U gostima

Kažu da je središnji dio Mrežnice njezin najljepši dio: Kuća na Mrežnici kao spas od vrućine

 Ivana Nobilo/CROPIX
U to smo se uvjerili prilikom posjeta prekrasnoj drvenoj kući naziva Vila Andy Mrežnica, smještenoj u Gornjem Zvečaju

PROFIL

  • Info: Vila Andy Mrežnica, površine 120 kvadrata
  • Lokacija: Gornji Zvečaj, Karlovačka županija
  • Uređenje: vlasnici

Ovih se sparnih dana, čak i od onih koji borave na moru, može čuti da se ne mogu rashladiti. Kada temperature dosegnu 30 stupnjeva, ako se traži osvježenje, ono se može naći samo kupanjem u rijekama i boravkom uz šumu. Nekoliko je rijeka u Hrvatskoj gdje se posebno uživa ljeti, kao što su Cetina, Neretva, Mrežnica, Drava, Kupa, Zrmanja, Korana... Ovoga puta vodimo vas u prekrasnu drvenu kuću engleskog stila koja se smjestila uz Mrežnicu, u Gornjem Zvečaju u Karlovačkoj županiji. Poznavatelji ovog kraja kažu da je ovaj središnji dio Mrežnice njezin najljepši dio. Priroda je jednostavno predivna, uz kuću koja ima pogled na rijeku je plaža, a u blizini je moguće pecanje.

image
“Idealna je za bijeg iz grada i jedinstvena zbog mira i osjećaja pripadnosti prirodi. Kako je od drva, pruža osjećaj kao da je dio okoliša”
Ivana Nobilo/CROPIX
image
Ivana Nobilo/CROPIX
image
Ivana Nobilo/CROPIX

Kuća nosi ime Vila Andy Mrežnica i daje se u dugoročan najam, ali je i njezini vlasnici rado koriste kao vikendicu. Veličine je 120 četvornih metara i smještena je na parceli od 4000 četvornih metara. Kuća je od drva, napravljena na “sendvič sistem” s izolacijom te izvana ima oblice. Sagrađena je 2010. godine.

image
Chesterfield sofa i fotelje su izvrsno uklopljene, iako su nekoć bile dio uredskog namještaja
Ivana Nobilo/CROPIX
image
Ivana Nobilo/CROPIX
image
Ivana Nobilo/CROPIX
image
Ivana Nobilo/CROPIX
image
Uređena je u stilu Laure Ashly, koji karakterizira romantični engleski dizajn, s ruralnim osjećajem 19. stoljeća, uz prirodne tkanine često s cvjetnim motivima
Ivana Nobilo/CROPIX

- Jedinstvena je zbog mira koji pruža, osjećaja pripadnosti prirodi. Kako je od drva, pruža osjećaj kao da je dio okoliša. Najljepše je ovdje kada se naloži kamin u proljeće ili jesen, pa se provodi vrijeme pod dekicama čitajući omiljenu knjigu ili kartajući. Kako parcela ima 90 metara obale i molo, ljeti se vrijeme provodi na molu kupajući se, što je divno jer je rijeka osvježavajuća, a nekad napravimo roštilj i ručamo tik uz rijeku - opisuje nam jedan do vlasnika vikendice.

Iznutra je kuća također u drvu. Uređena je u stilu Laure Ashly, koji karakterizira romantični engleski dizajn, s ruralnim osjećajem 19. stoljeća, uz prirodne tkanine često s cvjetnim motivima. Vlasnika pitamo koji su ugođaj željeli postići?

- Željeli smo toplo obiteljsko gnijezdo izvan centra Zagreba, gdje živimo, prostor za druženje triju generacija obitelji. Zato smo postavili veliku terasu i veći roštilj, koji ovdje omogućuje i ozbiljnije kuhanje - odgovara.

image
Ivana Nobilo/CROPIX
image
Ivana Nobilo/CROPIX
image
Ivana Nobilo/CROPIX

Kuća ima četiri spavaće sobe, dvije kupaonice, kuhinju i dnevni boravak… Uređenje je rustikalno, s ponekim novim elementima. Velik dio namještaja koji se tu može vidjeti je u obitelji više desetljeća i daje prostoru šarm. Chesterfield sofa i fotelje su izvrsno uklopljene, iako su nekoć bile dio uredskog namještaja. Ističe se i radna ploča u kuhinji koja je od masivnog hrasta. U kući je još mnogo zanimljivih predmeta i detalja, kao što je divan starinski kamin od keramičkih ploča. Iako je riječ o vikendici, ona je opremljena po suvremenom standardu boravka te ima, primjerice, klima-uređaje.

image
Ivana Nobilo/CROPIX
image
Ivana Nobilo/CROPIX
image

Ivana Nobilo/CROPIX
image
Ivana Nobilo/CROPIX
image
Ivana Nobilo/CROPIX

Ritam odmora ovdje ovisi o dobu godine. Po ljeti je vezan za terasu, roštilj i mul na rijeci, a u hladnijim mjesecima za uživanje ispred kamina i šetnje. No nudi se i mnogo aktivnosti kao što je mreža za odbojku, pecanje na rijeci, kupanje, bicikliranje, bazeni u obližnjim termama Lešće, izvrsna ljetna druženja na rijeci ispod Mrežničke kuće i Restorana DP.

- Kad je kuća uređena, bili smo novi na rijeci, naviknuti na odmore na moru. Na početku nam je bilo malo čudno, ali kad su topli ljetni dani, pokazalo se idealnim mjestom i postalo je naše pravilo za bijeg iz grada u mir, zelenilo i čistoću rijeke Mrežnice - objašnjava vlasnik.

image
Ivana Nobilo/CROPIX
image
Parcela ima 90 metara obale i molo. Ljeti se vrijeme provodi na molu kupajući se, što je divno jer je rijeka osvježavajuća, a vlasnici ponekad naprave roštilj i ručaju tik uz rijeku
Ivana Nobilo/CROPIX
image
Ivana Nobilo/CROPIX
image
Ivana Nobilo/CROPIX

Ranije se iznajmljivala preko agencije Istriaselect. Međutim, vlasnica koja se time bavila sad je u mirovini i ne želi se više redovno okupirati tim poslom. Ipak, kuća se može dugoročno iznajmiti ili kupiti…

I za kraj, nešto o rijeci Mrežnici. Dugačka je 64 kilometra i vrlo uskog porječja, a primjer je rijeke u kršu; dio je crnomorskog slijeva. Kao i druge rijeke u kršu, vrlo je osjetljiva na djelovanje čovjeka, i zato što su na rijeci 93 sedrene barijere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 15:12