PRIJE I POSLIJE

Dragan je od neuglednog stana od 60 kvadrata stvorio profinjeni prostor dostojan Parižana

 Dragan Rakić
Važno je da interijer oslikava vas i vašu ličnost i da se u njemu osjećate ugodno i udobno kaže Dragan

Prije nekoliko godina Dragan se upustio u potragu za svojim novim stanom. Iako je u svome traganju naišao na niz boljih i ljepših stanova, ovaj mladi i kreativni frizer ipak se odlučio za jedan potpuno derutan i loše održavan stan koji je vapio za preuređenjem. Ovakva odluka je možda mnogima čudna, ali ne kada je i Dragan Rakić u pitanju. - Premda sam frizer po zanimanju i vodim dosta uspješan posao, uređenje interijera uvijek je bila moja ljubav. Točnije, time se bavim još od svoje 18 godine. Oduvijek sam volio mijenjati stambeni prostor, sređivati, dekorirati... Svoj prethodni stan sam, također, sam uređivao, kao i svoj poslovni prostor. Što se tiče uređivanja za druge - i to sam radio. Moji prijatelji me uvijek zamole da im pomognem oko promijene životnog prostora. Najboljoj prijateljici sam sređivao stan, drugoj prijateljici sam našao idejno rješenje za caffe bar, sređivao sam i nekoliko stanova u Novom Sadu i Beogradu... Često mi se javljaju preko Instagram profila, pa onda pomognem i online – otkriva na samom početku Dragan.

image

Stan prije adaptacije

Dragan Rakić

U Novom Sadu, na jednoj od omiljenih Draganovih lokacija, smjestio se ovaj prekrasni stan od 60 metra četvornih s dvije terase. Kao što smo i ranije napomenuli stan je bio u jako lošem stanju kada je dobio novog vlasnika te su bili potrebni veliki radovi da bi ga se od njega stvorili nešto ovako divno. Naime, rađena je kompletna adaptacija koja je trajala nekoliko mjeseci, gdje je uklonjen niz zidova, mijenjani su podovi i strop, a početni potencijal dobrog osvjetljenja u konačnici je iskorišten u potpunosti.

image
Dragan Rakić
image
Dragan Rakić
image
Dragan Rakić
image
Dragan Rakić
image
Dragan Rakić
image
Dragan Rakić

- Što se tiče same ideje uređenja, moja vječita inspiracija je Pariz. Volim spoj starog i novog koji, u mom slučaju, čine cjelinu. Volim bijelu boju u kombinaciji s crnom kao vječitu klasiku, i naravno, da ne bi bilo dosadno, kroz to provučem različite boje, materijale i teksture. Moram priznati da sam na samom početku ostvario sve sto sam poželio, ali moj dom uživa u konstantnim promjenama. Kad je u pitanju uređenje ja sam kao dijete s igračkom - kada mu dosadi igračka, poželi novu. Tako i ja. Bez prestanka nešto mijenjam ne bih li sebi učinio životni prostor ljepšim i zanimljivijim. Apsolutno nikada nemam mira i stalno nešto premještam, dodajem, oduzimam. To mi čak dođe i kao terapija u kojoj uživam i koja me smiruje – objašnjava vlasnik.

image
Dragan Rakić
image
Dragan Rakić
image
Dragan Rakić
image
Dragan Rakić
image
Dragan Rakić

Bez imalo skromnosti možemo potvrditi da je ta Draganova ljubav prema uređenju prostora i vidljiva u ovom primjeru. Nekad nimalo zanimljiv stan postao je profinjen prostor kojeg se doista ne bi posramio ni pravi Parižanin.

Također saznajemo kako je za Dragana u procesu uređenja osim estetike, jako velik naglasak na kvaliteti materijala i funkcionalnosti. - Potrebno je razmišljati o proračunu prije samog početka uređivanja. Treba imati fokus na bitnim stvarima, dijelovi poput podova koji zahtijevaju kvalitetnije i dugotrajnije materijale i samim time veću potrošnju, dok je uštedu moguće napraviti na nekim drugim manjim stvarima – napominje Dragan. Isti takav stav se odnosi i na detalje u prostoru, Dragan smatra da je dobro investirat u neki značajan komad koji će biti zvijezda prostora, a onda je za neke druge moguće izdvojiti manju svotu novca. Dobar primjer toga je elegantni i skupocjeni luster u blagovaonici koji preuzima svu pozornost, dok je na ostalu rasvjetu potrošena manja količina novaca.

image
Dragan Rakić

Ova promišljenost vidljiva je u cjelokupnom uređnju, kompletan stan odiše finom estetikom, ali i kvalitetnim odabirom namještaja i detalja. Svaka sitnica je na svome mjestu kako bi pomno kreirala Draganov senzibilitet.

I kako je sam Dragan zaključio za kraj - Nije važno koji stil volite, koju veličinu prostora posjedujete, kako ste ga uredili…važno je da interijer oslikava vas i vašu ličnost i da se u njemu osjećate ugodno i udobno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 00:42