Vrhunsko uređenje

Klasici povijesti umjetnosti i pianino za zaposlenicu u zagrebačkom uredu IT tvrtke Tacta

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Za nimalo stereotipno uređenje ureda, kao i 11 jedinstvenih i neponovljivih ilustracija, zaslužni su dizajneri iz Studija Libra

PROFIL

  • Info: Tacta, tvrtka za razvoj softvera
  • Lokacija: zgrada Fabrike plus, Zagreb
  • Uređenje: Studio Libra

Raskošni Dalí koji umjesto satova u apokaliptičnom krajoliku topi matične ploče i tipkovnice? Zvjezdano vangogovsko nebo koje krase logići poput vatrenih kugla; dobro znani Munchov lik iz “Krika” koji je nespretno prolio kavu po tipkovnici; stari farmer i njegova gospođa, inače protagonisti klasika “American Gothic”, koji slikovito odmjeravaju korisnike toaleta, “Noćne ptice” Edwarda Hoppera koje za šankom programiraju, razigrani Kandinski koji se poigrao kursorima, monitorima i IT simbolima...?

POGLEDAJTE VIDEO!

Poznavatelji povijesti umjetnosti znat će da opisi ne odgovaraju originalnim djelima, ali upravo ovakve jedinstvene priče ilustrirane su u zagrebačkom uredu tvrtke Tacta za razvoj softvera, čija su sjedišta i u Bruxellesu i Sarajevu.

Tvrtka je ured u Zagrebu otvorila prije pet godina, a 2019. preselila se u zgradu Fabrike plus. Iako je prostor površine 400 kvadrata oduvijek bio prostran i pun svjetla, činilo se da nije dovoljno iskorišten, a želja je bila napraviti urede u kojima će se zaposlenici osjećati udobno te ostvariti okruženje koje potiče na kreativnost i druženje. Preuređenje je prepušteno Studiju Libra, čiji su dizajneri iznijeli izuzetno originalan prijedlog, nimalo stereotipan za programerske tvrtke.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Ideja je bila reinterpretirati klasike povijesti umjetnosti, odnosno kroz poznata umjetnička djela ispričati neke nove priče koristeći se elementima iz svijeta IT-ja te prepoznatljivi logotip Tacta. Djela je u potpunosti ilustrirao Zoran Skorić iz Studija Libra, a ilustracije su otisnute na tapete velikih dimenzija. Budući da riječ “art” prikladno dominira u Tactinu sloganu “The Art of Complexity Taming”, te da su naši klijenti većinom iz Belgije, a neki iz Nizozemske, bilo je vrlo inspirativno prikloniti se toj ideji, pomalo smjelo i odvažno, pomaknuto i bez granica - kaže Maša Gavran iz tvrtke Tacta.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Ured se sastoji od velikog open spacea, tri odvojena ureda od kojih je jedan direktorov, konferencijske sobe za sastanke, kuhinje i blagovaonice s lounge dijelom, gaming sobe te dva toaleta. U staklenoj je niši visoki stol za kojim se pije kava s pogledom na krovove i zelenu Medvednicu, a nabavljen je i pianino za zaposlenicu koja je pijanistica

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Ured se sastoji od velikog open spacea, tri odvojena ureda od kojih je jedan direktorov, konferencijske sobe za sastanke, kuhinje i blagovaonice s lounge dijelom, gaming sobe te dva toaleta.

- Tlocrtna reorganizacija nije se mogla mijenjati bez prethodnih odobrenja, no funkcionalnost prostora imala je mogućnost za napredak. Na početku je sve bilo sivo, antracit i bijelo, s puno staklenih stijena, a ideja je bila ušareniti prostor slikama i namještajem. Uz injekciju boja i unikatnih ilustracija, dizajneri su se posebno posvetili tome da doskoče brojnim potrebama za svakodnevno funkcioniranje: nedostajalo je mjesto za odlaganje galona za vodu, uredskog materijala i IT opreme, mjesto za odlaganje kaputa, mokrih kišobrana, mjesto za odvajanje otpada... - nabraja.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Namještaj je kupljen u različitim dućanima: Kareu, Gnijezdu, Eduru, Meblu, Plan2B, Chair4U, Modul Contractu, Delightu..., a veliki ormar, stalak za galone vode te šank izradila je po mjeri stolarija Košec.

Također, prostor je ozelenjen te pretvoren u pravu malu džunglu uz pomoć Božice Stjepić Košte, diplomirane urbane šumarke koja vodi blog B’s Green Corner. Ističe se i staklena niša s visokim stolom, gdje se pije kava s pogledom na krovove i zelenu Medvednicu. Velik broj zidova prekriven je bojom po kojoj se može pisati i brisati, a na nekim zidovima svoje su mjesto pronašli i simpatični neonski natpisi.

Budući da je jedna zaposlenica pijanistica, tvrtka je nabavila pianino pa tako open spaceom odjekuje klavirska glazba. Ponekad se zasvira i u duetu, a ostatak ekipe polako pokazuje interes da nauči svirati. Uronjeni u umjetnost u punom smislu riječi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 12:55