ČAROLIJA NA GLAVI

Ovo se ne propušta! Primijenjena umjetnica Staša Čimbur ima izložbu šešira u predivnom grofovskom dvorcu

 Privatna arhiva
Možete je razgledati u Gradskom muzeju Virovitica, koji je prije dvije godine proglašen najboljim slavenskim muzejem na svijetu, a traje od 14. lipnja do 31. srpnja

Čak 74 šešira, fascinatora, hatinatora i drugih nosivih objekata koji prerastaju u skulpture zagrebačke primijenjene umjetnice Staše Čimbur mogu se od 14. lipnja do 31. srpnja razgledati u Gradskom muzeju Virovitica. Izložba pod nazivom "Chitchat Under the Hat Act 1: Summer Sunset Promenade" obuhvaća njezine bajkovite i zaigrane radove nastale u protekle dvije-tri godine. Svima koji vole modu Stašu Čimbur ne treba posebno predstavljati, no kustosica izložbe Mihaela Kulej rekla nam je nešto više o samoj autorici i izložbi.

image

Staša Čimbur priprema šešire za izložbu

Privatna arhiva

- Staša Čimbur je primjenjena umjetnica čiji izričaj obuhvaća asesoar - šešire, nosive objekte za glavu, torbe, spremnike, interijer asesoar te assemblage. Obrazovana majstorski, a vođena maštom i izričajem, šešir je njeno mjesto gdje vještina susreće kreaciju te nastaju maštoviti objekti koje Staša oblikuje poput skulptura, uvažavajući pri tom i povijesne utjecaje. Do sada je izlagala na 200-ak izložbi, modnih revija, performansi po Europi i Americi, a njeni šeširi spoj su različitih materijala, tehnika i simbola - kazala je Mihaela Kulej.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Više o izloženim šeširima, inspiraciji i postavku izložbe rekla nam je u intervjuu sama Staša Čimbur.

Kako je došlo do vaše suradnje s Gradskim muzejem u Virovitici?

- Kad me Mihaela Kulej, kustosica i ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica, nazvala s prijedlogom za izložbu nisam ni slutila koliko će me začarati čitava priča. Muzej je smješten u novoobnovljenom dvorcu koji datira s početka 19. stoljeća a upravo po njemu tadašnji vlasnici, znamenita grofovska obitelj dobiva plemićki naslov Pejačevići Virovitički. Muzej je 2022. godine proglašen najboljim slavenskim muzejom dobivši nagradu Živa te je nominiran za najbolji europski muzej. Čitav tim muzeja je angažiran, entuzijastičan i moderan te ga njihov interaktivni pristup čini mjestom za budućnost. Od trenutka kad je Mihaela Kulej posjetila moju zadnju samostalnu u MUO 2019/2020 godine željela je izložbu šešira, a ova sad je potpuno novo izdanje.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Koliko će biti izložaka, što sve izlažete i kako je zamišljen postav izložbe?

- Na izložbi ‘‘sudjeluje‘‘ 74 šešira, fascinatora, hatinatora i nosivih objekata koji prerastaju u skulpture. Izloženi su na raznovrsnim glavama-stalcima koje sam intervencijom učinila originalnim. Naziv izložbe sugerira odnos između dvije osobe pa su tako i eksponati postavljeni u zamišljenom čavrljanju.

Što vas nadahnulo za nju? Zašto "Chitchat under the Hat"?

- Chitchat u engleskom označava small talk, što bi u prijevodu bilo čavrljanje, ćaskanje ili ćakulanje. Pretpostavlja se, o nevažnim temama, zabave radi, no stvar možemo i zakomplicirati. Koliko se važnih odluka donijelo pod šeširom ili sa šeširom na glavi? Koliko afera se odigralo, koliko obodom skrivenih pogleda je započelo velike ili zabranjene ljubavi? Kakva čavrljanja vodimo u ‘‘našim glavama‘‘? Što se sve odigrava ispod šešira? Podnaslov izložbe Act 1: Summer Sunset Promenade čini je predstavom u kojoj se s pravom očekuje i drugi čin. U ovom činu, glavni akteri šeširi predstavljaju proljetno-ljetne kolekcije nadahnute živim koloritom, lakoćom, lelujavošću. Oni su spremni za živost promenade u zalasku sunca kad svi izlaze u šetnju pokazivati se, sretati i čavrljati.

image
Deyan Barić/Dominionart
image
Deyan Barić/Dominionart
image

Stašine šešire koji će biti na izložbi nose modeli Asuka Maruo i Vid Vugrinec, a našminkao ih je Dino Baksa

Deyan Barić/Dominionart

Opišite malo najzanimljivije izloške?

