Šesti međunarodni Dan D bavit će se arhivom i poviješću dizajna

Od 3. do 5. srpnja trk u bivšu vojnu bolnicu u Vlaškoj 87

Šesti po redu međunarodni festival dizajna Dan D održat će se od 3. do 5. srpnja u prostorima bivše vojne bolnice u Vlaškoj ulici u Zagrebu, nastavljajući tako praksu oživljavanja napuštenih zagrebačkih prostora.

Istraživanje povijesti

Ove godine u bivšoj vojnoj bolnici u Vlaškoj 87 Dan D otvara raspravu o Arhivu dizajna. Tematski dio festivala tako će predstaviti niz karakteristično autorskih projekata koji su posljednjih godina na različite načine istraživali povijest dizajna. Dio tih projekata već je predstavljen javnosti, dio će se predstaviti u novom obliku, a dio će biti premijerno predstavljen upravo na Danu D.

Pomaknut termin

Projekti će biti predstavljeni u širokom rasponu medija – od izložbi, timelinea preko publikacija, plakata, instalacija, mini kolekcija predmeta, fotografija i videointervjua do drugih oblika dokumentacije. Temu nasljeđa dotiče i ovogodišnji natječaj regionalne izložbe Young Balkan Designers 2015., raspisan u okviru nedavno osnovane Balkanske dizajnerske mreže koju su zajednički pokrenuli Hrvatsko dizajnersko društvo, organizacija Mikser iz Beograda i Public Room iz Skopja. Ovogodišnji Dan D terminski je, u odnosu na prijašnje godine, pomaknut na srpanj te je jedina velika festivalska manifestacija koja se u Zagrebu odvija na samom početku ljeta, na taj način obogaćujući kulturnu ponudu grada u mjesecu kada ga posjećuje velik broj turista.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 14:05