Oživljene uspomene

Divna ladanjska kuća smještena uz obalu na otoku Krku: U 80 m2 smjestilo se sve što je potrebno

 Marko Miščević/CROPIX
Posebnost vile Male njezina je veličina. Uz to, kuća je opskrbljena vodom iz cisterne i strujom iz vlastite energane

PROFIL

  • Info: preuređena stara kuća površine 80 kvadrata, sagrađena ranih 60-ih godina
  • Naziv: Vila Mala
  • ​Lokacija: otok Krk
  • Projekt preuređenja: Barbara Turčić Gajzler, tvrtka za projektiranje Marconico

Arhitektica Barbara Turčić Gajzler potaknula je prijateljicu iz Amerike na preuređenje stare kuće na Krku u kojoj je provodila divna ljeta. Nakon smrti njezinih “babe i dede” kuća je polako propadala, ali ona se i dalje vraćala na taj kvarnerski otok.

image
Obiteljske fotografije na kojima se vidi kako je kuća nekad izgledala
Marko Miščević/CROPIX

Ova kuća ima posebno mjesto u mom srcu. Ispunjena je lijepim uspomenama iz djetinjstva na obiteljska okupljanja, provođenje vremena s babom i dedom, tetama, ujacima i rođacima. Dok su krave moga dede lutale zemljom, mi smo plivali i zajedno uživali u obiteljskim obrocima, trčali kroz šumu i uz staze, slobodno se skitajući - prisjeća se vlasnica divne ladanjske kuće smještene uz samu obalu na otoku Krku.

image
Marko Miščević/CROPIX
image
Marko Miščević/CROPIX

Vanjski dio kuće pratio je u potpunosti gabarite i otvore postojeće građevine. Arhitekti su intervenirali na završnom sloju fasade i fasadnim otvorima. Kuću karakteriziraju zelene drvene škure, a krov je pokriven prošaranim crijepom Mediteran

image
Marko Miščević/CROPIX
image
Marko Miščević/CROPIX
image
Marko Miščević/CROPIX
image
Marko Miščević/CROPIX

Vlasnica nam priča da se njezina velika obitelj svake godine okupljala upravo na ovom mjestu, na otoku Krku. Dio obitelji živio je na otoku, dok su ostali živjeli u Sloveniji, a neki i u Americi. No, nakon što su njezini baba i dede preminuli, obitelj je dolazila sve rjeđe. Kuća je polako propadala, sve dok nije bila postala ništa drugo nego napuštena kuća, tiha i tužna.

No, unatoč tomu, ona se svake godine vraćala na Krk. Svako ljeto odšetala bi do kuće i, kaže, provirila kroz razbijene prozore, gledajući u kuhinju gdje je kuhala njezina baka, krevete na kojima su drijemali kao djeca... Uvijek je, kaže, sanjala da bi kuća jednog dana ponovno oživjela. A upravo to ostvarila je u suradnji s lokalnim uredom za projektiranje Marconico, koji vodi arhitektica Barbara Turčić Gajzler. Međutim, odabir arhitektonskog ureda nije bio slučajan. Naime, vlasnicu kuće i arhitekticu Barbaru Turčić Gajzler veže cjeloživotno prijateljstvo.

image
Marko Miščević/CROPIX
image
Marko Miščević/CROPIX

Prevladavaju prirodne boje i materijali. Podovi unutra i vani popločeni su istim pločicama u boji istarskog kamena, vrata su rađena po mjeri od punog drva, a namještaj pomno biran od raznih dobavljača

image
Marko Miščević/CROPIX

- Riječ je o posebnoj prijateljici koja obogaćuje moja ljeta i moj život svake godine kada dođe iz Amerike na Krk. Mogu reći da moj život i moje ljeto bez njezina dolaska nikada ne bi bili isti. Uvijek sam slušala njezine priče o djetinjstvu. Bila su to bezbrižna vremena kada su baba i dede vodili svoje unuke ‘pobirat šumu’, a kad bi se završilo s poslom, boravili su u kućici uz samu obalu gdje su nastale uspomene za cijeli život. Uvijek sam osjećala i željela na neki način uzvratiti tu njezinu ljubav i pažnju koju je sa mnom dijelila. Odlučila sam to napraviti na jedini način koji ja znam, a to je vratiti joj uspomene - kaže arhitektica Barbara Turčić Gajzler, dodajući kako ju je potaknula na ideju da napuštenu kuću, u kojoj nitko nije bio od smrti njezinih bake i djeda, obnovi i vrati joj stari sjaj.

