budućnost je tu

Otvoren prvi 3D printani most na svijet: Amsterdam dobio dosad neviđenu poveznicu preko kanala

 MX3D, Joris Laarman Lab, & Arup
MX3D i Joris Laarman Lab razvili su most koji povezuje prošlost i budućnost Amsterdama

Amsterdam je poznat po mirnim kanalima i zavojitim uličicama, bogatoj kulturnoj povijesti i afinitetu za sve vrste užitaka. Povijesne znamenitosti i dalje šarmiraju turiste i stanovnike između gradskih kanala, dok suvremena i održiva arhitektura vraća rastuću četvrt Amsterdam-Noord na kartu znamenitosti. Povezujući prošlost Amsterdama s budućnošću, dizajneri i inženjeri u MX3D i Joris Laarman Lab razvili su prvi 3D printani most na svijetu preko jednog od najstarijih amsterdamskih kanala u gradskoj četvrti De Wallenu, prenosi Yanko Design.

image
MX3D, Joris Laarman Lab, & Arup

MX3D i Joris Laarman Lab surađivali su s globalnom inženjerskom tvrtkom Arup, zajedno s mnoštvom dizajnera i timova za 3D ispis kako bi razvili most. Kombinirajući tradicionalne čelične konstrukcije s računalnim dizajnom, most od nehrđajućeg čelika simbolizira povezivanje prošlosti Amsterdama i njegove budućnosti. Prostirući se na nešto više od dvanaest metara duljine, MX3D je opremio jednostavne, tehničke robote namjenskim alatima kojima je upravljao integrirani softver koji je tim dizajnera razvio tijekom dvije godine.

image
MX3D, Joris Laarman Lab, & Arup
image
MX3D, Joris Laarman Lab, & Arup
image
MX3D, Joris Laarman Lab, & Arup

Arup, vodeći građevinski inženjer projekta, bavio se naprednim modeliranjem parametarskog dizajna kako bi pojednostavio postupak preliminarnog projektiranja mosta. Opisujući razvojne faze i inspiraciju za izgradnju mosta, MX3D napominje: „Jedinstveni pristup omogućuje nam 3D ispis snažnih, složenih i gracioznih struktura iz metala. Cilj projekta MX3D Bridge je prikazati potencijalne primjene naše višeosovinske tehnologije 3D ispisa. "

image
MX3D, Joris Laarman Lab, & Arup

Most je trenutno otvoren za javnost i njime je prva prošetala nizozemska kraljica Máxima. Uspostavljajući jaču vezu između mogućnosti moderne tehnologije i poštovanja arhitektonskog integriteta grada, novi most u amsterdamskoj četvrti predstavlja poveznicu između prošlosti i budućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 20:36