katar 2022

Prvi put u povijesti nogometa veliki stadion koji se rastavlja: Nisu Lego kocke, još je luđe

 Qatar 2022
Stadium 974 dobio je ime po broju brodskih kontejnera korištenih za njegovu izgradnju

Šaren, funkcionalan i ekološki održiv, takozvani Stadium 974, projektiran od strane Fenwick Iribarren Architects, označava važan iskorak u projektiranju i gradnji sportskih objekata.

image
Qatar 2022

U suradnji s građevinskim inženjerima Schlaichom Bergermannom Partner i inženjerskim konzultantskim tvrtkom Hilson Moran španjolski arhitektonski studio - uoči Svjetskog prvenstva FIFA 2022. dovršio je u Kataru prvo sportsko mjesto u povijesti dizajnirano da može biti potpuno rastavljeno po potrebi.

image
Qatar 2022
image
Qatar 2022

Ranije poznat kao Ras Abu Aboud, Stadium 974 s 40.000 sjedala, u blizini luke Doha, sastoji se od modularne čelične konstrukcije, djelomično recikliranih i prenamijenjenih šarenih brodskih kontejnera. Cilj je da se stadion nakon nogometnog turnira 2022. demontira i ponovo montira na novu lokaciju ili prenamijeni u niz manjih mjesta.

Njegov modularni dizajn također je smanjio troškove izgradnje, vrijeme izgradnje i gubitak materijala, a organizatori su rekli da metode učinkovitosti vode osiguravaju da će smanjiti potrošnju vode za 40 posto u usporedbi s konvencionalnim fazama razvoja.

image
Qatar 2022
image
Qatar 2022
image
Qatar 2022

Stadium 974 dobio je ime po broju brodskih kontejnera korištenih za njegovu izgradnju. Broj 974 također je međunarodni pozivni broj zemlje. Brodski kontejneri, od kojih su mnogi korišteni za prijevoz građevinskog materijala do mjesta događaja, služe kao počast katarskoj pomorskoj povijesti i industrijskoj baštini tog mjesta.

Prema Vrhovnom odboru za FIFA Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022., Stadium 974 projektiran je s namjerom kako bi dobio certifikat od pet zvjezdica u Globalnom sustavu procjene održivosti (GSAS) za svoju konstrukciju i dizajn. GSAS ocjenjuje zelenu gradnju i infrastrukturu diljem Bliskog istoka i sjeverne Afrike. Certifikat je dostupan za projektiranje, izgradnju i rad građevine, a šest zvjezdica je najveća moguća ocjena.

image
Qatar 2022

Oblik stadiona i praznine između sjedala olakšavaju prirodnu ventilaciju, što znači da nije potrebno umjetno hlađenje. Tome doprinosi i blizina stadiona moru.

Vrhivni odbor se također nada da će projekt poslužiti kao "inovativni nacrt" za održiviji dizajn sportskih objekata za buduće velike događaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 18:21