Mekan i topao

Znate li koji je najtopliji zimski materijal koji je "must have" u svakom domu? Prirodan je, najbolje grije, a nije krzno

 INSTAGRAM/ @NINADRADDYDESIGN/

Zima. Hladnoća. Snijeg. Dvije riječi - ostajemo u svom domu. Donosimo savjete s najboljim trikovima za mini makeover stana u ugodnu bajku! Svi trikovi su provjereni iz prve ruke, praktični, jednostavni i što je najvažnije - jeftini!

​Dom nikako ne bi smio biti mjesto u kojem samo prespavamo. Ako uređujete dom s vizijom kako ćete se u njemu opuštati nakon radnog dana i kvalitetno provoditi slobodno vrijeme, to je znak da od svojeg životnog prostora želite nešto više. Vodeći svjetski psihoterapeut Robi Ludwig jednom je rekao da je "naša obaveza učiniti okolinu u kojoj živimo svojim osobnim psihičkim i fizičkim utočištem". To, kaže Ludwig, mora biti mjesto u kojem se možete istovremeno opustiti, meditirati, odmarati um i tijelo, razmišljati... Ovisno o sezoni, postoje brojni načini kako svoj stan možete učiniti udobnijim, ugodnijim i ljepšim za stanovanje, a pritom ne morate potrošiti mnogo novca. Dovoljne su male promjene i vaš dom će iz prosječnog postati supergenijalan. Pritom, vi ne morate biti neki stručnjak u dizajniranju kako bi sve ispalo dobro, dovoljno je slijediti tek nekoliko jednostavnih savjeta i rezultat neće izostati.

Kako smo trenutačno u središtu zime, dani su kratki i uglavnom tmurni, potreba da budemo doma jača je nego ikada. Upravo zbog toga, ovo je vrijeme idealno za mini makeover i to s ciljem - utopli dom. Za vas smo istražili na koje sve načine možete utopliti svoj dom, i to na dva načina - vizualno s lakim dizajnerskim trikovima i doslovno - određenim ponašanjem u domu koje će znatno smanjiti potrebu za korištenjem energije za grijanje.

1. Dobar kauč i sofa su imperativ za potpunu sreću

Tijekom zimskih mjeseci, omiljena aktivnost postaje - dugosatno izležavanje u svim mogućim pozama - na boku, na leđima, na trbuhu, sklupčani... Kako god nam je u tom trenutku udobno i ugodno. Jasno je - dobar kauč, sofa, dvosjed i/ili trosjed ključni su za stvaranje tople atmosferu u domu. Naravno, kako su siječanj i veljača mjeseci tankog kućnog budžeta, ne predlažemo vam da kupite novu sjedeću garnituru. Umjesto toga malo transformirajte već postojeću!Primjerice, ako imate kožni kauč, pokrijte ga nekim lijepim i toplim prekrivačem.

Nećete vjerovati koliko će ovaj jednostavni postupak napraviti promjene u vašoj dnevnoj sobi, prije svega unijeti u nju toliko potrebne topline i dati joj dodatnu estetsku dimenziju, a uz to prekrivač će savršeno poslužiti za zaštitu svih mogućih oštećenja i habanja. Kako bi doživljaj bio potpun, nabavite još nekoliko dodatnih deka i prekrivača koje ćete ležerno prebaciti preko sjedalica kako bi vam bili pri ruci kada se poželite ušuškati dok navečer gledate film, pijete fini čaj, čitate knjigu ili jednostavno se grlite s dragom osobom.

2. Pametno odaberite hranu za hladne večeri

Ovo ste sigurno čuli već sto puta, ali ima smisla ponoviti. Hrana uvelike utječe na to kako ćete se osjećati. Kada je zima, organizam nekako prirodno teži toplim jelima na žlicu. Zato zaboravite osvježavajuće salate i odlučite se za ukusne juhe, variva i gulaše. Ta krepka, zamamna jela koja su prave zimske energetske bombe dobro će vas zagrijati u nekoliko minuta!

3. Obavezno osmislite kutak za čitanje

Kada mrak pada tako rano, a dani su sve kraći, lako je upasti u zamku besmislenog gledanja TV-a unedogled. To što vam vrijeme nije po volji, ne znači da se morate prepustiti depresiji i nekvalitetnom provođenju vremena. Umjesto toga, dajte si truda i osmislite u svojem domu kutak za čitanje. On mora biti slatko i udobno osmišljen kako biste se u njemu osjećali što bolje.

