KORANA U GOSTIMA

Kod neustrašive Sonje u Novom Zagrebu koja ima vrt koji izgleda kao park

 BILJANA BLIVAJS/CROPIX
U dvoetažnom stanu Sonje Švec Španjol i njezinog supruga zidovi su ispunjeni s mnogo slika i u raznim su bojama

Izložba koju je postavila kustosica i muzeologinja Sonja Švec Španjol "Neustrašive žene", gdje su razne autorice naslikale ilustracije sto žena koje su promijenile Hrvatsku, zadnjih je godinu dana na proputovanju i gostuje u mnogim gradovima. Otvorila je dosad preko 230 izložbi mnogih autora. Urednica je portala o likovnoj umjetnosti PerceiveArt.

Posjetili smo je u prekrasnom stanu u Novom Zagrebu na dvije etaže i s vrtom. Riječ je o poznatim zagrebačkim stanovima u kućicama u nizu. Onaj u kojem živi ima apsolutno divno dvorište, zeleno, mirno, nije pretrpano stvarima ili pomoćnim građevinama. Kad ga se pogleda iznutra kroz staklene stijene, izgleda kao neki lijepi park.

image
Biljana Blivajs/Cropix

TVOJ OSOBNI STILSKI ZNAK JE?

"Profinjenost, decentnost i elegancija. Nikad nisam bila pomodna osoba. Najbolje se osjećam u trapericama i tenisicama, ali zbog karaktera posla koji obuhvaća i otvorenja izložbi sve više uživam i u haljinama. Također volim decentan, antikni nakit koji je ‘točka na i‘ svakoj odjevnoj kombinaciji."

KAKO BI OPISALA SVOJ DOM?

"Moj dom je oaza mira i sigurno utočište. Oduvijek sam voljela biti kod kuće i zato mi je bitno da prostor u kojem najviše boravim bude ugodan i lijep te da se u njemu osjećam maksimalno opušteno i prirodno, doslovce svoj na svome. U mom domu ćete pronaći puno detalja poput stolnih svjetiljki za blago i prigušeno osvjetljenje, malih jastuka za udobnost i jedinstvenih predmeta koji daju karakter domu."

image
Biljana Blivajs/Cropix

RAZNE SU BOJE ZIDOVA?

"Volim boje. Zidovi su u nijansama plave i zelene, u kućnom uredu je boja lavande, u spavaćoj boja mente."

S OBZIROM NA TO DA SI FREELANCER, IMAŠ HOME OFFICE...

"Imam ured u stanu i sama sam ga uredila. Jedan zid je obojen u šumsko zelenu boju, a drugi u nježnu nijansu lavande. Zidove krase fotografije i umjetnički radovi malog formata. Ured je okrenut na južnu stranu i gleda na vrt, u čemu maksimalno uživam jer imam pogled na naše tri divne breze i magnoliju u daljini. Budući da mi je za posao potrebna maksimalna tišina, puno mi znači što tijekom dana gledam u zelenilo i čujem samo ptice u vrtu."

image
Biljana Blivajs/Cropix

RECI NAM NEŠTO O TVOJA DVA PSA?

"One su moje najveće četveronožne ljubavi u životu. Obje smo udomili. Obožavam pse. Oduvijek. Kako radim od doma, upravo su mi one najčešće društvo, podrška i utjeha kad treba. Zita je posavski gonič i sada je već gospođa u godinama. Vrlo je osebujan pas - tvrdoglava, šašava i obožava jastuke i sunčanje. I velika je pričalica, sve nam ispriča kad se vratimo s putovanja. Sia je mješanka koju smo udomili u vrijeme lockdowna iz skloništa u Kninu i totalna je suprotnost Ziti. Ima tri godine i vrlo je plahi pas, ali je iznimno nježna, blaga i najveća maza i ljubilica na svijetu."

IMA I DOSTA NJIHOVIH PORTRETA.

"Objavljujem njihove fotografije na mrežama, nekoliko puta se desilo da su ih umjetnici s kojima surađujem vidjeli, naslikali i poslali mi svoje interpretacije koje su me skroz oduševile."

image
Biljana Blivajs/Cropix

ŠTO SAD ČITAŠ?

