Promocija knjige Snješke Knežević

"Zagreb je dobio kapitalnu knjigu": Pogledajte kako je mogla izgledati crkva Sv. Blaža

Knjiga ”Zagrebački povijesni trgovi, parkovi i neke ulice” Snješke Knežević
 Franjo Kiš

Promocija knjige "Zagrebački povijesni trgovi, parkovi i neke ulice" Snješke Knežević, koju je izdala ArTresor naklada, održana je prošli tjedan u atriju MUO-a. U knjizi piše o trideset i pet javnih prostora, u tri povijesne jezgre Zagreba - na Gradecu (Gornjem gradu), Kaptolu i u Donjem gradu.

image
Snješka Knežević

"Zagreb je dobio kapitalnu knjigu", istaknu je Joško Belamarić na promociji.

Knjiga od 550 stranica podijeljena je na tri dijela - Kaptol, Grič i Donji grad. Počinje prikazom najstarijega zagrebačkog trga, Markova trga.

"Samo dio o Gornjem gradu bi se mogao posebno izdati kao pocket book, da služi pri obilasku tog dijela grada", primijetio je Belamarić.

image
Knjiga "Zagrebački povijesni trgovi, parkovi i neke ulice" Snješke Knežević
Franjo Kiš

Trgovi i drugi prostori obrađeni su detaljno, a knjiga vrvi i zanimljivim povijesnim fotografijama i slikama, s njih 750, kojima je raskošno ilustrirana. Primjerice, moguće je vidjeti prijedlog Josipa Vancaša za projekt crkve Sv. Blaža iz 1906. godine na području srednjoškolskog igrališta, koji nije realiziran, te u knjizi ima i mnogo drugih zamisli kako su dijelovi Zagreba mogli izgledati.

Zvonko Maković istaknuo je, pak, fascinantan autorski rad Snješke Knežević, novinarski, istraživački i arhivski rad, koja je uz to i velika polemičarka.

image
Promocija knjige "Zagrebački povijesni trgovi, parkovi i neke ulice" Snješke Knežević u atriju MUO-a

"Gdje je ta energija sadržana? Kad i kako su nastale sve njezine knjige i drugi radovi? Snješka Knežević od 24 sata u danu 20 sati koristi za rad. Na 11. stranici ove knjige postoji 12 imena ljudi koji su se posvetili istraživanju Zagreba i male fotografije svih koji su prethodili Snješki Knežević. No nitko nema tu strast kakvu ima Gjuro Szabo i Snješka Knežević, no Snješka je nadmašila Szabu u tome kako strasno voli Zagreb. Meni su Snješka Kneževi i Dragutin Hirc najdraži autori. Ona piše subjektivno, ali bazira se na faktima. Ta aktualnost da se ustraje i prati u našoj sredini ne postoji. Zagreb ćemo preko ove knjige zavoljeti, ako ga još ne volimo, a oni koji ga vole na još cjelovitiji način će ga voljeti", rekao je Zvonko Maković.

image
Promocija knjige "Zagrebački povijesni trgovi, parkovi i neke ulice" Snješke Knežević u atriju MUO-a

Jedan od poticaja za ovu knjigu bila je činjenica da ne postoji cjelovit i ujednačen prikaz povijesnih javnih prostora Zagreba. Prema uzoru na veće i velike europske gradove koji imaju monografije povijesnih javnih prostora, ovom se knjigom želi ispuniti praznina, a najprije uputiti na naslijeđene autentične vrijednosti. Knjiga je namijenjena onima koje zanimaju povijest i spomeničke baštine Zagreba. Teži razvijanju senzibiliteta građana za njih te obogaćenju znanja: onih koji u njemu žive ili ga posjećuju, koji ga proučavaju, koji o njemu skrbe i odlučuju. Onima koji budu obnavljali povijesno središte teško nastradalo u nedavnom potresu želi biti podsjetnik na ono što treba pamtiti i očuvati.

image
Groblje sv Jurj, 1864

image
Istočna strana Markova trga prije rušenje zbog zgrade Sabora, 1907

image
Projekt crkve sv. Blaža 1906. na području srednjoškolskog igrališta

image
Kaptolski trg 1885

image
Nogometna utakmica 16.4.1911. na području srednjoškolskog igrališta

image
Hotel Caru austrijanskom, 1866, Iiica 4, kasnije Nama

image
Stara katedrala prije potresa 1880

Knjigu možete kupiti na: www.artresor.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 02:30