STAN MJESECA

Dizajner Alessandro Michele renovirao je 800 godina staru palaču u Rimu, a interijer je fascinantan: stilski namještaj, kristalni luster, umjetnička djela...

 MARIA LAURA ANTONELLI/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Alessandro Michele, talijanski modni dizajner koji je donedavno bio kreativni direktor Guccija, strastveni je zaljubljenik u stara, zapuštena mjesta puna povijesti. Nije ni čudo što se upustio u nevjerojatan pothvat - kupnju i obnovu jedne od najtajnovitijih građevina u cijelom Rimu - palače Scapucci. Ova palača stara je 800 godina, a jedna je od rijetkih građevina u talijanskoj prijestolnici koja ima svoju srednjovjekovnu kulu koju lokalno stanovništvo naziva i Kula majmuna.

Palača ima bogatu i živopisnu povijest, o čemu svjedoči činjenica da je Alessandro tijekom renoviranja pronašao originalne papinske grbove iz kasnih 1400-ih gpdin ugravirane u visoke grede. To nije čudno jer su okolne strukture zgrade u to vrijeme funkcionirale kao samostan pape Siksta IV, prenosi Blic.

Proces obnove zasigurno će biti vrlo dugotrajan, zahtjevan i skup, no za sada je jedan stan u samoj palači adaptiran za Micheleove potrebe. I zaista ostavlja bez daha - prepun je nevjerojatnih detalja, keramike, vaza, knjiga, umjetničkih slika, figurica, kolekcija posuđa, marioneta, srednjovjekovnih cipela, stilskih lampi s resicama... Sve je načičkano, kao u muzeju, a opet odiše nekim posebnim skladom i vraća nas u različita razdoblja povijesti. Stan krasi stilski namještaj obložen luksuznim namještajem od pliša ili brokata, te golemi, kristalni lusteri, velike vitrine u antiknom stilu, stolići za kavu s ukrašenim, ukrašenim nogama, velike, drvene komode s radom... Zidovi, ako oni već nisu ispunjeni umjetničkim djelima, oslikani su freskama.

Kako se vama sviđa?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 23:39