Ljupki stan

Dom inspiriran Pagom

Vodimo vas u stan mladog para u Zagrebu, uređen u morskom vintage stilu

Kad bi se neki prostor morao opisati samo jednom riječju, stan u zagrebačkom kvartu Dubrava koji vam ovaj tjedan predstavljamo, definitivno bi bio – ljubak. Kad bi se dalje trebalo opisivati, uslijedili bi epiteti poput šarmantan, sladak, topao, koloritan…A kako se već bezbroj puta pokazalo da je dom ono što su njegovi vlasnici, nismo se nimalo začudili kad smo upoznali Miju i Dragana, mladi, veseli, pozitivan par koji je s puno ljubavi uredio svoje ljubavno gnijezdo.

– Mi smo dvoje običnih mladih ljudi koji tek kreću u život. Povremeno na tom putu vrijeme kratimo obilazeći buvljake i antikvarijate u potrazi za sitnicama koje bi nam uveseljavale i bogatile život.

Zidovi u stanu obojani su u čarobne pastelne tonove prljavo plave i boje lavande

Studentica sam prava koja koketira s jednim oblikom dizajna zato što je moj hobi oslikavanje platnenih tenisica poznatih pod imenom Moo moo shoes. Dragan je diplomirani doktor medicine koji se također nerijetko primi kista – sa smiješkom nam svog odabranika i sebe predstavlja vlasnica stana, prisjećajući se kako je bilo kada se tek uselila u stan.

Bilo je to prije šest godina, kada je Mija došla u Zagreb na studij. Njezin momak Dragan uselio se nešto kasnije. Stan je prvotno pripadao Mijinoj teti koja se potrudila udovoljiti njezinim željama pri uređenju. Ipak, u to vrijeme, stan nije bio ni približno isti kao danas. Razmještaj prostorija, stil uređenja i boje zidova bili su potpuno drukčiji.

Dominirale su jarke boje poput crvene i žute, a namještaj je bio minimalistički, u boji wenge drveta. Organizacija stana je ostala ista, osim što su s vremenom dnevna i spavaća soba zamijenile mjesta, što se činilo kao logičan potez zato što je prvotno spavaća soba bila gotovo triput veća od dnevne.

– Kad je Dragan prije dvije godine kupio stan, odlučili smo se na znatne preinake, poput mijenjanja namještaja, boje zidova te balkona koji se nadovezivao na sadašnju dnevnu sobu.

Rušenjem balkona ne samo da smo dobili na veličini dnevne sobe, nego je prostor funkcionalno iskorišten, što nije bio prije, posebno zbog balkona koji je bio u vrlo lošem stanju. Pri rušenju balkona ugradili smo novu stolariju, postavili novi laminat, a cijeli jedan zid smo zatvorili u ugradbeni ormar. Naravno, svi zidovi u stanu su dobili nove boje.

Jarke boje zidova zamijenili smo suptilnijim pastelnim tonovima prljavo plave i boje lavande, a tamni namještaj zamijenili smo bijelim – rekla je Mija, priznajući da je ona, kao tipični horoskopski Rak, osoba kojoj je stalo do doma i bližnjih, pa joj je stan (ali i njezinu momku Draganu, ističe) prije svega dom.

Oboje u životu naginju klasičnom stilu, inspiriranom nekim prošlim vremenima pa su se u skladu s tim svoj stan trudili urediti kao opuštajuću oazu, ugodnu ponajprije njima, ali i svima koji se u njemu zateknu.

– Važno nam je da smo okruženi sitnicama koje nam nešto znače. Volimo kad stan ima dušu i priča priču. Svaka stvar u stanu je na svom mjestu s dobrim razlogom i otkriva ljubav prema nečemu. Kao što sam već istaknula, oboje poštujemo i volimo prošla vremena i stvari koje su iz njih proizašle.

Volimo kvalitetu stvari koje su nekada nastajale i uvijek kad nam nešto treba, radije se odlučujemo za staru stvar u dobrom stanju, nego za novu. Iako je većina namještaja u stanu nova i stigla je iz Ikee, najdraži komadi su nam ipak oni koji imaju svoju povijest, poput starog hrastova radnog stola i stolaca, komodice na ulazu u stan i stolića za šminkanje u spavaćoj sobi.

Od ostalih stvari, srcu su nam prirasle lampe u Tiffany stilu, porculanske lutke te razne jastučnice i ostala posteljina, ručni rad koji sam dobila od svojih baka.

Također, volimo fotografiju, posebno crno-bijelu, pa smo i tome posvetili dio prostora. Potrudili smo se osigurati mjesto i školjkama, kako onim koje ljeti izronimo, tako i velikoj periski koja je već godinama u mojoj obitelji, a odlučila sam je pretvoriti u neobičnu lampicu – rekla je Mija koja je sebi, kad je odlazila na studij, obećala da će stvoriti svoj mali morski kutak gdje god bude živjela, u počast njezinu Pagu.

Upravo zbog toga u interijeru važan prostor zauzimaju različite školjke i paška čipka u okvirima koji Miju neodoljivo podsjećaju na paške škrape. – Nisu bitni trendovi, koliko to da ste okruženi stvarima koje vas vesele i opuštaju – poručuju vlasnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 21:52