"Kako tijekom godine čitam isključivo stručnu literaturu, na ljetovanju nastojim pročitati i nešto izvan tog spektra, što sam ove godine i uspjela. Za rođendan sam od dragih prijateljica dobila dvije odlične knjige. Prva je od Jane Goodall ‘Knjiga nade‘ - štivo koje nikada ne bih sama odabrala, ali koje me u potpunosti oduševilo i iskreno dirnulo. Druga je ‘Dječak, krtica, lisica i konj‘ Charlieja Mackesyja, koja zapravo i nije knjiga, nego umjetničko djelo sazdano od dubokih misli i nevjerojatno lijepih ilustracija."

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix

GDJE U STANU RADO SLUŠAŠ MUZIKU I KOJU?

"U svom uredu. Tišina mi je potrebna kada pišem predgovore, ali kada rješavam administraciju, uvijek slušam glazbu u pozadini. Na mojoj playlisti su Ed Sheeran, Lewis Capaldi, Taylor Swift, Imagine Dragons, Kings of Leon, Rag‘n‘Bone Man… i jako volim soundtrackove iz filmova."

image
Biljana Blivajs/Cropix

NAJBOLJI SUVENIR U STANU I OTKUDA JE?

"Apsolutno najdraži suvenir mi je srebrni otvarač za pisma koji sam kupila u jednom dućanu antikviteta u Irskoj. Naime, i dan-danas pišem razglednice i pisma, i baš sam htjela klasični otvarač za pisma, a kako obožavam Irsku, tražila sam primjerak koji je tradicionalno oblikovan kako bi me stalno podsjećao na tu prekrasnu zemlju."

image
Biljana Blivajs/Cropix

GDJE SI ZADNJE ZANIMLJIVO PUTOVALA?

"Jedno od najzanimljivijih i najljepših putovanja realizirala sam početkom ove godine, kada sam s majkom otišla na Bali kod brata koji tamo živi već osam godina. Provele smo tri nezaboravna tjedna na prekrasnom egzotičnom otoku upijajući tamošnju kulturu i prirodne ljepote i družeći se s mojim bratom koji je u Ubudu pokrenuo odličan restoran Kebafel. Napisala sam i nekoliko putopisa na temu tog putovanja za portal PerceiveArt koji vodim i uređujem već deset godina, a još nekoliko ih je u pripremi."

image

Sonjin brat Silvio Kaponja otvorio je restoran na Baliju

KOLIKO JE UMJETNOST PRISUTNA U TVOM DOMU?

"Umjetnost je itekako prisutna u mom domu. Smatram da bi svijet bez umjetnosti bio vrlo otužno i siromašno mjesto. Grozim se praznih zidova, a sve što me okružuje u mom domu nosi neku lijepu uspomenu na putovanje, prijateljstvo ili proživljeno iskustvo."

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

ŠTO TE MOTIVIRA U ŽIVOTU?

"U životu me motiviraju mogućnosti. Želim doprinijeti ovom svijetu u području za koje sam se školovala i za koje smatram da mogu dati najbolje i najviše od sebe. Motivira me kada uspješno realiziram projekt i vidim da su umjetnici, suradnici i posjetitelji zadovoljni te odlaze s izložbe noseći kući nova iskustva, saznanja i lijepe dojmove."

KOLIKO JE TEŠKO ŽIVJETI OD KULTURE?

"U Hrvatskoj je jako teško živjeti od kulture, posebice kada radite kao nezavisni kustos ili samostalni umjetnik. Kolegama u ustanovama je daleko lakše jer imaju sigurne i stalne prihode te cijelu infrastrukturu iza sebe, no kada radite nezavisno i doslovce ovisite o svakom pojedinom projektu, zna biti iznimno izazovno. Već preko deset godina djelujem nezavisno i iskreno se nadam da će doći dan kada će se umjetnost i umjetnici u Hrvatskoj percipirati i valorizirati daleko više nego danas."

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

AKTIVNOST KOJU VOLIŠ? KAO REKREACIJU...

"Obožavam vožnju biciklom. Otkad znam za sebe vozim bicikl. S obzirom na to da moj posao zahtijeva kontinuiranu komunikaciju s velikim brojem ljudi, a po prirodi sam vuk samotnjak, nastojim od proljeća do jeseni odvojiti dva sata dnevno samo za sebe. Tada uzmem mp3 s listom najdražih pjesama i odem u vožnju biciklom. Obično odvozim 36 kilometara u dva sata i vratim se doma napunjenih baterija. Nakon toga mogu raditi dokle god treba, a obično radim do ponoći. Po zimi vožnju biciklom zamijenim aerobikom jer sam suviše zimogrozna da bih biciklirala po hladnom vremenu."

image
Biljana Blivajs/Cropix

NAJDRAŽA BILJKA U STANU...