I ne brinite, ne morate imate ekstra prostoriju kako biste ostvarili ovu misiju. Dovoljno vam je tek nekoliko jastuka, dobro svjetlo za čitanje i velika čaša u koju ćete natočiti svoj omiljeni zimski napitak.

4. Obiteljske fotografije neka budu posvuda

Ništa ne grije bolje od pogleda na drage ljude, zar ne? Kako biste učinili svoj dom intimnijim, postavite najdraže obiteljske fotografije posvuda po stanu ili kući. Možete ih objesiti po zidovima, staviti na police, na stol ili možda čak iskoristiti mogućnost da vam neki slikar nacrta prema fotografiji obiteljski portret. Koristeći baš obiteljske fotografije kao glavni dekor u domu osjećat ćete se ugodno.

5. Stvorite atmosferu tamnijim zidovima i prisustvom narančaste, žute i smeđe

Bojanje zidova odličan je način za napraviti mini makeover doma a da ne osiromašite kućni budžet. No, umjesto očekivanih svjetlijih boja, odlučite se za hrabre, tamne i dramatične boje - ugljen sive ili čokoladno smeđe. Pritom nemojte pretjerivati. Dodajte u prostoriju i malo bijele, primjerice namještajem ili sitnicama, kako cjelokupan dojam ne bi bio "pretežak" i sumoran. Isto tako, profesionalna savjetnica za boje Barbara Jacobs naglašava kako je odabir boja u domu često ključan za uravnoteženo psihofizičko stanje.

Za mirniji ambijent provjerite da vam boje u stanu nisu presvijetle. Umjesto njih, radije odaberite toplije nijanse poput narančaste, žute i smeđe.

6. Krzno je sinonim za interijersku udobnost

Ništa ne govori više o udobnosti od krzna. Najbolje to znaju Skandinavci koji su definiciju krzna kao dekora u interijeru doveli do samog savršenstva. Pravo krzno, ali i umjetno, nije samo toplo i ugodno, nego izgleda profinjeno i pridonosi udobnoj atmosferi u prostoru. Krznom se u domu pokriva baš sve - od stolaca, kreveta, kauča, sofa, a krzno se u posljednje vrijeme koristi i kao dodatni prekrivač za tepih. Ta kombinacija izgleda jako efektno! Krzno možete postaviti i na stol kao stolnjak ili samo traku - izgleda odlično!

7. Svijeće i kamin za romantiku

Nedostaje vam romantike i osjećaja udobnosti u domu? Jednostavno zapalite vatru! Ovo je najjednostavniji i najučinkovitiji savjet koji vam možemo dati, a ako nemate, kao neki sretnici, kamin, ne očajavajte. Svijeće također mogu napraviti isti efekt. Pazite samo da ih postavite na mjesta gdje neće biti u blizini zapaljivih materijala.

8. Stvari od flanela su jako tražena roba na tržištu

Najtopliji zimski materijal koji je "must have" u svakom domu je flanel. Riječ je o 100% pamučnom materijalu koji ima posebnu mekoću i punoću te kratko šišane niti koje ga čine osobitim i toplim. Ova gusta i kompaktna tkanina idealna je za hladne zimske noći. Znači za zimske dane biramo flanelsku posteljinu, što ne znači da su drugi materijali "hladniji", ali flanel je zimski. Obavezna je oprema za zimsko ušuškavanje i cijeli niz deka. Možete birati između onih od 100% pamuka, 100% mikrofibre, 100% poliestera ili od mješavine pamuka i akrila.

Odabir deka za spavaću sobu individualan je odabir svakoga od nas. Netko deke u spavaćoj sobi koristi isključivo kao dekorativan dodatak, netko se pokriva s njima, a netko obavezno ispod deke ima još i gornju plahtu. Ako se u spavaćoj sobi deka koristi isključivo za pokrivanje, najbolji odabir je uvijek pamučna, ali s obzirom na razvoj tehnologije i materijala u današnje vrijeme, mekoća i podatnost mikrofibre i mješavine pamuka i akrila ili poliestera nikoga neće zasmetati.

Što se, pak, tiče dnevnog boravka u kojem vrijeme provodimo u uživanju i odmaranju, najbolji odabir su tople i premekane dekice od mikrofibre čija podatnost baš zove da se ušuškamo. Kako biste imali totalnu zimsku opremu, nabavite još i pernate poplune i jastuke koji su izrađeni ili od 100% perja ili od mješavine perja i paperja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 07:12