AUTENTIČNA OBNOVA

Arhitekti su iznova otkrili i očuvali sve stare elemete u ovom stanu starom skoro 150 godina

 Andrey Bezuglov
U stanu se spašavalo sve što je bilo moguće obnoviti te su se novi elementi prilagođavali zatečenim

U povijesnoj zgradi u srcu Lavova u Hutsulskoj ulici pronašli smo projekt renovacije i redizajna starog stana. Sama zgrada izgrađena je 1892.-1896. godine, pa su projektanti iz studija replus design bureau odlučili zadržati sve što je sačuvano u dobrom stanju iz tog vremena. Zadržavanje autentičnih dijelova i dodavanje nekih novih etno elemenata stvorilo je bezvremenski prostor ujedno ističući moderne aspekte.

image
Andrey Bezuglov
image
Andrey Bezuglov

- Od samog početka bili smo ograničeni izrazito uskim i dugim prostorijama, stoga nam je glavni cilj bio zrcalima i pravilnim postavljanjem namještaja stvoriti osjećaj većeg prostora. Stan je bio u lošem stanju, pa su morali biti uklonjeni popucali stropovi u kuhinji i dnevnoj sobi. Iznad tih stropova otkrili smo stare drvene grede koje smo sačuvali. Neke od njih već su bili trule, kao i kuhinjski pod. Te dijelove smo demontirali i ojačali konstrukciju. Uz integrirano podno grijanje, pod smo obložili prirodnim mramornim pločicama. U cijelom stanu je također renoviran parket u sobama – opisuju arhitekti.

image
Andrey Bezuglov
image
Andrey Bezuglov
image
Andrey Bezuglov
image
Andrey Bezuglov

U stanu se spašavalo sve što je bilo moguće obnoviti te su se novi elementi prilagođavali zatečenim. Zidni svijećnjaci postavljeni su vrlo pažljivo zbog malih fresaka koje su pronađene u spavaćoj sobi. S autentičnih međusobnih vrata s kraja 19. stoljeća ostrugani su brojni slojevi boje, te su iznova lakirana. Još jedan element koji je spašen i popravljen bio je starinski ormar iz sredine 19. stoljeća. S godinama je pocrnio, zbog više slojeva laka. Arhitekti su odlučili ne dirati površinu, samo su je izravnali, napravili manje popravke i ostavili kako je bila. Povijesna peć iz tvornice Levynskyi reinkarnirana je u velikom otvorenom kaminu.

image
Andrey Bezuglov

- Dizajnirajući ovaj prostor, nastojali smo zadržati određeni ambijent i duh stana u povijesnoj jezgri Lavova. Također smo željeli naglasiti prijateljsko okruženje susjedstva u tipičnom dvorištu Lavova gdje susjedi komuniciraju sa svojih balkona. U sklopu tog koncepta zamijenili smo prozore koji gledaju na dvorište velikim aluminijskim okvirima koji se široko otvaraju. Prozori na glavnom pročelju replicirani su prema staroj tehnologiji korištenjem drva i originalnog prozorskog okova – objašnjavaju projektanti.

Najveća promjena vidljiva je u kuhinjskom prostoru. Veliki lagani multifunkcionalni kuhinjski stol nosi sudoper, površinu za kuhanje i malo prostora za doručak ili rad od kuće. Otvoreni kuhinjski ormarići od orahovine osiguravaju jednostavan i brz pristup svemu bez povlačenja vrata.

image
Andrey Bezuglov
image
Andrey Bezuglov
image
Andrey Bezuglov
image
Andrey Bezuglov

Raspored spavaće sobe je promijenjen kako bi se izolirala dječja soba. Napravljena je pregrada s ponovnom ugradnjom vrata, dodanim staklima na vrhu i uređenim garderobama sa strane. Vlasnik stana želio je koristiti dvije drvene grede uklonjene iz stare hutsulske kuće na selu. Te grede s ugraviranim natpisima potječu iz kuće koju je sagradio vlasnikov djed. Kako stare kuće više nema, grede su od posebne važnosti i povezuju obiteljske generacije.

image
Andrey Bezuglov
image
Andrey Bezuglov

Kupaonica je jednini prostor bez dekora i sadrži smo samo najnužnije. -Ne bismo mogli zamisliti kupaonicu bez prozora, jer je to najvažnija prostorija u kojoj dan počinje. Trebalo nam je više dnevnog svjetla, pa je postavljen dodatni mali okrugli prozor. Umivaonik je poduprt spaljenom cjepanicom, a kada je postavljena u spavaćoj sobi kako bi se uz širom otvorene prozore moglo uživati u zvucima grada u ugodnoj kupci – zaključuju iz arhitektonskog studija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2024 21:14