. Zakup je oko 5,5 eura za kvadrat. Površine s hladnim komorama su 20-25% skuplje.

image
Chuttersnap/Unsplash

- Kaufland je u Jastrebarskom završio pogon za smrznutu robu te očekujemo da će Lidl krenuti u gradnju logističkih površina u općini Križ. U Donjoj Zdenčini je Spar kupio 30 hektara zemlje za dugoročni razvoj. U Dalmaciji je Tommy izradio halu u Dugopolju. Procjenjujemo da je potreba na širem zagrebačkom području oko 110 tisuća do kraja 2023. - kaže.

Povrati za logistiku su narasli oko 15 posto te su za moderne hale između 7,5-8,5 posto.

- Potreba za manjim modernim površinama blizu centra grada će rasti zbog povećane potrošnja u online shopovima te dostave "na vrata" - ističe Franolić.

Tvrtke će zbog poremećenog lanca dostave povećavati količinu proizvoda na skladištu, da smanje ovisnost o dobavljačima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 16:41