zabava i edukacija

Rab Archaeological (T)races – aplikacija koja vas vodi i upoznaje s kulturnom baštinom otoka Raba

 Rab Archaeological (T)races
Biciklom ili pješice, uz aplikaciju možete istražiti 40 kilometara duge staze s više od 30 arheoloških i etnografskih lokaliteta

Na Rabu, otoku sporta, jučer je online predstavljena mobilna aplikacija Rab Archaeological Traces. Riječ je o aplikaciji koja na zabavan i edukativan način objedinjuje tri poučne staze koje se protežu kroz Kampor (staza Capo Fronte), Lopar (staza Epario) i Supetarsku Dragu (staza Frux). Služeći se aplikacijom moguće je proći 34 info točke bogate zanimljivostima o dosad neistraženoj prirodnoj i kulturnoj baštini otoka – arheološkim, sakralnim i etnografski značajnim lokalitetima ili područjima.

Aplikacija je svojevrsna nadogradnja istoimenog projekta iniciranog u sklopu programskog pravca 27 susjedstava – Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. U prvoj fazi projekta, koja je javnosti predstavljena u lipnju ove godine, uređene su poučne staze, dok je u drugoj fazi izrađena interaktivna mobilna aplikacija kao svojevrsni vodič za individualno istraživanje otoka ili kao pripomoć prilikom vođenih tura.

image
Rab Archaeological (T)races

Aplikacija objedinjuje navigaciju, proširenu stvarnost (virtualne likove), audio i video sadržaje, razne zanimljivosti, pitalice, igrice i AR fotografiranje te ima ugrađenu statistiku i sustav nagrađivanja. Na Google Playu i App Storeu dostupna je na hrvatskom i engleskom jeziku, a za sljedeću godinu najavljena je njena nadogradnja za njemački i talijanski jezik.

„Na jednostavan, razumljiv i zabavan način prezentirano je tisućljetno kulturno nasljeđe otoka koje je do sada većim dijelom bilo nepoznato čak i Rabljanima, a s druge strane pruženi su utemeljeni podaci koji se baziraju na relevantnoj literaturi i istraživanjima te u cjelokupnom projektu moram istaknuti ulogu naših stručnih suradnika – arheologa Ane Konestre i Ranka Starca te tvrtke PokloniMe koja je bila izvođač aplikacije. Iako aktualnu pandemiju nismo mogli predvidjeti, čini se da je projekt došao u pravom trenutku jer otvara mogućnosti za aktivan, interdisciplinaran, edukativan, i što je u ovom trenutku najvažnije, siguran vid provođenja slobodnog vremena ili godišnjeg odmora u prekrasnoj, čistoj i očuvanoj prirodi“, kazala je Tonka Kavran, ravnateljica Centra za kulturu Lopar i voditeljica projekta Rab Archaeological (T)races.

image
Rab Archaeological (T)races

Biciklom ili pješice, uz aplikaciju možete istražiti 40 kilometara duge poučne staze s više od 30 arheoloških, sakralnih i etnografskih lokaliteta skrivenih u netaknutim otočnim krajolicima

Ljubitelji prirode i aktivnog života mogu odabrati hoće li staze Rab Archaeological (T)races proći pješice ili biciklom, a prilagođene su gotovo za sve uzraste.

„Aplikacija je sadržajno prilagođena korisnicima različitih interesa, djeci, odraslima, rekreativcima i sportašima, zaljubljenicima u arheologiju i onima koji žele znati više. Prezentira i valorizira arheološku baštinu, ali i prekrasne rapske krajolike. Vjerujemo, o čemu svjedoče i dosadašnja iskustva, da će ovaj projekt biti motiv dolaska na otok brojnih gostiju iz Hrvatske i inozemstva te pozivnica lokalnom stanovništvu da doživi rapske staze iz drugačije perspektive“, rekla je Katarina Ribarić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Rab i članica projektnog tima.

Uz navigaciju i informacije o samim lokalitetima, aplikacija pruža i niz zanimljivosti, legendi i predaja vezanih za otok i život na njemu. Uz mnoge pozitivne reakcije i veliki interes medija, projekt su posebno prigrlili otočani.

„Dobili smo zanimljiv i atraktivan sadržaj koji kombinira kulturni i jedan od najbrže rastućih oblika turizma - aktivni turizam. Također, potaknuta su istraživanja do sada neistraženih arheoloških lokaliteta, a samim time stvaramo preduvjete za njihovu zaštitu. I na kraju, jedna od najvećih vrijednosti ovog projekta je edukacija, prije svega lokalnog stanovništva o bogatstvu koje naš otok ima, jer tek kada lokalno stanovništvo shvati čime sve raspolažemo, počet će cijeniti svoj otok još i više“, izjavio je Luka Perčinić, voditelj marketinga TZG Raba i član projektnog tima.

Rab Archaeological (T)races zajednički je projekt Centra za kulturu Lopar, Pučkog otvorenog učilišta Rab te Turističke zajednice Općine Lopar i Turističke zajednice Grada Raba koji se provodi u partnerstvu s Institutom za arheologiju i Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja Rijeka. Aplikacija je izrađena uz financijsku potporu Grada Raba i Općine Lopar.

image
Rab Archaeological (T)races

Na predstavljanju su sudjelovale članice užeg projektnog tima – Tonka Kavran, ravnateljica Centra za kulturu Lopar i voditeljica projekta te Katarina Ribarić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Rab. Sudjelovali su i Kata Barišić, direktorica tvrtke PokloniMe koja je bila izvođač aplikacije, načelnik Općine Lopar Josip Borić, zamjenik gradonačelnika Grada Raba Denis Deželjin, Emina Višnić, rukovoditeljica kulturnog programa Rijeke 2020 – EPK, Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke te Sonja Šišić, pročelnica županijskog UO za kulturu, sport i tehničku kulturu.

Projektni tim poziva sve ljubitelje sporta, aktivnog života, arheologije i povijesti da istraže rapsku kulturnu baštinu i prirodne ljepote te da novu aplikaciju koriste tijekom cijele godine. Za iduću godinu u planu je edukacija za turističke, bike i planinske vodiče te nove edukativne i sportsko–rekreativne aktivnosti na poučnim stazama.

Više pojedinosti o projektu i aplikaciji svi zainteresirani mogu pronaći na službenoj web stranici – www.rabarchaeologicaltraces.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 00:14