image
Marko Miščević/CROPIX
image

Marko Miščević/CROPIX

Želja vlasnice bila je da sve ostane što autentičnije, da rade lokalni majstori i da se upotrebljavaju lokalni materijali

image
Marko Miščević/CROPIX
image
Marko Miščević/CROPIX

Vrlo brzo su, kaže, pronašle zajednički jezik i u mogućnostima koje su postojale definirale projektni zadatak. Želja je bila da sve ostane što autentičnije te da se zaposle lokalni majstori i upotrebljavaju lokalni materijali. Bio je to logičan slijed u radu tvrtke Marconico, koja se u posljednje vrijeme najviše bavi kućama za odmor, a pritom je okružena lokalnim izvođačima s kojima ima provjerenu, višegodišnju suradnju. Naravno, kuću je bilo potrebno i osuvremeniti.

- Ona se angažirala oko detalja, mi smo odradili tehnički dio. Kuća je opskrbljena vodom iz cisterne i strujom iz vlastite energane - nastavlja arhitektica i dodaje da je okućnica uređena mediteranskim vrtom koji se stapa s okolnom šumom. Pojašnjava nam i kako je kuća dobila naziv.

image
Marko Miščević/CROPIX
image
Marko Miščević/CROPIX
image
Marko Miščević/CROPIX

- Moju prijateljicu njezina obitelj zove Mala, tako je i ovo postala vila Mala, iako je tako velika u svome značaju u emociji - kaže.

I doista, posebnost vile Male njezina je veličina. U 80 kvadrata smjestilo se sve što je trebalo. Unutrašnjost kuće čini otvoreni prostor dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje na koji se nadovezuje galerija na kojoj je spavaonica za djecu. Na dnevni prostor nadovezuje se soba i kupaonica. Kuća je uvijek cijela otvorena, tako da se stalno koristi prostor natkrivene terase s ljetnom kuhinjom.

image
Marko Miščević/CROPIX
image
Marko Miščević/CROPIX

- Izvorno je sagrađena ranih 60-ih godina. Vanjski dio kuće pratio je u potpunosti gabarite i otvore postojeće građevine, intervenirali smo na završnom sloju fasade i na fasadnim otvorima. Kuću karakteriziraju zelene drvene škure koje se ističu na fasadi svijetlog tona, a krov je pokriven prošaranim crijepom Mediteran - opisuje arhitektica.

image
Marko Miščević/CROPIX

Okućnica je osmišljena u nekoliko zona, a vlasnici najčešće borave u prostoru natkrivene terase s ljetnom kuhinjom

image
Marko Miščević/CROPIX
image
Marko Miščević/CROPIX

U interijeru dominiraju prirodne boje i materijali. Podovi unutra i vani opločeni su istim pločicama u boji istarskog kamena, unutarnja i vanjska vrata izrađena su po mjeri od lokalnog stolara, a sve je rađeno u punom drvu. Dominira otvoreno krovište koje je napravljeno od stoljetnih greda, a osjeti se i miris drva...

- Namještaj je u prirodnim bojama drva pažljivo odabran od raznih dobavljača, a slike i dekoracije podsjećaju na davna vremena i vraćaju nas u prošlost - kaže Barbara Turčić Gajzler i dodaje kako je kuća upravo ono što svakome treba; dovoljno je velika, a istodobno dovoljno mala za boravak i održavanje.

image
Marko Miščević/CROPIX
image
Marko Miščević/CROPIX

Na otvoreni prostor dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje nadovezuju se soba i kupaonica. Na galeriji je dječja spavaonica

image
Marko Miščević/CROPIX
image
Marko Miščević/CROPIX
image
Marko Miščević/CROPIX
image
Marko Miščević/CROPIX

Kuća je tako postala oaza mira i lijepih uspomena, što onih iz prošlosti, što onih koji će tek nastati.

- Uz pomoć obitelji i prijatelja moj san je postao stvarnost. Baba i dede uložili su puno ljubavi dok su gradili kuću ranih 60-ih godina. Često sjedim i zamišljam ih da sjede pokraj mene na terasi. Srce mi je puno gledajući kako moja djeca uživaju na ovom posebnom mjestu. Nadam se da će jednoga dana moji unuci uživati ​​ovdje sa mnom i još mnogo generacija koje dolaze. Znam da bi moji baba i dede bili ponosni znajući da smo još uvijek ovdje, uživajući u ovom posebnom blagu koje su nam ostavili - zaključuje vlasnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2024 22:58