Kako urediti stan namljenjen kratkoročnom najmu?

Stana površine 32 kvadrata

Nakon završene srednje turističke škole upisala je turizam i hotelski menadžment u Zagrebu. Paralelno sa studijem, u svrhu budućeg zanimanja, usavršila je engleski i talijanski jezik, ali umjesto da čeka diplomu pa tek tada traži posao, Nina je pokrenula vlastiti biznis. Naime, s obzirom na struku koju je odabrala i česta putovanja s kojih se vraćala puna ideja i inspiracije, kako onih za uređenje interijera tako i turističke prirode, odlučila je iznajmljivati apartman. Realizacija ideje počela je nedavnom kupnjom malog stana nedaleko od Kvaternikova trga u Zagrebu, svega pet minuta pješice do parka Maksimir i Maksimirskog stadiona.

Strop od četiri metra

Veliki plus bilo je već odrađeno kompletno preuređenje stana, za što se pobrinuo prijašnji vlasnik, koji ga je koristio kao poslovni prostor. – Stan je prije renoviranja bio u vrlo lošem i neprepoznatljivom stanju u odnosu na to kako izgleda danas. Rađena je kompletna adaptacija, promijenjene su sve instalacije, stavljeni laminati i keramičke pločice te su gletani i obojeni svi zidovi. S obzirom na strop visok gotovo četiri metra, sagrađena je galerija od osam kvadrata te se na taj način dobila dodatna stambena površina – prepričava Nina.

Nakon što je bivši vlasnik obavio sve prljave i složene poslove, smije se, njoj je preostalo pozabaviti se najslađim detaljima kao što su namještaj, posteljina, ručnici, posuđe, zidne dekoracije, slike i ostali detalji, vrlo bitni kad je u pitanju komfor gostiju koji odluče odsjesti u stanu. Nina kaže da uopće nije žurila, dapače, obišla je vjerojatno svaki salon namještaja u Zagrebu i široj okolici, a o uspješno realiziranom projektu govori i činjenica da prijašnji vlasnik često navrati u stan moleći je da mu ga proda nazad. O čemu je, dakle, riječ?

Stan namijenjen kratkoročnom najmu možemo opisati kao udoban, praktičan, šarmantan i prostran unatoč maloj površini od 32 kvadrata. Sastoji se od dnevnog boravka spojenog s kuhinjom površine 25 kvadrata, kupaonice te galerije preostale površine od 8 kvadrata. Iz mirne ulice ulazi se u stubište zgrade, gdje se s lijeve strane nakon par stepenica nalazi ulaz u stan koji karakteriziraju masivna dva i pol metra visoka bijela vrata.

Nakon ulaska s lijeve strane nalazi se ugradbeni ormar izrađen po mjeri od bijelog drva, koji se savršeno stapa s bijelim zidovima. S desne strane nalazi se kuhinja, također rađena po mjeri. Čini je velika zelena radna ploča ispod i iznad koje se nadovezuju elementi bež boje. U donje elemente ugrađeni su perilica rublja i hladnjak, a tu je i sve potrebno posuđe koje gostima može zatrebati pri boravku u stanu. Ravno se nalazi dnevni boravak koji čine kutna garnitura, stolić i TV sa stalkom.

Idealna ostava

Drvenim stepenicama, napravljenim od kompaktne metalne konstrukcije i obloženim dekorativnim starinskim drvenim gredama, penje se do galerije koja je odgovarajuće visine tako da se nije potrebno saginjati. Tu su smješteni krevet, ugradbeni ormar i police napravljeni po mjeri od knauf-profila i knauf-ploča. Policu iznad kreveta krasi dizajnerska handmade lampa marke D’Lamp radijskog voditelja Ivana Vukušića.

Rustikalni pečat stanu daju smeđe drvene grede, a tu je i blagovaonski stol od nebrušenog hrasta

– Lampa je u boji ciklame, a njezina drvena konstrukcija od poluobrađenog drva savršeno se uklopila u interijer stana – smatra Nina. S lijeve strane iznad kreveta, opisuje, mala su vratašca koja otvaraju prostor visine oko jednog metra, površine oko sedam kvadrata, koji služi kao idealna ostava. Nasuprot dnevnom boravku, prema prozoru koji gleda na dvorište zgrade, nalazi se dio za objedovanje sa stolom i stolcima. Desno od prozora je ulaz u kupaonicu.

– S obzirom na vrlo malu kvadraturu kupaonice, prostor je maksimalno iskorišten tako da su pločice u desnom kutu napravljene s blagim padom prema zidu te je na taj način dobivena tuš-kabina uz pomoć po mjeri napravljenih nosača zavjesa za tuš – ističe Nina i dodaje da je stan okrenut na zapad pa se cijelo poslijepodne može uživati na suncu. Glavni materijal koji prevladava u stanu je drvo, a uočavaju se detalji afričkog stila. Na zidu balkona galerije to su dekoracije afričkih slonova u vrijeme zalaska sunca, koji u Africi, objašnjava Nina, simboliziraju inteligenciju i mir.

Bez šablona, molim

– Kako sam dva mjeseca živjela u Južnoafričkoj Republici, nekako mi se taj njihov stil uvukao pod kožu pa sam htjela prenijeti tu emociju i na uređenje stana, no ipak bez pretjerivanja. Afrički stil karakteriziraju prirodni materijali, tople zemljane boje u kombinaciji s tamnim drvom. Htjela sam postići da stan odiše mirom i pozitivnom energijom, da su boje u njemu ugodne oku i da se osoba ne osjeća kao da je došla u hotel u kojemu je sve umjetno i namješteno po šabloni.

Želim da gosti dožive osjećaj udobnosti, funkcionalnosti i topline – kaže Nina i dodaje da stanu rustikalni pečat daju masivne drvene smeđe grede, a tu je još i stol za blagovanje od nebrušenog hrasta. Ističe da se pokušala sjetiti i najmanjih sitnica koje bi gostima mogle zatrebati tijekom boravka izvan doma, pa tako ima i “malu crnu bilježnicu dojmova” u koju gosti mogu slobodno zapisati svoje dojmove i ideje koji bi upotpunili njihov boravak.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 08:47