- Posjetiteljima će biti zanimljivo pratiti u katalogu s kojih sve izložbi potječu neki, namjerno sačuvani eksponati, a u ovom trenutku savršeno uklopljeni u temu. Izlošci su grupirani u kolekcije pa će razgledavanje biti poput putovanja kroz različite materijale, tehnike, inspiracije i nazive. O materijalima i tehnikama izrade ljetnih šešira pišem u katalogu. Nova kolekcija sastoji se od predimenzioniranih šešira s jedne i fascinatora za ‘‘vrh glave‘‘ s druge strane. Tu su i primjerci moje suradnje s umjetnicima Danijelom Srdarevim i Lazerom Rokom Lumezijem.

Gdje sve pronalazite inspiraciju za izradu šešira?

- Pitam se kakve sve šešire želim nositi! Inspiracija je posvuda, u licima, dragim prijateljima, filmovima, okrutnim događajima danas u svijetu, sitnim a opet važnim stvarčicama koje čine život, susretima, zamišljenim krasnim svjetovima...

image
Deyan Barić/Dominionart
image
Deyan Barić/Dominionart

Kakvoj ženi su namijenjeni vaši šeširi?

- Onoj koja želi šešir i ne mari za procjenjivanje prema pojavnosti. Ili, baš svjesno provocira reakcije radi. No, na kraju priče stvar je jednostavna. Šeširi donose sreću, ugađaju nam, razveseljavaju nas, postoje da bi nas učinili ljepšima i originalnim.

Hoće li se, kada i gdje moći kupiti šeširi s izložbe?

- Šeširi su izloženi do kraja srpnja, a potom se vraćaju u atelier. Njegova vrata su otvorena za sve znatiželjnike i poklonike da isprobavaju i stvaraju ‘‘novo prijateljstvo‘‘ s predmetom kakav možda ne nastanjuje njihovu garderobu. Cijenu je uvijek interesantno saznati jer, koliko bi uopće mogli koštati unikatni šeširi? Ovisno o kreaciji, materijalu, obliku i vremenu koje je potrebno za izradu, raspon cijena varira između 200 i 600 eura. Objektima koji su prave male skulpture cijena je viša.

Koliko vam je u prosjeku potrebno vremena za izradu nekog kompliciranog modela?

- Komplicirani model iziskuje 50-ak radnih sati. Ponekad priprema uključuje vrijeme za izradu originalnog kalupa pa tek potom dolazi kreiranje. Za neke kreacije materijal se ručno boja ili oslikava. U klobučarskom i kitničarskom zanatu sljubljenim s primijenjenom umjetnošću kreativnim rješenjima nema kraja.

Što biste željeli postići ovom izložbom?

- Što želim postići kreirajući šešire u okruženju koje globalno za to ne mari? Obožavam raditi šešire. Doista sam istinski sretna kad kreiram i stvaram rukama... Svakim novim projektom ugađam sebi, ponese me kreativnost a u isto vrijeme vjerujem da prenosim tu sreću na druge i priređujem im pravi festival za oči. Održavam živim beskrajno bogatstvo ovih tradicijsko-umjetničkih zanata. I, očarao me dvorac!

image
Deyan Barić/Dominionart
image
Deyan Barić/Dominionart
image
Deyan Barić/Dominionart

Kakvi su Vam planovi za dalje?

- Nakon Act One: Summer Sunset Promenade planiram Chitchat Under The Hat - Act Two kao drugi čin ove ‘‘predstave‘‘. U njemu će glavni akteri biti oblici od pusta, recikliranog krzna, kože, obavijeni žicom, izmišljene životinje koje će grliti naše vratove. Uronjeni u maglu, kroz močvaru i kišu ili odoljevajući vjetru kroz pahulje snijega putovati će na neku ludu svečanost... jer, život je party! Odjenimo se za nju!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2024 13:40