Elitna kuća za odmor na Hvaru

Kuća projektirana po najvišim standardima moderne arhitekture
Profil
Ime projekta:
Š 2015 HV
Lokacija:
Ivan Dolac, otok Hvar
Autor:
NOINarhitekti - Nikolina Ivanović
Projektni tim:
Nikolina Ivanović, Dorotea Križić, Igor Bilota - 3d
Faza:
ishođenje građevinske dozvole
Površina parcele:
1500m2
Brutto površina:
630m2

Otok Hvar, južna strana, kraj mjesta Ivan Dolac, na osami, u borovoj šumi, 50 metara od mora, parcela iz snova. Iz snova?! … Hmmm… onda valjda i kuća mora biti iz snova… A kakva je kuća iz snova? Za početak, to je kuća za odmor . Onda vjerojatno i luksuzna kuća za odmor. Oblikovno prilagođena parceli, ali i okolnom području. Projektirana s promišljanjem kvalitetne dispozicije prostora. Dizajnirana tradicionalnim materijalima, interpretiranim na krajnje suvremen način. I, naravno, imperativ za sve projekte s potpisom – NOINarhitekti, energetski učinkovita. I ima ono nešto.

Autorica projekta, arhitektica Nikolina Ivanović, trenutno je u fazi pribavljanja građevinske dozvole za novu hvarsku rezidenciju – kuću Š 2015 HV. U razgovoru nam detaljnije opisuje projekt i sam tlocrtni sadržaj te elitne kuće za odmor, projektirane na terenu u blagom padu prema jugozapadu, visine podruma (suterena) i prizemlja. Kolni i pješački prilaz objektu logičan su nastavak prilaznog puta na jugozapadnoj strani parcele. Kolnim prilazom ulazi se u garažu s dva parkirna mjesta u etaži podruma (suterena). U nastavku garaže smješteni su tehnička prostorija, gospodarstvo te vinski podrum, direktno stubištem povezan s prostorom blagovanja u prizemlju. Na prilaznoj stazi prema garaži moguće je parkirati do četiri dodatna vozila. Pješačkim prilazom po terenu ulazi se u kuću u prizemlju na jugozapadnoj strani. U velikom otvorenom, open space prostoru smještena je kuhinja s blagovanjem i dnevni boravak s kaminom i direktnim izlazom na sjeverni dio parcele, zelenu oazu opuštanja i druženja, s koje se kroz ostakljeni interijer otvara pogled prema pučini. Duž cijele južne i jugozapadne strane kuće uz open space proteže se prostrana djelomično natkrivena terasa s bazenom (endless pool) i pogledom na more u nastavku. Velike staklene stijene interijera moguće je u potpunosti otvoriti i maksimalno povezati sa terenom i prirodom.

U prizemlju je i spavaći trakt s roditeljskom sobom (master bedroom), pripadajućom kupaonicom i garderobom te privatnom loggiom vezanom na mirniji dio terena sjeverne strane parcele, dvije velike dvokrevetne sobe sa sanitarijama te jedna dvokrevetna dječja soba, sve direktno vezane na teren istočne strane parcele. Na sobe se nastavlja zajednička kupaonica, s ulazima iz hodnika spavaćeg trakta i dnevnog boravka te terase uz bazen. Krov iznad garaže oblikovan je kao ravna prohodna terasa, a krov prizemlja kao blago kosi. Kuća je u cijelosti obložena tradicionalnim otočkim materijalom – kamenom i drvetom. Orijentacija je četverostrana, s arhitektonskim oblikovanjem otvora pojedinih prostora prema optimalnim stranama svijeta s obzirom na insolaciju i ostale klimatske uvjete te situaciju na parceli (vizure prema moru).

Kroz arhitektonsko oblikovanje i predviđenu visoku tehnologiju, naglasak je stavljen na niskoenergetski imperativ (orijentacija objekta, pojačana toplinska izolacija, fotonaponske ćelije i ostalo). U redu, reći ćete, sve to gore navedeno garantira vrhunsku arhitekturu, ali gdje su tu snovi? Snovi, da snovi, oni su u prekrasnom hvarskom jutru i doručku na terasi uz lagani morski povjetarac, lješkarenju uz trokutasti bazen i maslinik ili možda čak 50 koraka do zarona u kristalno čisto more, bez gužve, bez buke, bez vreve. U sutonu uz roštilj, u čaši plavca u ležaljci na prekrasnom drvenom decku. U mjesecu na pučini i kući iz snova.

O čemu sanjate vi, ne znamo, ali se nadamo da smo vam dali malo materijala .

Više potražite na noin.hr i noin.hr/ivandolachvar

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:47