"Najdraža biljka mi je aloe vera koja boravi u mom uredu. A ovi kaktusi? To je bio jedan baš mali iz Konzuma koji je počeo rasti okomito i pukao je, kad ga je suprug presadio u dvije zdjele, narastao je ovako visoko."

image
K.S./

DOBRA SERIJA ILI FILM KOJI SI RELATIVNO NEDAVNO GLEDALA?

"Nedavno sam ponovno pogledala film ‘On the basis of sex‘ snimljen prema istinitoj priči o sutkinji američkog Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg. Volim filmove o pojedincima koji su, vođeni ispravnim moralnim i etičkim načelima, išli mimo strujanja i očekivanja okoline te pokrenuli revolucionarne promjene za dobrobit zajednice i svijeta. Sve je manje takvih ljudi danas."

VOLIŠ KUHATI? SIMPA SU SLIKE U KUHINJI, SWEDISH CHEF IZ MUPPETA....

"Suprug je glavni kuhar u kući, moja sreća".

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

NAJBOLJI SAVJET KOJI SI U ŽIVOTU DOBILA...

"Najbolje savjete u životu sam dobila od svoje majke i starijeg brata s kojima sam odrasla i koji čine moju najužu obitelj. Uvijek su me poticali da slijedim svoje snove, podržavali su me u mom radu i bili oslonac u trenucima kada sam bila nesigurna. Geslo kojim se uvijek vodim je da djelujem tako da mogu mirne savjesti navečer leći u krevet i ujutro se pogledati u ogledalo."

NEŠTO NEOBIČNO O TEBI?

"Ima puno toga neobičnog. Ne pijem alkohol, u životu nisam probala ni kap bilo kojeg alkoholnog pića. Također ne pušim i vrlo rijetko pijem kavu. Jedini porok mi je slatko, ali i tu se znam i mogu kontrolirati. Ne jedem voće i povrće. Zaista ne volim razgovarati na telefon i izbjegavam telefonske pozive jer mi troše dragocjeno vrijeme koje bih mogla provesti radeći, šetajući pse ili družeći se uživo s dragim ljudima. Iako živimo u 21. stoljeću i svi su ovisni o mobitelima, tabletima i kompjutorima, ja i dalje primarno biram olovku i papir, koristim planere, rokovnike i stolne kalendare koji mi uvelike pomažu u organizaciji privatnih i poslovnih obaveza. Hrvatski brend Planner Boutique već mi je godinama prvi izbor za godišnje planere. "

OD SVIH NEUSTRAŠIVIH ŽENA, KOJA JE TVOJA FAVORITKINJA? MENI JE, RECIMO, MARIJA JURIĆ ZAGORKA.

"S izložbe ‘Neustrašive žene‘ na prvu me osvojila Mara Matočec - prva hrvatska političarka i prva književnica sa sela koja je bila vrlo siromašna i kao samohrana majka s četvero djece postala je jedna od najpoznatijih prosvjetiteljskih ličnosti s početka XX. stoljeća. Javno se borila i zalagala za bolji položaj žena u društvu. Također se brinula o svojim roditeljima jer je bila kći jedinica."

image
Andrea Petrlik Huseinović

IDUĆA IZLOŽBA?

"Do kraja rujna u Galeriji Prica u Samoboru može se pogledati izvrsna samostalna izložbu ‘Future Dire‘ akademskog umjetnika Vice Glibote koju sam otvorila prošli tjedan, a koja će posebice privući ljubitelje SF i distopijskog žanra. Otvoril sam nedavno u Galeriji Rab u Rabu samostalnu izložbu ‘Godišnji‘ akademske umjetnice Marine Ćorić koja je na nevjerojatno svjež, vedar i neposredan način interpretirala aktivnosti kojima se bavimo kada smo na ljetovanju. Krajem mjeseca, u četvrtak 21. rujna, otvaram odličnu izložbu ilustracija Dražena Jerabeka u Galeriji ZILIK u Karlovcu, a 22. rujna u Muzeju Gacke u Otočcu otvaram izložbu ‘Neustrašive žene‘." 3

image
Biljana Blivajs/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:47